Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Η προχειρότητα κοστίζει…

Κριτική σε τρία μέτωπα από τον Άλλο Δρόμο, στη δημοτική αρχή Κατερίνης

IMG_6441

Τον κίνδυνο να πληρώσει ο δήμος 2 εκατομμύρια ευρώ για έργα που απεντάχθηκαν από το ΕΣΠΑ, επισημαίνει ο Άλλος Δρόμος, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για «προχειρότητα». Στόχος μας δεν είναι να καταγγείλουμε, αλλά να βοηθήσουμε ενόψει νέου ΕΣΠΑ τη δημοτική αρχή, να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη, είπε ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Λιανός

Κριτική σε τρία μέτωπα άσκησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του Άλλου Δρόμου στη Διοίκηση του Δήμου Κατερίνης, στην πρώτη «μετά Γιαννούλη εποχή», συνέντευξη τύπου, «εγκαινιάζοντας» έναν νέο τρόπο επικοινωνίας με τους δημότες.

«Θέλουμε να αναδείξουμε όσα η δημοτική αρχή κρύβει κάτω από το χαλί, δημιουργώντας μια μαγική εικόνα», ανέφερε ο επικεφαλής του Συνδυασμού Γιώργος Κυριακίδης, δίνοντας παράλληλα το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει για όσους μήνες βρεθεί στην ηγεσία του συνδυασμού. Η χθεσινή συνέντευξη τύπου στην οποία παρόντες ήταν η πλειοψηφία των συμβούλων του συνδυασμού, επικεντρώθηκε σε τρία ζητήματα αιχμής, εκ των οποίων τα δύο, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν, ενδεχομένως να «κοστίσουν ακριβά» στους δημότες της Κατερίνης, αφού αφορούν περιπτώσεις έργων τα οποία έχουν απενταχθεί ζητώντας από το Δήμο να επιστρέψει τα χρήματα που έχει δαπανήσει έως τώρα.

Το πρώτο θέμα, αφορούσε το Πολιτιστικό Κέντρο, όπου ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Λιανός, κατηγόρησε την δημοτική αρχή και τους δημοτικούς συμβούλους για «αλαζονεία». Όπως έχει γίνει εδώ και λίγους μήνες γνωστό, το Πολιτιστικό Κέντρο (στην περιοχή των ΚΤΕΛ) έχει απενταχθεί λόγο «πολεοδομικών παραβάσεων», με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες και να ζητούν από το δήμο την επιστροφή του 1,7 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δαπανηθεί από το ΕΣΠΑ. Όσον αφορά τις ενέργειες που έχει κάνει ο Άλλος Δρόμος, ο κ. Λιανός είπε οτι ήδη έχει ενημερώσει του κυβερνητικούς βουλευτές Πιερίας, ζητώντας την συμβολή τους, ώστε να «ξεκολλήσει» το θέμα και να συνεχιστούν οι εργασίες. Παράλληλα, καταλόγισε στη δημοτική αρχή προχειρότητα στο σχεδιασμό του έργου, για το οποίο δεν δίνει σαφείς απαντήσεις, όσες φορές κι αν ρωτήθηκε, στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Για ίδια τακτική της δημοτικής αρχής, που ενδεχομένως θα έχει και τις ίδιες συνέπειες για τους δημότες, έκανε λόγο ο Γιώργος Κυριακίδης, αναφερόμενος στο έργο «Παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω φορητών συσκευών και ασυρμάτων ευρυζωνικών δικτύων για τον πολίτη/επισκέπτη και το προσωπικό του», προϋπολογισμού 253.000 ευρώ. Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του Άλλου Δρόμου, ενώ έγινε η οριστική παραλαβή του έργου από τον Δήμο Κατερίνης, αυτό δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, αφού η «Επιτροπή επαλήθευσης» όταν έκανε τον έλεγχο διαπίστωσε σειρά «κενών» στην υλοποίησή του, σε τουλάχιστον 23 σημεία της έκθεσής της. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κυριακίδης, οτι πολλά από τα ηλεκτρονικά συστήματα που παρελήφθησαν (από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου) δεν εμφανίστηκαν ποτέ, στην Επιτροπή επαλήθευσης. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και για αυτό το έργο, να ζητούν από τον Δήμο να επιστρέψει τα χρήματα, δηλαδή ουσιαστικά τα ζητούν από τους δημότες», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν λέμε οτι η διοίκηση δεν έχει κάνει τίποτα», διευκρίνισε ο κ. Κυριακίδης, «αλλά σε κάποια που έχει κάνει υπάρχει “εγκληματική” έλλειψη ενημέρωσης».

Το τρίτο θέμα που έθιξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του Άλλου Δρόμου, ήταν η λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης (και γενικότερα η διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου), σημειώνοντας οτι από τις 11 Σεπτεμβρίου 2015, έχει ανακληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Π.Ε. Πιερίας, μιας και ο Δήμος, ως όφειλε, δεν φρόντισε για την ανανέωσή της. Για το συγκεκριμένο θέμα και οι δημοτικοί σύμβουλοι, παραδέχθηκαν οτι υπάρχει ένα ζήτημα αφού δημιουργήθηκε πάνω στην αλλαγή της νομοθεσίας (όπου προέβλεπε να περάσουν οι ΧΥΤΑ στον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας). Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει οτι υπάρχει ένα υπαρκτό πρόβλημα που δημιουργείται από τη συνεχιζόμενη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης, στο περιβάλλον. Β.Ζ.