Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Στον αέρα η κοινωνική συνοχή

Η ΓΣΕΒΕΕ για τις προτάσεις στο Ασφαλιστικόhh

Η Ελληνική πλευρά έχει ήδη στείλει τις προτάσεις της στην Κομισιόν σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Μ. Σχοινά

Την έντονη διαφωνία της με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό, εκφράζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση «τινάζει στον αέρα τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας» επισημαίνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γ.Καββαθάς, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ακολουθεί τη πεπατημένη συνταγή των μνημονιακών πολιτικών καταφέρνοτας βαρύτατο πλήγμα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο της κοινωνικής ασφάλισης και στην ασφαλιστική συνείδηση. Ειδικότερα στη δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς αναφέρει τα εξής: «Το σχέδιο που παρουσίασε η Κυβέρνηση ως “μεταρρύθμιση” στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, τινάζει στον αέρα τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας και γράφει τον επικήδειο στο τελευταίο απόθεμα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, αφού όπως είναι γνωστό, το 52% των ελληνικών νοικοκυριών, δηλαδή περισσότερο από 2.200.000 νοικοκυριά, σύμφωνα τόσο με έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, όσο και με άλλες έρευνες, ζουν από τη σύνταξη. » Η κυβέρνηση ακολουθεί τη πεπατημένη συνταγή των μνημονιακών πολιτικών: μείωση κύριων (με τις προωθούμενες αλλαγές έρχονται νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, επειδή αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού τους) και περικοπή επικουρικών, ενώ αντιθέτως αυξάνει τις εισφορές για εργαζόμενους και εργοδότες, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά στην επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα στη μικρομεσαία. » Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση καταφέρνει ένα βαρύτατο πλήγμα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο της κοινωνικής ασφάλισης και στην ασφαλιστική συνείδηση, καθώς οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί εργοδότες, δεν θα έχουν πλέον να προσδοκούν παρά μόνο ψίχουλα από τον δημόσιο ασφαλιστικό τους φορέα. » Το σχέδιο του κ. Κατρούγκαλου λειτουργεί και τιμωρητικά για τη νέα γενιά, που με νύχια και με δόντια παραμένει στη χώρα μας προσπαθώντας να δημιουργήσει και να δουλέψει, όσο και για όλους αυτούς που είναι κοντά στη σύνταξη ή επέμεναν να εργάζονται, ενώ είχαν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα».

Το σχέδιο παραδόθηκε στην Κομισιόν Το ελληνικό προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος βρίσκεται από ήδη στα χέρια των θεσμών, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ.Σχοινάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική πρόταση θα αξιολογηθεί από τους θεσμούς και οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές αναμένεται να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει «αργότερα αυτόν τον μήνα». «Η πρώτη αξιολόγηση έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον περασμένο μήνα, να εκταμιεύσει την υποδόση ύψους 1 δισ.», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, αν και επισήμως τηρούν στάση αναμονής, οι δανειστές παρασκηνιακά έχουν ήδη εκφράσει διαφωνίες σε προβλέψεις του προσχεδίου, όπως η αύξηση των εισφορών και ο φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές, θέση που αν διατηρήσουν μέχρι τέλους θα δυσκολέψουν σε ανησυχητικό βαθμό την εξίσωση του Ασφαλιστικού που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λύσει κρατώντας την κόκκινη γραμμή για καμία μείωση στις παρεχόμενες κύριες συντάξεις, τουλάχιστον έως το 2018. Με την ελπίδα-ευχή οι αντιρρήσεις των δανειστών να καμφθούν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, προγραμματίζουν σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους στις οποίες θα εξηγήσουν και θα υπερασπιστούν τις ελληνικές θέσει με στόχο την οικοδόμηση συμμαχιών. Στις επαφές ξεχωρίζει αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον γερμανό ομόλογό του Β.Σόιμπλε.

Σημαντική η πολιτική συναίνεση
Την σημασία ύπαρξης ευρείας πολιτικής συναίνεσης στο ζήτημα του Ασφαλιστικού προκειμένου να αυξηθούν τα διαπραγματευτικά όπλα της ελληνικής κυβέρνησης, αναδεικνύουν οι Βρυξέλλες. Καλά πληροφορημένες πηγές επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει στο συγκεκριμένο ζήτημα πολιτική συναίνεση, ανάλογη με αυτή που υπήρχε το 2015 στη Βουλή των Ελλήνων σε σημαντικά θέματα. Ωστόσο οι μέχρι τώρα αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας…