Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Με συντονισμό και εμπειρία

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κατερίνης1

Εκτός από τα υλικά μέσα που διαθέτει ο δήμος, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, αναμένεται να διαδραματίσει η εμπειρία των προηγούμενων ετών αλλά και ο συντονισμός υπηρεσιών και εθελοντικών οργανώσεων

Με οδηγό την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων και με διάθεση να διορθωθούν λανθασμένες πρακτικές και να βελτιωθεί ο Συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και των εθελοντών, συνεδρίασε χθες το πρωί το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κατερίνης.

Το ΣΟΠΠ του Δήμου, συνεδρίασε υπό την προεδρία του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Χρήστου Μαμαρίκα, ενώ συμμετείχε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Βαϊνάς, εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας, του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, αλλά και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων οι οποίοι συνδράμουν τα μέγιστα σε επιχειρήσεις αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Η σύσκεψη (ακολούθησε εκείνης στην Π.Ε. Πιερίας) έγινε ενόψει του χειμώνα, αφού είναι πιθανόν και ο Δήμος Κατερίνης να κληθεί κατά τη διάρκειά του να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις είτε από βροχοπτώσεις, είτε από χιονοπτώσεις. Μιλώντας στους συμμετέχοντες ο κ. Μαμαρίκας, υπογράμμισε την ανάγκη να δηλώσουν όλοι οι φορείς το βαθμό ετοιμότητάς τους, σημειώνοντας πως η εμπειρία που έχουν αποκομίσει οι (τοπικοί) φορείς κατά τα προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την βελτίωση των όποιων αδυναμιών ενδεχομένως να παρουσιάσει το σχέδιο. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την Πολιτική Προστασία και των Οργάνων της, υποστηρίζοντας οτι πλέον είναι ξεκάθαρο τι αρμοδιότητες έχει ο κάθε φορέας. «Δεν θέλω να υπάρξει σύγχυση αρμοδιοτήτων», είπε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας , σημειώνοντας οτι αυτά θα πρέπει να τα λύσει η κάθε υπηρεσία και να τα γνωρίζει εκ των προτέρων. Ο κ. Μαμαρίκας, χαρακτήρισε «κρίσιμο σημείο» τον καλό συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών, προτρέποντας τους υπευθύνους να συναντώνται μετά από κάθε διαχείριση κρίσης και να επιλύουν τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν κατά τη διαχείρισή της κρίσης. Συνεχίζοντας εκτίμησε οτι «τα στοιχειώδη καθημερινά προβλήματα» αντιμετωπίζονται από τους Δήμους, αλλά τα μεγάλα και σοβαρά είναι στην αρμοδιότητα της πολιτείας η οποία έχει ξεκινήσει την κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης πλημμυρών για όλη τη χώρα. Αναφερόμενος στην Πιερία και την Κατερίνη, επεσήμανε οτι η περιοχή μας έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων και γνωρίζει τα σημεία εκείνα όπου ο συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών πρέπει να βελτιωθεί για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Ειδική ήταν η αναφορά του κ. Μαμαρίκα, στην ανάγκη να καταγραφούν οι περιοχές όπου σημειώθηκαν ή σημειώνονται κατολισθήσεις, να υπάρχει συνεχή ενημέρωση για την εξέλιξη των φαινομένων, αλλά και για τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων φαινομένων.

Από την πλευρά του, ο υπέυθυνος αντιδήμαρχος για την Πολιτική Προστασία του Δήμου, εκτίμησε οτι ο Δήμος είναι σε καλό επίπεδο ετοιμότητας, αλλά και προετοιμασίας για την αντιμετώπιση είτε πλημμυρικών φαινομένων, είτε χιονοπτώσεων. Όπως είπε ο κ. Βαϊνάς, ο Δήμος διαθέτει εξοπλισμό και οχήματα που μπορούν να συνδράμουν στον αποχιονισμό περιοχών, ενώ έχει καταγράψει και όλους τους ιδιώτες οι οποίοι διαθέτουν μηχανήματα σε περιπτώσεις που απαιτηθεί η επίταξή τους. Παράλληλα έχει προχωρήσει σε ιεράρχηση σημείων που πρέπει πάση θυσία να μείνουν προσβάσιμα σε περίπτωση χιονόπτωσης με πρώτο και κρίσιμο το Νοσοκομείο Κατερίνης. Αναφερόμενος στην αντιπλημμυρική προστασία, τόνισε οτι ο Δήμος έχει προχωρήσει σε προληπτικό καθαρισμό ρεμάτων και καναλιών κυρίως σε παραλιακές περιοχές όπου το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο, ενώ έχει καταγράψει και όλα τα «δύσκολα» σημεία που χρήζουν προληπτικής παρέμβασης. Μιλώντας για την πόλη της Κατερίνης, σημείωσε οτι η ΔΕΥΑΚ συνεχώς ελέγχει και καθαρίζει τα φρεάτια ομβρύων, ενώ η υπηρεσία καθαριότητας φροντίζει τον καθαρισμό των δρόμων από τα φύλλα των δέντρων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ροή των υδάτων προς τους αγωγούς ομβρίων. Την ετοιμότητά τους ενόψει το χειμώνα, δήλωσαν και οι εκπρόσωποι των άλλων φορέων με τον Διοικητή του Τμήματος Κατερίνης, να επισημαίνει οτι επιβάλλεται για την επιτυχία του σχεδίου η συνεργασία με τους πολίτες. Για ελάχιστες διαφοροποιήσεις του σχεδίου σε σχέση με το προηγούμενο, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης, διαβεβαιώνοντας πως η υπηρεσία του θα κάνει ότι απαιτηθεί για την καλή εφαρμογή του σχεδίου. Σε πλήρη ετοιμότητα, δήλωσε και ο εκπρόσωπος της Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, η οποία επίσης είναι έτοιμη να συνδράμει βάση του σχεδίου Ξενοκράτης. Τέλος, ο εκπρόσωπος της Π.Ε. Πιερίας Νίκος Χηνόπουλος, εκτίμησε οτι όλοι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να «δουλεύουν» πάνω στον ίδιο χάρτη, προτείνοντας να γίνει ένας ενιαίος, ώστε να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις και αλληλοεπικαλύψεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλοι οι φορείς, έκαναν ειδική αναφορά στην συνδρομή των εθελοντών, σημειώνοντας οτι η βοήθειά τους είναι καθοριστική αφού σε πολλές των περιπτώσεων γνωρίζουν την περιοχή και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει, καλύτερα από τον καθένα.