Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Να προστατέψουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Πιερίας

Άρθρο γνώμηςkastro_platamona_269

Του Νίκου Σαλπιστή Μέλους της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ Πέρασε από τη Βουλή πρόσφατα, ως τροπολογια του Υπουργείου Πολιτισμού, ένα μετρο που συνιστα αλλο ένα βήμα στην εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στον αστικό τυπο η ειδηση θαφτηκε, οι τοπικοί φορείς της Πιερίας, από την τοπική αυτοδιοίκηση ως το ιδρυμα Μ. Αλεξανδρου, που κοπτονται για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, που σχιζουν τα ρουχα τους για το «πληγμα που θα υποστεί η επιχειρηματικοτητα από τους δυστυχισμενους πρόσφυγες» «ποιουν την νήσσαν», κοινως κάνουν την παπια.
Στην τροπολογια προβλεπεται οτι «Για την υλοποίηση έργων σε κηρυγμένα μνημεία, χρηματοδοτούμενων από εθνικούς πόρους ή συγχρηματοδούμενων από πόρους της ΕΕ ή άλλων διεθνών οργανισμών, από Φορείς εκτός των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απαιτείται η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται κατόπιν διατύπωσης γνώμης από το αρμόδιο Συμβούλιο…»
Ενώ με το προηγουμενο νομοθετικο καθεστώς υπηρχε πλήρης πρόβλεψη για εργασίες τρίτων σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία με την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας τώρα δεν απαιτειται ούτε καν η σύμφωνη γνώμη της.
Είναι φανερό ότι με την τροπολογια αποδυναμωνεται ακόμη περισσότερο ο ρόλος των κατά τοπους εφορειών και ανοίγει ο δρόμος « για την πλήρη εισβολή εργολάβων, ΜΚΟ και άλλων “φιλάνθρωπων” και «ευαίσθητων» φορέων στη διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Σιγα –σιγα προχωρα η διάλυση των εφορειών αρχαιοτητων που στηριζονται πλέον σε μεγάλο βαθμό σε εκτακτο προσωπικό που προσλαμβανεται μέσω ΕΣΠΑ και απολυεται μόλις ληξει το έργο, ενώ καλυπτει μονιμες ανάγκες. Το ΕΣΠΑ δεν είναι , όπως θέλουν να το παρουσιασουν, εργαλείο για τη λαϊκή ευημερία αλλά μέσο προωθησης επιχειρηματικών συμφερόντων και διαλυσης των εργασιακών σχέσεων και δημόσιων φορέων που αποτελουν εμποδιο μπροστά στον οδοστρωτηρα της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Η Πιερία έχει μια πλουσια πολιτιστική κληρονομια . Για την προστασία της θα πρέπει ολοι οι τοπικοί φορείς και οι πνευματικοι άνθρωποι να πάρουν θέση (πολιτιστικοι συλλογοι, εργατικό κεντρο, καλλιτεχνες, εκπαιδευτικοι, τοπική διοίκηση, κ.α.) ξεκινωντας από την καταδικη της πιο πάνω τροπολογιας.
Η πολιτιστική κληρονομία μας είναι η ταυτότητα του λαού μας και δεν μπορεί να μπει στο παζαρι των αργυραμοιβών του καπιταλισμού.