Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

«Η πιο όμορφη μέρα» σε Καλαμαρία και Κατερίνη

Με τη στήριξη του Υπ. Παιδείας – Πολιτισμού Κύπρου1

Στο πλαίσιο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης που γίνονται με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού (1955 – 1959), ο Σύλλογος Κυπρίων Ν.Πιερίας «Ο Ευαγόρας» και το Θεατρικό Εργαστήρι «Αυλαία» δίνουν μέσα στο 2016 μια συνέχεια στην παρουσίαση του θεατρικού έργου «Η πιο όμορφη μέρα».

Το έργο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε μαθήτριες – μαθητές σχολείων, σε συλλόγους και φορείς κατά το έτος 2015. Πρόκειται για έργο του Κύπριου Φάνου Ναθαναήλ, σε σκηνοθεσία του Κύπριου Ανδρέα Μιχαήλ. Καταρχήν, με πολύ μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκαν οι παραστάσεις στην Κατερίνη, τόσο σε σχολεία της πόλης, όσο και στο ευρύ κοινό. Συγκεκριμένα, αρκετές παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν στο θέατρο «Αυλαία» όπου τις παρακολούθησαν μαθήτριες και μαθητές σχολείων, εκπαιδευτικοί και γονείς. Αυτές οι θεατρικές παραστάσεις ήταν μια ευκαιρία, κυρίως για τα παιδιά, προκειμένου, μέσα από αυτό το θεατρικό έργο που εμπεριέχει ιστορικά στοιχεία και χαρακτηριστικά, να ζήσουν στιγμές του Κυπριακού Αγώνα για την ανεξαρτησία της Μεγαλονήσου. Συγχρόνως, μαθήτριες και μαθητές είχαν και την ευκαιρία να απολαύσουν μια συγκινητική θεατρική παράσταση όχι με επαγγελματίες ηθοποιούς αλλά με συμπολίτες τους οι οποίοι, καθοδηγούμενοι από τον βετεράνο σκηνοθέτη Ανδρέα Μιχαήλ και μετά από πολλές πρόβες, μπήκαν στο πετσί των ρόλων τους και παρουσίασαν μια παράσταση η οποία δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από παραστάσεις επαγγελματιών ηθοποιών. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι εκτός από σχολεία, παραστάσεις δόθηκαν σε συλλόγους και φορείς της Κατερίνης και ευρύτερα της Πιερίας.

Η παρουσίαση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης Στις 16 Δεκεμβρίου 2015 ήρθε η ώρα για την παρουσίαση του έργου, με τον πλέον επίσημο τρόπο, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης «Εκάβη», με την παρουσία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, Καθηγητή Κωνσταντίνου Σταματάρη, εκπροσώπων του Δήμου Κατερίνης, αρχών και φορέων καθώς και πλήθους κόσμου. Μάλιστα, ο Καθηγητής κ. Σταματάρης όσο και η εκπρόσωπος του Δήμου κ. Πιπίτσα Μακρίδου – Παρτσαλίδου, στους χαιρετισμούς που απηύθυναν, μίλησαν για το περιεχόμενο του έργου, αναφέρθηκαν στην παράσταση και στους ηθοποιούς και ευχαρίστησαν το κοινό για την παρουσία του. Ευχαρίστησαν όμως ιδιαίτερα τον σκηνοθέτη Ανδρέα Μιχαήλ για το πολύχρονο έργο που προσφέρει στην Κατερίνη, στην Πιερία και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου προωθεί όχι μόνο θεατρική τέχνη και παιδεία σε μικρούς και μεγάλους, αλλά συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα, σχετικά με τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού. Η παράσταση αυτή ήταν ομολογουμένως εξαιρετική, επαινέθηκε και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, ενώ στο τέλος του έργου πολλοί θεατές πλησίασαν τον Ανδρέα Μιχαήλ και τους ηθοποιούς για να τους δώσουν συγχαρητήρια και να τους εκφράσουν τον θαυμασμό και τη συγκίνησή τους. Ακόμη, αρκετοί από τους θεατές ζήτησαν να επαναληφθεί η συγκεκριμένη παράσταση, γεγονός που είναι μάλλον ασυνήθιστο να συμβαίνει σε μια περιφερειακή πόλη.

Παραστάσεις σε Θεσσαλονίκη και Κατερίνη Με τη νέα χρονιά, συγκεκριμένα στις 22 και 23 Ιανουαρίου 2016, το θεατρικό σχήμα που έχει δημιουργήσει ο σκηνοθέτης Ανδρέας Μιχαήλ θα μεταβεί στην Καλαμαριά και θα ανεβάσει τρεις παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη». Αναλυτικότερα, στις 22 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν δυο πρωινές παραστάσεις για σχολεία, ενώ στις 23 Ιανουαρίου στις 8.00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί επίσημη παράσταση για το κοινό του Δ.Καλαμαριάς, αλλά όχι μόνο. Στη συνέχεια, πέντε παραστάσεις θα δοθούν στην Κατερίνη στις 28/1, 29/1 και 31/1/2016, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης. Αναλυτικότερα, στις 28/1 θα δοθούν δυο πρωινές παραστάσεις (9.00 π.μ. και 11.00 π.μ.) για σχολεία. Στις 29/1 θα δοθούν δυο νέες πρωινές παραστάσεις (9.00 π.μ. και 11.00 π.μ.) για σχολεία. Και στις 31/1/2016 στην «Εκάβη», στις 8.00 μ.μ., κατ’ απαίτηση του κοινού, όπως προαναφέρθηκε, επαναλαμβάνεται η παράσταση «Η πιο όμορφη μέρα», η οποία με πολύ μεγάλη επιτυχία είχε δοθεί στις 16/12/2015.

Το έργο
Οι θεατρικές παραστάσεις «Η πιο όμορφη μέρα» πραγματοποιούνται από τον Σύλλογο Κυπρίων Ν.Πιερίας «Ο Ευαγόρας» και από το Θεατρικό Εργαστήρι «Αυλαία», έχουν δε τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ 1955 – 1959 (Σ.Ι.Μ.Α.Ε.) καθώς και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.).
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Μιχαήλ
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Αγγελής (Δημήτρης), Ελένη Πάτσιου (Στέλλα 1), Αγγελική Λευθεριώτη (Στέλλα 2), Νίκος Ραφαηλίδης (Πέτρος), Γιώτα Ευαγγελοπούλου (Παντελίτσα), Χρήστος Δέλλας (Πάτρικ), Δημήτρης Κωστούλας (Οδυσσέας), Γιώργος Ραφαηλίδης (Χρήστος), Φίλιππος Κυριτσιόπουλος (Βρετανός Αξιωματικός)
Σκηνικά: Νίκος Τσακιρίδης, Νίκος Κωτίδης, Χρήστος Δέλλας. Ήχος – Φως: Αδελφοί Κοκκινίδη. Φωτογραφία: Μιχάλης Κανταρτζής (www.pierikialithia.gr) – Ανδρέας Γαλανός. Ηχητικά special effects και remix: Γιώργος Παπαδόπουλος