Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης1

Ενδιαφέρουσα ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου δήμος, βουλευτές και φορείς του νομού τοποθετήθηκαν επί των «σκέψεων» του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη για δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην Κατερίνη.

 

Η συνεδρίαση, αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για να τοποθετηθούν δημόσια οι θεσμικοί φορείς της Πιερίας, αλλά και κάτοικοι της Ανδρομάχης, οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα συνεδριάσεων. Το πρώτο χρήσιμο συμπέρασμα που προέκυψε ήταν οτι κανείς εκ των θεσμικών παραγόντων (αυτοδιοίκηση, βουλευτές, φορείς) δεν έχει ενημερωθεί επίσημα ή ανεπίσημα για τις προθέσεις της κυβέρνησης, οι οποίες παρουσιάστηκαν ως «ειλλημένες» από τον κ. Φλαμπουράρη σε τηλεοπτική εκπομπή.

Δημοτικό Συμβούλιο, αντιπεριφέρεια, βουλευτές, Επιμελητήρια, συμφώνησαν οτι δεν πρόκειται να δεχθούν την εφαρομογή κανενός σχεδίου (και όχι μόνο για το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων) που αφορά την Πιερία, αν πρώτα δεν υπάρξει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

Το άλλο, επίσης χρήσιμο συμπέρασμα που προέκυψε (και εντοπίστηκε από το δήμαρχο Κατερίνης, αλλά και στην επιστολή του βουλευτή Χάρη Τζαμακλή), είναι οτι ο τρόπος με τον οποίο δημοσιοποιήθηκε η συγκεκριμένη «σκέψη» αδικεί την ίδια την προσπάθεια, αφού το έλλειμα ενημέρωσης έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθούν ακραίες απόψεις, οι οποίες σαφώς και δεν ταιριάζουν σε μια περιοχή με προσφυγικές ρίζες.

Από τη συνεδρίαση, έγινε σαφές οτι «είτε με διαβούλευση, είτε χωρίς διαβούλευση» τάσσονται κατά του Κέντρου το ΕΒΕ Πιερίας, η Ένωση Ξενοδόχων, η Δημοτική Παράταξη Νέα Εποχή και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κουκοδήμος. Αρνητικοί στη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας στην περιοχή τους και οι κάτοικοι της Ανδρομάχης (κατέθεσαν ψήφισμα με 373 υπογραφές), αφού όπως είπε κατά την τοποθέτησή του ο εκπρόσωπός τους, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη πως θα υλοποιηθούν όσα προβλέπονται για την σωστή λειτουργία του, ώστε να μη δημιουργηθούν παραβατικές συμπεριφορές στην περιοχή.

 

Τη συζήτηση, άνοιξε ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις διεθνείς συνθήκες περί προσφύγων και μεταναστών και κάνοντας μια γενικότερη τοποθέτηση, έθεσε ζήτημα «αναλογικής απορρόφησης» των προσφύγων, ώστε να μην αλλοιώνεται ο κοινωνικός χαρακτήρας των περιοχών στις οποίες φιλοξενούνται.

Όσον αφορά τις «σκέψεις» του υπουργού Επικρατείας για δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην περιοχή μας, διαβεβαίωσε οτι ουδέποτε ενημερώθηκε επίσημα ή ανεπίσημα για το ζήτημα. «Το μόνο που υπάρχει είναι ανησυχία», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «αν κάποιοι νομίζουν οτι δεν θα συζητήσουν τις σκέψεις τους με τις τοπικές κοινωνίες, τότε να ξέρουν πως θα μας βρουν αντίθετους, ακόμα και σε σημεία που ενδεχομένως να συμφωνούμε».

 

«Επειδή το πρόβλημα είναι δύσκολο, θα συμφωνήσω με το δήμαρχο πως πριν γίνει οτιδήποτε θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυ Σκούφα, υπογραμμίζοντας οτι το πρόβλημα είναι σύνθετο και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

 

«Δεν είναι απειλή οι μετανάστες, απειλή είναι αυτοί που δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις», ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής Στέργιος Καστόρης, ο οποίος διαβεβαίωσε οτι δεν υπάρχει καμία απόφαση για τη δημιουργία τέτοιου κέντρου στην Κατερίνη, αλλά μια γενικότερη συζήτηση για δημιουργία δομών φιλοξενίας στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας, έναντι της Ευρώπης. «Η θέση μας είναι καθαρή», είπε ο κ. Καστόρης, σημειώνοντας «αν είναι να γίνει Κέντρο Φιλοξενίας, θα πρέπει να γίνει μετά από συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής.»

 

Αντίθετος με οποιαδήποτε συζήτηση για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας, ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κουκοδήμος. «Στην Πιερία επ’ ουδενί δεν θα δεχθούμε τέτοιο κέντρο», είπε ο βουλευτής, σημειώνοντας πως μια τέτοια δομή θα πλήξει έναν κατ’ εξοχήν τουριστικό νομό.

 

«Αυτό το διάστημα, δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος της δημιουργίας ενός Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων», ανέφερε στην τοποθέτησή της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, τονίζοντας οτι ήδη η περιοχή μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Ωστόσο, συμπλήρωσε, πως αν είναι να γίνει κάτι, θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση.

 

«Η τοποθέτηση του κ. Φλαμπουράρη, ο οποίος έχει έδρα το Μαξίμου, δεν μπορεί να είναι τυχαία», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΕΒΕ, ο οποίος τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της δημιουργίας του Κέντρου στην Κατερίνη. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου. «Είτε με διαβούλευσή, είτε χωρίς διαβούλευση η θέση μας πρέπει να είναι όχι», είπε χαρακτηριστικά, αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην επιχειρηματικότητα της Πιερίας.

 

Την εκτίμηση οτι θα επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια των ανθρώπων του τουρισμού να προβάλουν την περιοχή μας, έκανε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευαγγελία Ξυπτερά. Η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου δημιουργεί «θέμα» στον τουρισμό της Πιερίας υποστήριξε, χαραμίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι επαγγελματίες του τουρισμού για την προσέλκυση επισκεπτών.