Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Απαράδεκτη πρακτική

Την ΔΕΠ Δήμου Κατερίνης καταγγέλει η ΕΛΜΕ ΠιερίαςOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με την «απαράδεκτη» πρακτική των κατεπείγουσων συνεδριάσεων της ΔΕΠ, τα «βάζει» η ΕΛΜΕ Πιερίας, υπενθυμίζοντας πως τα φυσικά πρόσωπα που απαρτίζουν την Επιτροπή, εκπροσωπούν συλλόγους και φορείς και όχι τον εαυτό τους

Για κακή πρακτική κατηγορεί με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Πιερίας την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Κατερίνης, με αφορμή την πρόσκληση (της τελευταίας στιγμής) για συνεδρίαση σήμερα το μεσημέρι.

Η ΕΛΜΕ Πιερίας, εκφράζει την αντίθεσή της στην πρακτική μιας ακόμη «κατεπείγουσας» συνεδρίασης, σημειώνοντας οτι έτσι δεν δίνεται η ευκαιρία στα μέλη φυσικά πρόσωπα που απαρτίζουν τη ΔΕΠ να ενημερώσουν τους φορείς που εκπροσωπούν και να προσέλθουν με θέσεις που θα έχουν προκύψει από τις συνεδριάσεις των συμβουλίων τους. «Οι εκπρόσωποι των συλλογικών οργάνων δεν εκπροσωπούν τον εαυτό τους, αλλά τα Διοικητικά Συμβούλια, που τους έχουν ορίσει», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΛΜΕ Πιερίας συμπληρώνοντας πως γι’ αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να γνωρίζουν έγκαιρα τα προς συζήτηση θέματα, ώστε τα Διοικητικά Συμβούλια να προλαβαίνουν να συνεδριάζουν για να διαμορφώνουν την στάση, που θα πρέπει να κρατήσει ο εκπρόσωπός τους. Όπως υποστηρίζει η ΕΛΜΕ, όλες οι συνεδριάσεις είναι «κατεπείγουσες» με αποτέλεσμα η ενημέρωση να γίνεται πάντα την τελευταία στιγμή, ενώ «ενστάσεις» εκφράζει και για τα προς συζήτηση θέματα, αφού όπως τονίζει, σ’ αυτά περιλαμβάνονται συνήθως και παραχωρήσεις Σχολικών χώρων σε διάφορους φορείς και συλλόγους. «Ποτέ μα ποτέ δεν υπάρχει ενημέρωση για το ποιοι είναι αυτοί οι χώροι και σε ποιους φορείς πρόκειται να παραχωρηθούν. Τέτοια ενημέρωση δεν υπάρχει ούτε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Οι παρόντες καλούνται να υπογράψουν σε λευκό χαρτί, στο οποίο εκ των υστέρων προστίθεται το κείμενο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Με την ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Πιερίας, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την «απαράδεκτη» αυτή πρακτική και ζητά το «αυτονόητο», που είναι η ενημέρωση για τις συνεδριάσεις της Δ.Ε.Π. να γίνεται τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα με έγγραφο, που να περιλαμβάνει αναλυτικά τα θέματα, που πρόκειται να συζητηθούν. Επιπλέον, τονίζει, πως οι συνεδριάσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται, εκτός του διδακτικού ωραρίου, υπενθυμίζοντας «για όποιον δεν το γνωρίζει» ότι το διδακτικό ωράριο των Γυμνασίων και των Λυκείων τελειώνει στις 14:10 και επομένως οι συνεδριάσεις αυτές δεν μπορούν να ξεκινούν πριν τις 14:30. Να σημειωθεί, οτι η ΔΕΠ του Δήμου Κατερίνης, αποτελείται από εκπροσώπους της ΕΛΜΕ Πιερίας, του Σύλλογου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κατερίνης, του Ποντιακού Μορφωτικού Συλλόγου Κορινού «Εύξεινος Πόντος» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ράχης «Τα Πάτρια»

Αντίθετη η ΕΛΜΕ στους «εθελοντές εκπαιδευτικούς» Την άμεση κάλυψη των κενών στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας με εκπαιδευτικούς με μόνιμη σχέση εργασίας και με πλήρη εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, απαιτεί η ΕΛΜΕ Πιερίας, εκφράζοντας την αντίδρασή της στους «εθελοντές εκπαιδευτικούς». Σύμφωνα με τον κανονισμό οργάνωσης και λειτουργίας των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, στο Άρθρο 6 με τίτλο «Προσωπικό», στο πεδίο Γ με όνομα «ο Σύλλογος διδασκόντων», στην παράγραφο 10, αναφέρεται ότι στα ΣΔΕ μπορούν να διδάξουν εθελοντές εκπαιδευτικοί μετά από εισήγηση του Διευθυντή, την σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου διδασκόντων και την έγκριση της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, Στην εν λόγω παράγραφο, αναφέρεται πως ο εθελοντής εκπαιδευτικός δεν αξιολογεί τους εκπαιδευομένους. Το πρώτο ερώτημα, το που προκύπτει για την ΕΛΜΕ Πιεριας, είναι «αν οι ώρες που διδάσκει ένας εθελοντής υπολογίζονται στις ώρες του εκάστοτε γραμματισμού που έχει διδαχθεί ο κάθε εκπαιδευόμενος. Για παράδειγμα αν κάποιος εθελοντής έχει διδάξει τριάντα ώρες κάποιον γραμματισμό, οι ώρες αυτές υπολογίζονται στις ώρες που πρέπει να διδαχθεί ο κάθε εκπαιδευόμενος τον αντίστοιχο γραμματισμό;» Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει από την ΕΛΜΕ, ως συνέχεια του πρώτου, είναι «αν ο αριθμός των ωρών που θα υλοποιήσει τελικά ο ωρομίσθιος που θα επιλεγεί από την διαδικασία επιλογής ωρομισθίων εκπαιδευτικών του Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, θα έχει μειωμένες απολαβές και ωρομίσθια· μειωμένες, γιατί τελικά δε θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ώρες του γραμματισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τις ώρες του εθελοντή εκπαιδευτή.» Αν ισχύουν τα παραπάνω, ειδικά στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει η ανεργία, κάποιοι εκπαιδευτικοί χάνουν ώρες διδασκαλίες από εθελοντές που και αυτοί θέλοντας να βοηθήσουν, τελικά συνεπικουρούν στο να χάνουν τα χρήματά τους ορισμένοι συνάδελφοι, υπογραμμίζει η ΕΛΜΕ Πιερίας Ολοκληρώνοντας την ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ σημειώνει πως έως τις 24 Νοεμβρίου, η προκήρυξη για πρόσληψη ωρομισθίων εκπαιδευτών στα ΣΔΕ, δεν έχει εκδοθεί από τους αρμόδιους φορείς, οπότε τα σχολεία δεν έχουν όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτών. Ωστόσο, στον κανονισμό στο άρθρο 4 παράγραφος 2, ορίζεται ότι «το διδακτικό έτος αρχίζει στις 15 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 30 Ιουνίου». Τα σχολεία αυτά ανά τη χώρα υπολειτουργούν με τους όσους αποσπασμένους μόνιμους και τους γραμματισμούς που μπορούν να έχουν ανάθεση, τους όποιους εθελοντές εκπαιδευτές που μπορεί να παρουσιάζονται, στερώντας το δικαίωμα των εκπαιδευομένων τα παρακολουθήσουν όλους τους γραμματισμούς, καταλήγει η ανακοίνωση.