Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

10+1 προτεραιότητες

Συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο43949AB9EF27E40E3DF72C444113B994

Τις 11 προτεραιότητες της κυβέρνησης για το α” εξάμηνο του 2016 παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς. Τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης και καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού έργου, κάλεσε τους υπουργούς να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους και να θέσουν χρονοδιαγράμματα, ενώ ως προς το Ασφαλιστικό χαρακτήρισε απαραβίαστη η κόκκινη γραμμή το «όχι» σε περικοπή κύριων συντάξεων.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε μια συμπαγή και αδιατάρακτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεσμεύεται από την καθαρή εντολή του λαού στις 20 Σεπτεμβρίου, εντολή για να βγάλει η κυβέρνηση τη χώρα από την επιτροπεία και να συγκρουστεί με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο. Σημείωσε ότι όλους αυτούς τους μήνες διαψεύστηκαν καθημερινά οι Κασσάνδρες που μιλούσαν για ύφεση, για αποτυχία ανακεφαλαιοποίησης, για κατάρρευση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «λέμε όχι» σε τερατογενέσεις τύπου οικουμενικής κυβέρνησης. Με την τοποθέτηση του έβαλε το πλαίσιο των επόμενων έξι μηνών, παρουσιάζοντας τις 11 νομοθετικές πρωτοβουλίες του κυβερνητικού προγράμματος που έρχονται άμεσα. Ανέφερε ότι οι δύσκολοι αγώνες είναι ενόψει και πως δεν υπάρχουν διακοπές για την κυβέρνηση: «Θα είμαστε εδώ και θα δουλεύουμε».

Ένα, ενιαίο και συμπαγές κυβερνητικό σχέδιο Ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2016 σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Είπε ότι αυτό έχει δύο συμπληρωματικές όψεις: Η πρώτη αντανακλά τις υποχρεώσεις από τη συμφωνία με τους εταίρους που περιέχει το αποτύπωμα και της προσπάθειας της κυβέρνησης, που εκφράζεται κυρίως με τα χαμηλά πλεονάσματα, περιέχει και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Η άλλη όψη είναι οι εσωτερικές μας δεσμεύσεις προς τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε, είναι οι νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις που σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζουν το ταξικό και κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής μας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η όψη της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι και η λυδία λίθος της κυβέρνησης, «εκεί θα κριθούμε ως κυβέρνηση, γι” αυτό δεν την ξεχνάμε και δεν την αναβάλουμε». Επισήμανε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι ένα, ενιαίο και συμπαγές, η προστασία των εργαζόμενων τάξεων, η ανακατανομή βαρών, η εκκίνηση της διαδικασίας ανάπτυξης. «Το πρόγραμμά μας είναι ένα συμπαγές στρατηγικό σχέδιο για την υλοποίηση των αναγκαίων ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά πεδία» είπε και ανέφερε τις 11 δράσεις, στις οποίες εξειδικεύεται αυτό, για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Οι 11 νομοθετικές δράσεις του α” εξαμήνου 2016
1) Εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα γιατί θέλει να προχωρήσει συναινετικά, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι ακόμα κι αν δεν υπάρξει συναίνεση «εμείς θα προχωρήσουμε». «Θα προχωρήσουμε επιδιώκοντας τη συναίνεση των κομμάτων ώστε υπάρξει νόμιμη συγκρότηση του ΕΣΡ, όμως τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μια απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου, στη βούληση του λαού να ξεκαθαρίσει αυτό το τοπίο. Θα χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα νομικά εργαλεία σε κάθε περίπτωση» υπογράμμισε. Ανακοίνωσε ότι η διαδικασία της δημοπράτησης των αδειών θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και θα είναι μια διαδικασία αδιάβλητη κατά την οποία θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον ώστε να μπει μια τάξη και να εισρεύσουν χρήματα στον δημόσιο ταμείο.
2) Η κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου τον Ιανουάριο. Θα επιδοτεί κατά προτεραιότητα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με αιχμές τους τομείς της νέας τεχνολογίας και τις καινοτομίες, το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα και τις εξωστρεφείς παραγωγικές δραστηριότητες. Εντός του Ιανουαρίου θα μετεξελιχθεί το ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο με στόχο να λειτουργήσει ως δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.
3) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, που προβλέπει νέο σύστημα αξιολόγησης, επιλογής προϊσταμένων και νέο πλαίσιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
4) Η ψήφιση των ρυθμίσεων για την κάρτα ανασφάλιστων και η προώθηση μεγάλης μεταρρύθμισης στον χώρο της Υγείας, με τη θεσμοθέτηση ενός νέου καθολικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.
5) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που προγραμματίζεται να γίνει τον Φεβρουάριο.
6) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την Έρευνα που αλλάζει τους τρόπους χρηματοδότησής της, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο αναπτυξιακό εργαλείο.
7) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγή των ιδιωτικών και δημόσιων έργων, που αλλάζει ριζικά το τοπίο των έργων. Κρίσιμο κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι και η επανεκκίνηση όλων των μεγάλων δημόσιων έργων.
8) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανάθεση και εκτέλεση των δημόσιων συμβάσεων, που εισάγει τον σαφή διαχωρισμό των δημόσιων έργων από τις προμήθειες και τις μελέτες τεχνικών έργων από την παροχή υπηρεσιών. Και ένα ενιαίο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων με ηλεκτρονικά συστήματα δημοπρασιών, παρακολούθησης και διαφάνειας.
9) Η κατάθεση και ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων.
10) Έκδοση της ΚΥΑ μέχρι τον Φεβρουάριο για τον καθορισμό των προδιαγραφών που πρέπει να έχει το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών και εκροών και το σύστημα εντοπισμού GPS στα πλωτά μέσα μεταφοράς υγρών καυσίμων, «ώστε να είμαστε σε θέση να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά και το λαθρεμπόριο των καυσίμων», όπως είπε ο Αλ.Τσίπρας.
11) Ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής θα έρθει κατά προτεραιότητα προς ψήφιση τον Ιανουάριο, ώστε να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους στο παρελθόν απέκρυψαν έσοδα μεταβιβάζοντάς τα σε τράπεζες του εξωτερικού. «Αν δεν το κάνουν έχουμε τους τρόπους να τους αναγκάσουμε να πληρώσουν και με το παραπάνω» είπε ο κ. Τσίπρας.