Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Κοινό» έτος Ρωσίας-Ελλάδας το 2016

 Στον Ρώσο Πρόξενο ο Μητροπολίτης και η Αντιπεριφερειάρχης ΠιερίαςIMG_8965

«Ελπίζουμε το Κοινό Έτος Ρωσίας – Ελλάδας 2016 να αποτελέσει μία νέα εποχή στις σχέσεις μας με πληθώρα ευκαιριών για διμερείς συνεργασίες και των δημιουργία νέων, ακόμα ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε η Σοφία Μαυρίδου

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου και ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κος Γεώργιος επισκέφθηκαν τη Δευτέρα, το Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας, Αλεξέι Ποπόφ στην έδρα του Προξενείου στη Θεσσαλονίκη. 

Ο κος Ποπόφ υποδέχτηκε με θέρμη την κα Μαυρίδου και το Σεβασμιότατο και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για αρκετή ώρα για πληθώρα θεμάτων, όπως ο θρησκευτικός τουρισμός, που έχει τεθεί ως μία εκ των βασικότερων προτεραιοτήτων της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους και της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Η κα Μαυρίδου με την ιδιότητα και της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού, Πολιτισμού και Παιδείας αναφέρθηκε διεξοδικά και στο “Έτος Ρωσίας – Ελλάδας”. Η πρώτη συμφωνία για Κοινό Ετος είχε πραγματοποιηθεί το 2013, όταν με κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ελλάδας, ανακήρυξαν το 2016 ως έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και έτος Ελλάδας στη Ρωσία. Στο πρόγραμμα του Κοινού Έτους συμπεριλαμβάνονται εκδηλώσεις στους τομείς εκπαίδευσης, εκμάθησης της γλώσσας, επιστήμης, πολιτιστικής κληρονομιάς, τέχνης, αθλητισμού, καθώς και ανταλλαγής νέων.

Η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως “το 2016 ως Κοινό Έτος πρόκειται να ενισχύσει τις ελληνορωσικές σχέσεις, οι οποίες πάντα ήταν εξαιρετικές, καθώς υπάρχουν πολλοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, με σημαντικότερο το δεσμό της θρησκείας, ενώ η αμοιβαία εκτίμηση και ο σεβασμός καθιστούν τις σχέσεις μας ακόμα καλύτερες δείχνοντας το δρόμο και περαιτέρω συνεργασίες των δύο χωρών σε διάφορους τομείς”. Ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος με τη σειρά του αναφέρθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας, οι οποίες με την πρωτοβουλία του Κοινού Έτους θα τονωθούν, ενώ η Μητρόπολή μας θα συνδράμει τα μέγιστα συμμετέχοντας σε κάθε δράση, η οποία θα έχει σκοπό τη σύσφιγξη των ήδη υπαρχόντων δεσμών με τη Ρωσία.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και το Σεβασμιότατο για την ιδιαίτερη τιμή να τον επισκεφθούν και επεσήμανε πως θα είναι μεγάλη χαρά για το Προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη να συνεργαστεί, τόσο με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους με σκοπό τη διοργάνωση πληθώρας εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του Κοινού Έτους Ρωσίας – Ελλάδας 2016, το οποίο σίγουρα θα είναι αποδοτικό και δημιουργικό σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων αποσκοπώντας στην καρποφόρα συνεργασία των δύο χωρών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων και την υπόσχεση, ότι το έτος 2016 θα αποτελέσει ορόσημο για τις ελληνορωσικές σχέσεις, οι οποίες πρόκειται να εγκαινιάσουν μία νέα εποχή, όπου οι δύο χώρες θα έρθουν ακόμα πιο κοντά με τη δημιουργία ευκαιριών για νέες συνεργασίες.