Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις

Στου γιαλού τα βοτσαλάκια…

Στον όρμο της Μεθώνης, κάθονται μπλε καβουράκιαEPTA1

Το μπλε καβούρι έχει ένα βαθύ πράσινο κέλυφος και 5 ζεύγη ποδιών ανοιχτού μπλε χρώματος. Μόνο το πρώτο ζευγάρι ποδιών διαθέτει δαγκάνες, οι οποίες είναι διαφόρων αποχρώσεων του μπλε, αλλά στα θηλυκά, οι άκρες έχουν κάπως ζωηρή κόκκινη απόχρωση. Είναι μεγάλο σε μέγεθος, ένα ενήλικο καβούρι φθάνει να είναι περίπου σαν την παλάμη του χεριού και έχει περισσότερη σάρκα από το κοινό καβούρι, είναι δε και νοστιμότερο. Τα αρσενικά έχουν έντονα κωνική κοιλιά, ή «ποδιά», τα ώριμα θηλυκά έχουν μια ευρεία, στρογγυλεμένη κοιλιά, και τα ανώριμα θηλυκά έχουν μια τριγωνική κοιλιά.

Το μπλε καβούρι δεν είναι άγνωστο είδος για την περιοχή της Μεθώνης Πιερίας. Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 τεράστιες ποσότητες έφευγαν με… βαγόνια για τις αγορές του εξωτερικού, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής «τότε η θάλασσα ήταν γεμάτη με πελώρια καβούρια, τα έβγαζαν πανεύκολα σπρώχνοντάς τα απλώς προς τα έξω, ήταν τόσο μεγάλα, που έπιαναν ολόκληρο πιάτο!». Απότομα ωστόσο σταμάτησε να εμφανίζεται και σχεδόν εξαφανίστηκε. Επέστρεψε ιδιαίτερα δυναμικά το 2009 και από τότε ο πληθυσμός του αυξήθηκε σε εντυπωσιακά επίπεδα στα νερά του Θερμαϊκού παρουσιάζοντας μια πολύ μεγάλη αύξηση των εκφορτώσεων την περίοδο 2008-2011 (μέση ποσότητα 2008-2011: 80 τ.), με παράλληλη αύξηση της οικονομικής αξίας των εκφορτώσεων. Το αποτέλεσμα ωστόσο αυτής της αύξησης είναι να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην παράκτια αλιεία και στη μυδοκαλλιέργεια στον κόλπο του Θερμαϊκού.

Τα περιθώρια ανάπτυξης της εμπορίας τους φυσικά είναι μεγάλα. Αυτή τη στιγμή τα βρίσκουμε στην αγορά, αλλά σε πολύ χαμηλή τιμή καθώς δεν αποτελούν πρώτη προτεραιότητα στις δικές μας διατροφικές συνήθειες. Το μπλε καβούρι που μας «ξενίζει» με την παρουσία του, στην «πατρίδα» του την Αμερική τρώγεται και είναι ιδιαίτερα γευστικό και αποτελεί εκλεκτό μεζέ, θα μπορούσε κάλλιστα να ενταχτεί στη διατροφή των κατοίκων των νέων περιοχών εξάπλωσής του. Γι’ αυτόν το λόγο βλέπουμε συχνά ξένους επισκέπτες να το αναζητούν. Σήμερα τα μπλε καβούρια αλιεύονται με παραδοσιακές μεθόδους και εξάγονται στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, τελευταία μάλιστα η χάρη τους έφτασε έως την μακρινή Κίνα, την Ταϊβάν, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα.

 

Ευχή και κατάρα για τους αλιείς της Μεθώνης Πιερίας

Οι «Ιταλοί» κατέλαβαν τις θάλασσες της Πιερίας. Το περιβόητο «μπλε καβούρι» τα τελευταία χρόνια εμφανίζει πληθυσμιακή «έκρηξη» στην περιοχή του Θερμαϊκού και απαντάται στην παράκτια ζώνη της Πιερίας. Η ταχύτατη αναπαραγωγή του δίνει μεν μια προοπτική επαγγελματικής διεξόδου στους αλιείς της Βόρειας Πιερίας όπου ενδημεί, αφού μπορεί να πιάσει τιμή και να βοηθήσει πολύ στην αύξηση του εισοδήματός τους, παρόλο που η αγορά του είναι ακόμη στα σπάργανα, από την άλλη όμως έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Είναι νόστιμο αλλά είναι και επιθετικό, δημιουργώντας προβλήματα στους ψαράδες (αλιευτικά εργαλεία) καθώς είναι πολύ δυνατό, έχει κοφτερές δαγκάνες και χρησιμοποιεί τα πίσω πόδια του ως κουπιά, έτσι μπορεί και κολυμπάει, σε αντίθεση με το κοινό καβούρι που “περπατάει” στον βυθό, μπαίνει στα δίχτυα και στην προσπάθειά του να βρει την τροφή του, τα καταστρέφει. Οι «Ιταλοί» καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Μπορεί αν αφήσεις δίχτυα όλη τη νύχτα ή παραγάδια κι εν γένει αλιευτικά μηχανήματα, τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα βρεις κατεστραμμένα, με το κόστος της ζημιάς συνολικά να αποτιμάται σε χιλιάδες ευρώ, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ψαράδες. Προβλήματα δημιουργούν και στους μυδοκαλλιεργητές καθώς όπως αναφέρθηκε μπορούν και κολυμπούν, διαλύουν τις αρμαθιές με τα όστρακα. Το μπλε καβούρι προκαλεί προβλήματα και στο οικοσύστημα, καθώς θεωρείται επιθετικά χωροκατακτητικό είδος, καταβροχθίζει μικροοργανισμούς, ψάρια, ακόμη και τα μικρότερα αυτόχθονα καβούρια της περιοχής σηματοδοτώντας τη μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων. Ο εισαγόμενος νόστιμος μεζές έχει γίνει ο κυρίαρχος θηρευτής και δημιουργεί νέα δεδομένα στο παράκτιο οικοσύστημα.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να μετριαστούν, αν οι «Ιταλοί» μπουν στο καθιερωμένο μενού μας δίπλα στα ψάρια τα οποία έχουμε ήδη συνηθίσει να τρώμε και στην γαστρονομία μας: Η λύση, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, θα μπορούσε εν μέρει τουλάχιστον να προέλθει από την αγορά μέσω αύξησης της ζήτησης, προκειμένου να στρέψει στην αλίευση του μπλε καβουριού περισσότερους ψαράδες. Η αύξηση της ζήτησης θα οδηγήσει σε ένταση της αλιείας, η οποία με τη σειρά της θα λειτουργήσει ως έμμεσο μέτρο διαχείρισης των πληθυσμών τους.

Οι ψαράδες στην Μεθώνη βγάζουν με τα αλιευτικά τους εργαλεία, (βολκοί ή νταούλια, παγίδες) έως και 300 κιλά την ημέρα, σε περίοδο με νότιο άνεμο η «ψαριά» μπορεί να φτάσει και τα 700-800 κιλά. Τα καβούρια τα βάζουν μέσα σε τσουβαλάκια από δίχτυ γύρω στα 6 κιλά το καθένα,. μεγάλα καβούρια, εντυπωσιακά, που ανοίγουν τις δαγκάνες τους κάτω από τον ήλιο, έτσι που να γυαλίζει στη μέσα πλευρά τους ένα ιριδίζον γαλάζιο χρώμα.