Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Από τη Δράμα στην… Κατερίνη!

Το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους ταξιδεύει στην ΚατερίνηTaxideueiPosterKaterini

Συνεχίζοντας τα ταξίδια του ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, το Φεστιβάλ Δράμας σταματάει στην Κατερίνη, στον 1ο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου Εκάβη, το ερχόμενο Σαβατοκύριακο.

Στο πλαίσιο της αποκέντρωσης των εκδηλώσεων που επιχειρεί κάθε χρόνο το Φεστιβάλ και σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης, οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όλες τις βραβευμένες ταινίες του φετινού ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος. Οι προβολές των ταινιών ξεκινούν στις 7:30 το απόγευμα και η είσοδος είναι ελεύθερη. Το Σάββατο θα πρβληθούν οι ταινίες μικρού μήκους: «Euroman» (Γαβριήλ Τζάφκας), «Έκδυσις» (Φαίδρα Τσολίνα), «Joanna» (Παναγιώτης Φαφούτης), «Inner Land» (Βίβιαν Παπαγεωργίου), «Παλίρροιες» (Σταυριάννα Λίτσα), «Prosopon» (Θωμάς Θωμά), «Simon says» (Νίκος Τσεμπερόπουλος) και «Blue Train» (Μανώλης Μαυρής) Την Κυριακή οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις ταινίες: «Σύκο» (Νικόλας Κολοβός), «Πωγωνίσκος» (Θανάσης Νεοφώτιστος) «4 Μαρτίου» (Δημήτρης Νάκος), «Εθνοφοβία» (Γιάννης Ζιόγκας), «Dream Toy» (Χρήστος Χουλιάρας), «Pacino’s way» (Χάρης Παντελιδάκης), «Κατηφόρα» (Στέλιος Καμμίτσης) και «Ο Σπόρος» (Ιφιγένεια Κοτσώνη)

Λίγα λόγια για τις ταινίες Μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης (Χρυσός Διόνυσος) ανακηρύχθηκε ο Νικόλας Κολοβός για το «Σύκο» του ενώ τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε ο Γαβριήλ Τζάφκας για την ταινία του «Euroman» (που κέρδισε και το Βραβείο Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης του Διεθνούς Τμήματος). Το Βραβείο «Έλληνες του Κόσμου» απέσπασε ο Νίκος Τσεμπερόπουλος για το «Simon says». H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα συνεχίζουν να απασχολούν μια μερίδα των νεαρών δημιουργών. Φέτος κάποιοι εμπνέονται από την αποσάθρωση της Ευρώπης και από το φαινόμενο της (νέο) μετανάστευσης στη Γερμανία, ενώ η ταινία μικρού μήκους δείχνει και πάλι τα γρήγορα αντανακλαστικά της, αφού κάποιοι καταπιάνονται και με το ζήτημα των μεταναστών στα νησιά. Σταθερή θεματική οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία), οι υπαρξιακές αναζητήσεις, το επερχόμενο τέλος, η μοναξιά και τα γηρατειά. Το θέμα ταμπού του παιδικού θανάτου, η κακοποίηση παιδιών, το εκπαιδευτικό σύστημα (σε μια αλληγορία με ζόμπι), η θρησκεία, η ζωή στην επαρχία, οι αλλοδαπές οικιακές βοηθοί, η οικολογία και η επικράτηση της τεχνολογίας σε φουτουριστικές μετά–αποκαλυπτικές ταινίες, αποτελούν μερικές ακόμα φετινές θεματικές. Πολλοί είναι και οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του φετινού διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Αντώνη Καφετζόπουλο, Λυδία Φωτοπούλου, Υβόννη Μαλτέζου, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Γιουλίκα Σκαφιδά, Προμηθέα Αλειφερόπουλο