Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Αναβίωσε το έθιμο της Καμήλας

Αιγίνιο1

Οι κάτοικοι του Αιγινίου για μια ακόμη χρονιά, αναβίωσαν ένα από τα παλαιότερα έθιμα, που έφεραν στην περιοχή οι παππούδες τους. Πρόκειται για το έθιμο της Καμήλας.

Σύμφωνα με την παράδοση, την πρώτη ημέρα του νέου χρόνου ξεκινούσε με την γιορτή του Αγίου Βασιλείου και την αναβίωση του εθίμου της καμήλας, έθιμο που κρατούν ακόμη και σήμερα οι νεότεροι, στην πλατεία της συνοικίας Ακ – Μπουνάρ της πόλης του Αιγινίου
Για το έθιμο της καμήλας οι πληροφορίες και το υλικό που υπάρχουν οφείλονται στους γηραιότερους της περιοχής.
Όπως, εξιστορούν οι μεγαλύτεροι, κάποτε ο Άγιος Βασίλειος από την Καππαδοκία γύριζε με τις καμήλες και μοίραζε τρόφιμα και ρούχα στους φτωχούς ανθρώπους. Φυσικά δεν φορούσε κόκκινα ρούχα ούτε είχε έλκηθρο με ελάφια. Αυτόν τον Άγιο, πληθυσμοί που ήρθαν στα μέρη της βόρειας Θράκης από την Καππαδοκία και την μικρά Ασία για να υπηρετήσουν σαν στρατιώτες του βυζαντίου από τον 4ο έως και 7ο αιώνα τον τιμούσαν και τον γιόρταζαν, όπως ήξεραν στα μέρη τους .
Επειδή όμως η καμήλα ήταν ένα από τα κύρια μέσα μεταφοράς στην οθωμανική αυτοκρατορία κυρίως στις ανατολικές περιοχές, αλλά και στην Θράκη έκαναν γιορτή με ομοιώματα καμήλας.
Έτσι την ξύλινη καμήλα την κουβαλούσε ένας γεροδεμένος νέος στους ώμους του, και την οδηγούσε ο ντιβιτζής δηλαδή ο καμηλιέρης στο ρόλο του Αγίου Βασιλείου, μάζευαν τρόφιμα, ρούχα καθώς και φιλοδωρήματα τα όποια μοίραζαν στους φτωχούς στο γλέντι που γινόταν μετά την εκκλησία ανήμερα του Αγίου Βασιλείου για να περάσουν χαρούμενα τις αγίες ημέρες.
Το έθιμο τελειώνει με ατελείωτο χορό – ζωναράδικο – που ονομαζόταν «καμηλήτικος».