Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

«Αέρας θετικών προσδοκιών»

Αισιόδοξος για την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης ο υφ. Εξωτερικώ Δημήτρης Μάρδας1

Ο κ. Μάρδας, υπεραμύνθηκε από την Κατερίνη την πολιτική της κυβέρνησης για την οποία είπε οτι δεν πρόκειται για πολιτική «στεγνής λιτότητας», ενώ διαβεβαίωσε οτι το «παράλληλο πρόγραμμα» θα επανέλθει προς ψήφιση

Με στόχο την παρουσίαση των πολιτικών εξωστρέφειας, όπως αυτή διαμορφώνεται για το 2016, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας μίλησε το Σάββατο το βράδυ σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο ΕΒΕ Πιερίας.

 

Ο κ. Μάρδας, στο περιθώριο της εκδήλωσης, αναφέρθηκε όχι μόνο σε θέματα τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας (όπως πχ. την απόσυρση του «παράλληλου προγράμματος), αλλά και σε θέματα που αφορούν την «ανάπτυξη» του Ολύμπου.

«Πρόκειται για σκέψεις οι οποίες βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο καθώς ακόμη δεν υπάρχει ούτε business plan», απάντησε ο υφυπουργός όταν ρωτήθηκε για τις θέσεις του σχετικά με τον Όλυμπο που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα.

Ο κ. Μάρδας, δεν απέφυγε να αναφερθεί σ’ αυτήν την «σκέψη του», την οποία ανέπτυξε «Σε μία περιοχή πολύ κοντά στην κορυφή (μπορούν) να κτιστούν τέσσερα καταφύγια έτσι ώστε να γίνει ένα καταφυγιακό χωριό και σ’ αυτά τα καταφύγια να υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να επισκεφθούν τον Όλυμπο, αλλά αδυνατούν να περπατήσουν οκτώ ώρες για να φτάσουν εκεί επάνω. Αν αυτή η σκέψη μπορεί να αναπτυχθεί εκεί που βρίσκονται τα δύο ήδη υπάρχοντα τότε θα δημιουργηθούν άλλα δύο. Εκτός αν δημιουργηθούν τέσσερα καταφύγια στα 2.600 μ. όπως είναι μία άλλη πρόταση», είπε.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να κτιστούν πολυκατοικίες», αφού το όλο σχέδιο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προσβάλει το φυσικό μνημείο «και να παραβιάσει το Προεδρικό Διάταγμα που ισχύει, αλλά ούτε αναιρεί την προσπάθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος» να διαμορφώσει ένα τέτοιο πλαίσιο για τον Όλυμπο ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό ως Φυσικό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. «Ούτε θα κτιστούν αεροδρόμια, ούτε εγκαταστάσεις παρά μία βάση για να μπορεί να προσγειώθεί ελικόπτερο όπως υπάρχει στο καταφύγιο του Ζολότα» επεσήμανε ο Υφυπουργός υποστηρίζοντας ότι το όλο εγχείρημα δεν είναι δύσκολο να προχωρήσει, εφόσον προηγηθεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

 

Κλίμα ανάκτησης εμπιστοσύνης

Ο κ. Μάρδας, αναφέρθηκε και στην εικόνα που έχει σχηματίσει μέχρι σήμερα για το επίπεδο εμπιστοσύνης των ξένων (εν δυνάμει επενδυτών) προς τη χώρα μας, σημειώνοντας πως αυτή ανακτάται κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, καθώς όπως είπε «δεν υπάρχει αυτόματος μηχανισμός ανάκτησης της εμπιστοσύνης.»

Μεταφέροντας την εκτίμησή του από τις πρόσφατες επαφές στο εξωτερικό, είπε οτι υπάρχει ένας «αέρας θετικών προσδοκιών» κάτι που το βλέπει σε όλες τις επισκέψεις του. «Και στις διαπροσωπικές επαφές και στις δηλώσεις που έγιναν και φαινόταν και στο κουαρτέτο. Ως εκ τούτου αυτός ο αέρας των θετικών προσδοκιών μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε κύμα εμπιστοσύνης. Αλλά βέβαια χρειάζεται να γίνουν κάποια πράγματα πολύ προσεκτικά»

Σχολιάζοντας αν υπάρχει η πολιτική σταθερότητα που θέλουν οι επενδυτές, τόνισε οτι αυτή υπάρχει, αλλά «το ζητούμενο είναι να πειστούν ότι υπάρχει, γιατί κάποιος βάζει το χέρι του στην τσέπη, δεν είναι πολιτικός που μπορεί να αλλάζει από μέρα σε μέρα. Από τη στιγμή που κάποιος αποφασίσει να επενδύσει θέλει και πολιτική σταθερότητα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι και άλλα στοιχεία που πρέπει να διορθωθούν και έχουν εν πολλοίς διορθωθεί.»

Ο κ. Μάρδας, αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, είπε οτι δεν πρόκειται για μια  πολιτική στεγνής και ξηρής λιτότητας, αφού μπορεί να επιβλήθηκαν κάποια μέτρα επειδή τα ζήτησαν οι θεσμοί, «αλλά ένα άλλο σύνολο μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή, έτσι κι αλλιώς τα είχαμε στο μυαλό μας και έχουν σχέση με τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας και όχι με πολιτικές λιτότητας.»

Τέλος ο υφυπουργός Εξωτερικών, ρωτήθηκε και για το «παράλληλο πρόγραμμα» το οποίο αν και ήταν να ψηφιστεί την Τρίτη, αποσύρθηκε από την κυβέρνηση λόγω των αντιδράσεων της Τρόϊκας. Ο κ. Μάρδας είπε οτι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «έτσι και αλλιώς είναι ante portas», διαβεβαιώνοντας οτι αυτό θα επανέλθει στη Βουλή, μόλις λυθούν «διάφορα διαδικαστικά θέματα» και αφού «εμπλουτιστεί και με διάφορες άλλες δράσεις»