Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Αλκοόλ και αλκοολισμός, χρήση και κατάχρηση

Την Τετάρτη το απόγευμα στα Εκπαιδευτήρια «Πλάτων»15

Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι «στάσεις και οι αντιλήψεις» των νέων απέναντι στο αλκοόλ

Ομιλία με θέμα «Αλκοόλ-Αλκοολισμός, χρήση και κατάχρηση» και παρουσίαση της έρευνας για τις «Στάσεις και αντιλήψεις νέων 18-30 ετών απέναντι στο αλκοόλ» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα, στο χώρο της βιβλιοθήκης των εκπαιδευτηρίων «Πλάτων», (Γανόχωρα Κατερίνης) από τον συμπολίτη μας, συγγραφέα, εκπαιδευτικό του Δημόσιου ΙΕΚ Κατερίνης του Υπουργείου Υγείας, Θεοχάρη Μπικηρόπουλο (Msc Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας –Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας).

Το αλκοόλ ακολουθεί «ιστορικά» μια παράλληλη πορεία με τον άνθρωπο, μέσα στο πέρασμα των αιώνων με τις πολιτισμικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, φτάνοντας στο σήμερα, τις τάσεις και τις συνήθειες της σύγχρονης εποχής. Η συνεχόμενη αυξητική πορεία του δείκτη κατανάλωσης αλκοόλ, επιβεβαιώνει ότι αυτή η «παράλληλη» πορεία θα συνεχισθεί.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αλκοολισμός θα είναι το τρίτο κατά σειρά πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.
Το πρόβλημα επιδεινώνει ο χαρακτηρισμός του αλκοόλ ως «νόμιμου ναρκωτικού» ο οποίος δε συμβαδίζει με την αντιμετώπιση που έχουν οι λεγόμενες «παράνομες» ουσίες εξάρτησης, όσον αφορά την πρόληψη, τη θεραπεία και τις δράσεις για τον έλεγχο των διαστάσεων των σύνθετων προβλημάτων του αλκοολισμού . Αυτή η νομιμότητα σε κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο βοηθά στην αποσιώπηση και μείωση της σημασίας της κατάχρησης του αλκοόλ, επιδεινώνοντας το πρόβλημα.
Η ομιλία επικεντρώνεται στην παρουσίαση του φαινομένου του αλκοολισμού σε όλες του τις διαστάσεις, ξεκινώντας με την ιστορική αναδρομή, τις φάσεις του, τις μορφές, τις επιπτώσεις και τα προβλήματα που προκαλεί στην υγεία του ανθρώπου, τις κοινωνικές επιπτώσεις, τον ρατσισμό, τις νέες μορφές κατάχρησης, την «κουλτούρα» των νέων απέναντι στο αλκοόλ, στην έρευνα που διεξήχθη από τον συγγραφέα για την ανίχνευση και την καταγραφή της συμπεριφοράς των νέων στις ηλικίες 18-30.
Σημαντικές θα είναι οι αναφορές σε έρευνες για τις θετικές επιδράσεις του αλκοόλ από τη «λελογισμένη χρήση», στο φαινόμενο του αλκοολισμού στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τη σχέση ανεργίας -αλκοόλ, όπως επίσης και στα κέντρα απεξάρτησης από το αλκοόλ, τους κοινωνικούς φορείς που ενεργοποιούνται στην αντιμετώπιση του αλκοολισμού και τη στήριξη ατόμων και οικογενειών, στις πρόσφατες ανακοινώσεις και τα μέτρα σχετικά με το αλκοόλ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ε.Ε.
Τα παραπάνω καθώς και πολλές άλλες εξειδικευμένες πληροφορίες και στοιχεία που σχετίζονται με το αλκοόλ, περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου «Αλκοολ-Αλκοολισμός, χρήση και κατάχρηση» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ, σε μια υπερπολυτελή έγχρωμη έκδοση σε διαστάσεις Α4 και 226 σελίδες και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κατερίνη.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Διευθυντής των εκπαιδευτηρίων «Πλάτων» Ανέστης Παπαδόπουλος.
Την εκδήλωση υποστηρίζει η Ένωση Συγγραφέων Πιερίας ενώ την επιμέλεια και το συντονισμό έχει αναλάβει η Ευγενία Κορτσάρη, υπεύθυνη της βιβλιοθήκης των εκπαιδευτηρίων.