Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις

«Άρωμα» μιας άλλης εποχής

Ο Μανούσος Μανουσάκης μίλησε για το «Ουζερί Τσιτσάνης» που προβάλλεται στην Κατερίνη1

Στον Κινηματογράφο «Ευκαρπίδη» προβάλλεται από το Σάββατο η ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης», καθηλώνοντας τους θεατές.

Το Σάββατο το βράδυ, η πρώτη προβολή έγινε παρουσία του σκηνοθέτη της Μανούσου Μανουσάκη, ο οποίος μίλησε για την ταινία σε δημοσιογράφους και κοινό, που έσπευσε να την παρακολουθήσει. Δύο μέρες πριν είχε κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις.
Το «Ουζερί ο Τσιτσάνης» είναι βασισμένος στο ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη και διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη το 1942-1943. «Δεν πρόκειται για αυτοβιογραφία του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη», διευκρίνισε ο σκηνοθέτης της ταινίας, τονίζοντας οτι η συζήτηση που προκαλεί η ταινία είναι εξαιρετικά επίκαιρη σε μια εποχή που ο ρατσισμός και ο ναζισμός φαίνεται να επανεμφανίζονται.
Η ταινία, διαδραματίζεται στην υπό γερμανική κατοχή Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος και η Εστρέα είναι ερωτευμένοι. Όμως ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Εβραία είναι απαγορευμένος. Η περιπετειώδης ιστορία αγάπης, παγιδευμένη ανάμεσα σε ένα απάνθρωπο ολοκληρωτικό καθεστώς και τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης.
Εκεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και την καθοριστική Συννεφιασμένη Κυριακή, ανέφερε ο Μανούσος Μανουσάκης.
Ο κ. Μανουσάκης, χαρακτήρισε το έργο ως «χρυσορυχείο χαρακτήρων, που αποπνέει Ελλάδα», συμπληρώνοντας πως εκείνο που τον ώθησε στο να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το συγκεκριμένο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη είναι η επιθυμία να δείξει μέσα από τα μάτια ενός συνθέτη (του Βασίλη Τσιτσάνη) και ενός «απαγορευμένου» έρωτα, μια τραγική εποχή.
«Είναι πρόκληση για ένα σκηνοθέτη η προσπάθεια του για να μεταφέρει το κλίμα μιας εποχής, σε μια χώρα έχει κατεδαφίσει κτίρια εκείνης της εποχής», σχολίασε ερωτηθείς για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τα γυρίσματα τα οποία διήρκησαν κοντά τους 10 μήνες.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όλους εκείνους που βοήθησαν για να γίνει η ταινία, κάνοντας ειδική αναφορά στον ΟΣΕ. «Οι θεατές θα δουν στην ταινία την ατμομηχανή η οποία έκανε το πρώτο δρομολόγιο από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς μεταφέροντας εκεί Έλληνες Εβραίους της Θεσσαλονίκης», είπε, ευχαριστώντας τους Ελληνικό Σιδηρόδρομο για την πολύτιμη συμβολή του, στο να μεταφερθεί η συγκεκριμένη ατμομηχανή από τη Δράμα (όπου ήταν παροπλισμένη) στη Θεσσαλονίκη.
Το ρόλο του Βασίλη Τσιτσάνη ενσαρκώνει ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, ενώ συμπρωταγωνιστούν οι Χάρης Φραγκούλης (Γιώργος), η Χριστίνα Χειλα Φαμελη (Εστρέα) και Βασιλική Τρουφάκου (Λέλα).
Παίζουν επίσης: Γιάννης Στάνκογλου, Γιάννης Αϊβαζης, Λάκης Κομνηνός, Μιχάλης Αεράκης, Μαρία Καβουκίδου, Πέτρος Ξεκούκης, Θοδωρής Αντωνιάδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Ξανθή Γεωργίου, Αλμπέρτο Εσκενάζη, Σταμάτης Τζελέπης, Ρεγγίνα Παντελίδη, Νίκος Ιωαννίδης, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης και Ιωάννα Παλαιοπάνου