Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Με «κουτσουρεμένα» δικαιώματα και αποδοχές

Οι εργαζόμενοι της «κοινωφελούς εργασίας» στο Δημοτικό Συμβούλιο1

Η πολιτεία, αρνείται να παρατείνει τη σύμβασή τους κατά τρεις μήνες τουλάχιστον, ώστε να μην δικαιούνται ούτε επίδομα ανεργίας.

Τα «κουτσουρεμένα» δικαιώματα ή «ωφελήματα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται των εργαζομένων με πεντάμηνες συμβάσεις (και) στο Δήμο Κατερίνης, απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Παρουσία πολλών εργαζομένων «στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας», η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κατερίνης, κατέθεσε ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας από τον Δήμο να εφαρμόσει τις εγκυκλίους που προσδιορίζουν τα δικαιώματα των συγκεκριμένων εργαζομένων, αλλά και να διεκδικήσει την επέκταση των συμβάσεών τους, κατά τουλάχιστον δύο μήνες. Σύμφωνα με την Λαϊκή Συσπείρωση, η μια εγκύκλιος του αρμόδιου υπουργείου αναφέρει οτι όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται 2 μέρες άδεια το μήνα (άρα 10 μέρες για τους 5 μήνες εργασίας), καθώς και άδεια ασθενείας, κύησης και γονική. Η άλλη εγκύκλιος, που αφορά τους εργαζομένους στην καθαριότητα προβλέπει η παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού, ώστε να προστατεύονται από μολυσματικές ασθένειες, καθώς και η χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας που απασχολούνται στην αποκομοιδή των απορριμμάτων. Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κατερίνης, υποστήριξε οτι ο Δήμος Κατερίνης, δεν τηρεί τις εγκυκλίους. Στο νομικό πλαίσιο που διέπει τους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινοφελούς εργασίας, αναφέρθηκε εκτενώς η αρμόδια αντιδήμαρχος Πόπη Μπατάλα. Η κ. Μπατάλα σημείωσε οτι αυτά τα θέματα τα έχει θέσει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στον αρμόδιο υπουργό (με χαρακτηριστικότερο το αίτημα για παράταση της χρονικής σύμβασης), «αλλά ο κ. Κατρούγκαλος ήταν ανένδοτος», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. «Χρειάζεται δυναμική παρέμβαση και αγώνες στους δρόμους για να πετύχουμε τις διεκδικήσεις μας», ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μπάμπης Παπαδόπουλος, ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε ψήφισμα υπέρ της παραμονής των συγκεκριμένων εργαζομένων.

Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας:
«Η αλλαζονεία γεννά αγανάκτηση»
Στην συζήτηση παρόντες ήταν και εργαζόμενοι στα συγκεκριμένα προγράμματα, οι οποίοι σε επιστολή τους, αναφέρουν οτι αν και υπήρξε συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο καθαριότητας, ο Δήμος συνεχίζει να δίνει 8 ημέρες άδεια και όχι 10, ενώ δεν καταβάλλει το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και ότι άλλο προβλέπεται από τη νομοθεσία.
«Η αλλαζονεία των δήμων γεννά αγανάκτηση», αναφέρουν σε άλλο σημείο της επιστολής τους, κατηγορώντας την Αυτοδιοίκηση οτι «γράφει στα παλιά της υποδήματα» τους εργαζομένους.
Παράλληλα, υποστηρίζουν οτι ο Δήμος Κατερίνης δεν τους καταβάλλει το επίδομα των 150 ευρώ για ανθυγιεινή εργασία, σημειώνοντας πως «προφανώς ο Δήμος Κατερίνης, αλλά και οι άλλοι δήμοι της Πιερίας, θέλουν εργαζομένους ωφέλιμους, λάστιχο, χωρίς δικαιώματα, να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και μη καταβάλλονται ακόμα και αυτά που δικαιούνται»