Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Άτακτη υποχώρηση

Η κυβέρνηση «πήρε πίσω» το «παράλληλο πρόγραμμα», αλλά εξασφάλισε την «υποδόση» του 1 δισεκατομμυρίου

Η απόσυρση του νομοσχεδίου, που θα ψηφιζόταν την Τρίτη, σημαίνει και τη συνέχιση της εκκρεμότητας που έχουν οι αγρότες της Πιερίας με τις εγγυητικές επιστολές των τραπεζών

Μίνι θρίλερ εξελίχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης προκειμένου να δοθεί στην Αθήνα η υποδόση του 1 δισ. Ευρώ, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να αποσύρει το «παράλληλο πρόγραμμα»

Οι δανειστές ενέκριναν «προσωρινά» την υποδόση, αφού πρώτα ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτηση του σχεδίου νόμου για το «παράλληλο πρόγραμμα», για το οποίο είχαν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις και από την Αντιπολίτευση. Για το θέμα συνεδρίασε εκτάκτως η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπου αποφασίστηκε να σταματήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή. Παράλληλα ελήφθη η απόφαση πως το νομοθέτημα δεν θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αναστέλλεται τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2016 για να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις. Από πηγές της κυβέρνησης, αλλά και από τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, αναφέρεται ότι η απόφαση για την απόσυρση ελήφθη, καθώς η κυβέρνηση έλαβε υπόψιν της τις αντιρρήσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Το ΓΛΚ δεν είχε υπολογίσει ακριβώς το κόστος Πάντως δυσφορία υπήρξε και για το δημοσιονομικό κόστος των εν λόγω μέτρων, αφού το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν είχε υπολογίσει το ακριβές κόστος, το οποίο θα ήταν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται πως δεν είναι πρώτη φορά που οι δανειστές εκφράζουν τη δυσφορία τους για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αφού το ίδιο είχε συμβεί για σειρά τροπολογιών που κατατέθηκαν και αφορούσαν την Παιδεία.

Δραγασάκης: Στόχος μας 80% παράλληλο πρόγραμμα και 20% μνημόνιο Χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωνε υπερήφανος ότι «Ογδόντα τοις εκατό παράλληλο πρόγραμμα, και 20% μνημόνιο είναι ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2016», στον απόηχο της έντονης δυσαρέσκειας των δανειστών για το επίμαχο νομοσχέδιο. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό στο Κόκκινο, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την επαναλειτουργία κλειστών επιχειρήσεων, όπως η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, ενώ την άνοιξη σχεδιάζεται να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη, Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι εντός του Δεκεμβρίου θα θεσπιστεί ρύθμιση για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, ενώ προανήγγειλε την εγκαθίδρυση ενός συστήματος αντίστοιχου της Διαύγειας για τις τράπεζες ώστε να μπορούν όλοι να βλέπουν αν μια τράπεζα δίνει δάνεια, σε ποιον τα δίνει και αν το κάνει επιλεκτικά.

Το παράλληλο πρόγραμμα που ήθελε να φέρει η κυβέρνηση Στο νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνονταν σημαντικές διατάξεις που αφορούν την ίδρυση ΚΕΠ των φτωχών, ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική συλλογή των στοιχείων όλων των προνοιακών επιδομάτων αλλά και η παράταση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης για το 2016. Οι άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου του παράλληλου προγράμματος: -δημιουργία προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τους ανέργους -εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμού για την ΒΙΟΜΕ -ρύθμιση θεμάτων προσωπικού των ΟΤΑ σε παραμεθόριες περιοχές αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς του προσωπικού ΑΜΕΑ -κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΗ για τις ευπαθείς ομάδες -νομοθετική ρύθμιση για την αποτέφρωση των νεκρών -οριστική επίλυση της εκκρεμότητας των επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ του 1997 με την μετάταξή τους σε πίνακα διοριστέων -δίνεται η δυνατότητα στο πλαίσιο της κινητικότητας να επιστρέψουν οι δημοτικοί αστυνομικοί από τα σωφρονιστικά καταστήματα: -επιλύεται το ζήτημα κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών σε αγρότες-εργοδότες -ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα επιδόματα επικινδυνότητας και ανθιυγεινής εργασίας -επαναφορά ενισχυτικής διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια -προκήρυξη διαγωνισμού για την αντιμετώπιση ιατροφαρμακευτικών αναγκών των μεταναστών -υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων -επίλυση προβλημάτων ιατρών του ΕΣΥ -παροχή κινήτρων για ιατρεία σε άγονες και νησιωτικές περιοχές -ρυθμίσεις του χρόνιου προβλήματος με την τεράστια αναμονή στις λίστες των χειρουργείων