Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Ορατός ο κίνδυνος της «κηδεμονίας»

Συνεδρίαση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, με επίκεντρο την υποχρηματοδότηση των ΟΤΑkede14520

Το κίνδυνο να τεθούν υπό «κηδεμονία» πολλοί δήμοι επειδή δεν θα καταφέρουν να «κλείσουν» τον προϋπολογισμό του 2015, επισημαίνει η ΠΕΔ.

Την ανησυχία και την «αγωνία» του εξέφρασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, για την «ροή» απόδοσης των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το ΔΣ της ΠΕΔΚΜ συνεδρίασε την Τρίτη, εκφράζοντας την ανησυχία του για το θέμα, αφού παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις και δεσμεύσεις των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, η ροή χρηματοδότησης της Τ.Α., εξακολουθεί να παρουσιάζει καθυστερήσεις, οι οποίες, θέτουν «εν αμφιβόλω την ομαλή ολοκλήρωση των δημοτικών προϋπολογισμών του 2015».
Η ΠΕΔ, επισημαίνει είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος της υπαγωγής των Δήμων, που δεν θα καταφέρουν να κλείσουν προϋπολογισμούς, στην κηδεμονία του «Παρατηρητηρίου της Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ», το οποίο, παρά τις προ έτους εξαγγελίες για την κατάργησή του, εξακολουθεί να λειτουργεί στο πλαίσιο του ΥΠΕΣΔΑ.
Το Συμβούλιο, διατύπωσε επίσης την πρόταση για δυνητική ισχύ της ενεργοποίησης των προσλήψεων οκτάμηνης διάρκειας στους Δήμους, μετά από την χορηγηθείσα υποχρεωτική παράταση (μέχρι 31-12-2016) της ισχύος των προηγούμενων συμβάσεων, ώστε να μην υποχρεώνονται οι Δήμοι στην εκ παραλλήλου λειτουργία τόσο των παραταθεισών συμβάσεων, όσο και των υπό εξέλιξη διαδικασιών πρόσληψης νέου προσωπικού με οκτάμηνες συμβάσεις, αλλά να μπορούν, ανάλογα με τις ανάγκες τους, να ενεργοποιούν τις νέες διαδικασίες.
Τέλος, «διατράνωσε» για μια ακόμη φορά την ανάγκη εκπόνησης εθνικού σχεδιασμού χειρισμού του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Ενός «σχεδιασμού συνολικού και μακρόπνοου, που θα πρέπει, επιτέλους, να ανακοινωθεί από τους αρμοδίους Υπουργούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία, από την πρώτη στιγμή έθεσε και θέτει διαρκώς όλες τις δυνάμεις της για την εξυπηρέτηση κάθε παρουσιαζόμενης ανάγκης», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.