Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Η χώρα μας τηρεί τις κοινοτικές διατάξεις

Ενημέρωση των βουλευτών Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ για τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσηςagrotes-xvrafi

Στα νέα δεδομένα που ισχύουν για τα Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ) των αγροτών αναφέρονται σε ενημερωτικό τους σημείωμα οι τρεις βουλευτές Πιερίας του κυβερνώντος κόμματος, επισημαίνοντας πως οι όποιες αλλαγές οφείλονται στην απόφαση της κυβέρνησης να διαφυλλάξει τους έλληνες φορολογούμενους από πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, εφαρμόζοντας απλά τις κοινοτικές και εθνικές διατάξεις.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν οτι: -Συνολικά ο παραγωγός θα λάβει μέχρι το τέλος του Φλεβάρη το 85% του ποσού που έπαιρνε το 2014. -Η σημερινή πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών (γεωργικών εκμεταλλεύσεων) αφορά, στο 90% των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ) εκτός του ποσού που αντιστοιχεί στο λεγόμενο «πρασίνισμα» 30% και το υπόλοιπο 10% των Δ.Β..Ε -Το επιπλέον ποσό 30% του λεγόμενου «πρασινίσματος» που δεν συμπεριλαμβάνεται στα Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης, καθώς και το υπόλοιπο 10% των ΔΒΕ, αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς μέχρι το τέλος του Φλεβάρη. Υπάρχει βέβαια, όπως τονίζουν, μια μεγάλη κατηγορία αγροτών η οποία λάμβανε επιδοτήσεις χαμηλότερες του μέσου όρου της περιφέρειάς (δενδρώδεις, αρόσιμες ή βοσκοτόπους), η οποία κατηγορία, «θα δει ενδεχόμενα» αύξηση της επιδότησης. Επίσης, η μείωση (15%) που παρατηρείται, οφείλεται στις αποφάσεις της Νέας ΚΑΠ, καθώς και στην παρακράτηση για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις (8%) και τους νέους παραγωγούς (2%), όπως αποφασίστηκαν στις 28/8/2014 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη σύμφωνη γνώμη της τότε κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. «Η φετινή πληρωμή έγινε με την τήρηση όλων των κοινοτικών και εθνικών διατάξεων, γεγονός που διαφυλάσσει τη χώρα μας από τα πρόστιμα των δεκάδων εκατομμυρίων που επιβάλλονταν τα προηγούμενα χρόνια και επιβάρυναν τους Έλληνες φορολογούμενους», καταλήγουν οι βουλευτές Μπέττυ Σκούφα, Χάρης Τζαμακλής και Στέργιος Καστόρης.

Αλλαγές στον ΕΛΓΑ από το νομοσχέδιο για τις «βοσκήσιμες γαίες» Εν τω μεταξύ, αλλαγές φέρνει στον ΕΛΓΑ το Νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες που ψηφίστηκε στη Βουλή. Ο νέος νόμος «οδεύει» για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του. Με το άρθρο 13 του ψηφισθέντος Νομοσχεδίου εισάγονται βελτιωτικές τροποποιήσεις σε ορισμένα άρθρα που αφορούν στον ΕΛ.Γ.Α επιφέροντας αλλαγές σε ασφαλιστικές εισφορές για συγκεκριμένους τομείς και ρυθμίζοντας τις αποζημιώσεις των ανταποκριτών του Οργανισμού. Οι νέες διατάξεις που εντάχθηκαν στο Νομοσχέδιο απαλείφουν ανισότητες στην καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς, και εξορθολογίζουν τον τρόπο αποζημίωσης των ανταποκριτών του ΕΛ.Γ.Α αναβαθμίζοντας παράλληλα την εξυπηρέτηση των αγροτών ειδικότερα στις περιπτώσεις εκτεταμένων ζημιών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αλλαγές: -Ορίζεται για την καλλιέργεια της ελιάς η ασφαλιστική εισφορά σε ποσοστό 1,5% επί της ασφαλιζόμενης αξίας, εξαιτίας της μεγάλης και σταθερής συνεισφοράς της καλλιέργειας στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές (30 εκατ. € επί των εσόδων κατ’ έτος), σε σχέση με τις καταβληθείσες για την καλλιέργεια αυτή αποζημιώσεις. -Προστίθεται και η αλιευτική παραγωγή στις περιπτώσεις που εξαιρούνται από την ασφαλιστική κάλυψη. -Για τον υπολογισμό της ασφαλιζόμενης αξίας λαμβάνεται υπόψη, εκτός των άλλων, η μέση παραγωγή ανά νομό και ανά στρέμμα ή δένδρο των δηλούμενων καλλιεργειών. -Αντικαθίσταται το άρθρο 17 του ν. 3877/2010 που αφορά στην εκτιμητική διαδικασία των ζημιών. -Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τις αποζημιώσεις των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ. -Επεκτείνεται η ενεργητική προστασία της αγροτικής δραστηριότητας τόσο σε κινδύνους που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ (παθήσεις και ασθένειες) όσο και σε κινδύνους που δεν αναφέρονται ρητά στο νόμο 3877/2010, μέσω επιχορηγούμενων δράσεων.