Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Αναλαμβάνει η Frontex

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν την επιστολή για αυτενέργεια της Frontexdd

Τη λήψη κοινής επιστολής από τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας με θέμα την διεύρυνση της εντολής της Frontex, επιβεβαίωσε η Επιτροπή διά της αρμόδιας εκπροσώπου Νατάσα Μπερτ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε πως η επιστολή που απευθυνόταν στον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και εστάλη πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Παρασκευής, αναφερόταν επί της ουσίας στη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, την οποία έχει ήδη προαναγγείλει ο πρόεδρος Γιούνκερ. Όπως είπε η κ. Μπερτό, η εν λόγω πρόταση θα περιλαμβάνεται στη συνολική πρόταση της Επιτροπής που θα είναι έτοιμη στις 15 Δεκεμβρίου. «Μας ζητήθηκε να κάνουμε αυτό που ήδη έχουμε υποσχεθεί πως θα κάνουμε» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του γερμανικού ZDF παρουσιάστηκε η επιστολή των δύο υπουργών Εσωτερικών, στην οποία καλείται η Κομισιόν να διευρύνει τους κανόνες της Σένγκεν «ώστε η Frontex να μπορεί γρήγορα να κληθεί στη βάση μίας αξιολόγησης κινδύνου που θα γίνεται από την ίδια την Frontex, σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων». Στην επιστολή τους επισημαίνουν ακόμη ότι «σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα πρέπει η Frontex να μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση ομάδων άμεσης δράσης με δική της ευθύνη». Ως τώρα, τέτοια κινητοποίηση ήταν δυνατή μόνο εφόσον ένα κράτος-μέλος το ζητούσε και τα άλλα κράτη-μέλη συμφωνούσαν. Όπως ανέφερε και η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Επιτροπή θέλει να παρουσιάσει στις 15 Δεκεμβρίου σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της Frontex, ενώ αυτή την στιγμή συζητούνται διάφορα μοντέλα προκειμένου να ανταποκριθούν στις γερμανογαλλικές απαιτήσεις.

Ανακοίνωσε τη συνεργασία Την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έπειτα από σχετική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε η Frontex. Όπως σημειώνεται, στα βόρεια σύνορα ο οργανισμός θα βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών. Η τοποθέτηση των υπαλλήλων θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύντομα θα πραγματοποιηθεί κοινή επίσκεψη των ελληνικών Αρχών και της Frontex στο πεδίο δραστηριοποίησης, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της εκεί αξιοποίησης των υπαλλήλων του Οργανισμού. Όπως δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, «οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελέγχονται και όσοι εντοπίζονται να μην έχουν ταυτοποιηθεί επαρκώς, θα καταγράφονται». Η ενίσχυση της λειτουργίας της Frontex στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο των Ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο. Εξάλλου μέχρι στιγμής η Frontex συντρέχει τις ελληνικές Αρχές στην ταυτοποίηση και καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών με 195 αξιωματικούς στα νησιά του Αιγαίου. Τον Οκτώβριο ο Οργανισμός ζήτησε από τα κράτη-μέλη να παρέχουν 775 συνοριοφρουρούς για τις δραστηριότητές του, από τους οποίους οι 600 θα επιχειρούν στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη έχουν προσφέρει 447 υπαλλήλους. «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει τη συνυποστήριξη από τη Frontex για τη διαφύλαξη των συνόρων μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της χώρας, όπως την ιδέα για κοινές περιπολίες με τους Τούρκους στο Αιγαίο» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, προσθέτοντας ότι «η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος απαιτεί μια συνολική ευρωπαϊκή λύση στην πράξη και, βεβαίως, η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να κάνει πραγματικό και ουσιαστικό έλεγχο στη διακίνηση των προσφύγων. Δεν είναι δυνατόν, ούτε υπάρχει περίπτωση να πετάξουμε τους στοιβαγμένους σε λέμβους πρόσφυγες στη θάλασσα».

Θετική η ΠΓΔΜ
Ως θετική εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην μείωση της έντασης στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι την επέκταση των δραστηριοτήτων της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.
«Η ανάπτυξη της Frontex στα σύνορα των δύο χωρών είναι μία θετική ένδειξη. Μετά από αρκετό καιρό, πιστεύω ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει στο να ξεπεραστούν οι εντάσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε τελικά να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές, καθώς η παρουσία της Frontex θα βοηθήσει τόσο στην καταγραφή όσο και στον καθορισμό της περαιτέρω διαδικασίας επιλογής των μεταναστών» δήλωσε ο κ. Πόποσκι.