Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Αναγκαία η προσαρμογή της Ελληνικής Γεωργίας

4o Ετήσιο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας1

 

Το 4ο Ετήσιο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας, που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Αγροτεχνολογίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού εκπροσώπων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα αλλά και της επιχειρηματικής και επιστημονικής κοινότητας.

Το βασικό μήνυμα του 4ου Συνεδρίου είναι: να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά στην Ελληνική γεωργία, εξετάζοντας τις προκλήσεις και τις δυνατότητες της πρωτογενούς παραγωγής υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Ευρώπη και το υπόλοιπο κόσμο και επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης γεωργικών μηχανημάτων και τεχνολογίας γενικότερα, όπως και στην βέλτιστη χρήση μεθόδων και πρακτικών διαχείρισης και σποράς αγροτεμαχίων.
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, δήλωσε ότι «μέσα από τη λειτουργία της Επιτροπής Αγροτεχνολογίας επιχειρούμε να εστιάσουμε όχι μόνο στις προκλήσεις και να προτείνουμε λύσεις, αλλά και να συζητήσουμε την αναπτυξιακή προοπτική του αγροτοδιατροφικού τομέα. Πιστεύουμε στις δυνατότητες της γεωργίας, όχι μόνο σαν ένα τομέα ευκαιριακής απασχόλησης που παρέχει διέξοδο ανάγκης μέσα στη συγκυρία της κρίσης αλλά σαν μια συνειδητή επιλογή που παρέχει προοπτική απασχόλησης σε βάθος χρόνου και δημιουργίας πλούτου για τον αγροτικό πληθυσμό που ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας. Η γεωργική παραγωγή και μεταποίηση μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πηγή πλούτου για την οικονομία μας και θα κάνουμε ότι απαιτείται για να κεφαλαιοποιήσουμε τις δυνατότητες αυτές».
Κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του, ο κ. Αναστασόπουλος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες αναφορικά με τον εσωτερικό μηχανισμό που έχει αναπτύξει το Επιμελητήριο για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν την αγορά των ΗΠΑ. “Σήμερα, σας επιβεβαιώνω ότι το Ελληνο Αμερικανικό Επιμελητήριο μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά να διεισδύσετε στην αμερικανική αγορά και σας καλώ να απευθυνθείτε στην ειδική Υπηρεσία που δημιουργήσαμε, την TradeUSA, για την παροχή βοήθειας και πληροφοριών. Πιστεύω ότι έτσι ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις των μελών μας για παροχή ειδικευμένων υπηρεσιών που υποστηρίζουνκαι προωθούν την εξωστρέφεια”.
Ο Καθηγητής Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών του Α.Π.Θ., και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του επικεντρώθηκε στο ρόλο της βελτίωσης των φυτών και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η χρήση βελτιωμένων σπόρων, νέων τεχνολογιών και καινοτομιών από τους αγρότες προκειμένου η πρωτογενής παραγωγή να προσαρμοστεί και να είναι αποδοτική στα νέα κλιματικά δεδομένα από τα οποία και μπορεί να ευνοηθεί.
Επίσης το παρόν έδωσαν στο συνέδριο ο κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος – Εκπρόσωπος Κωνσταντόπουλος Α.Ε. “Olymp” – ο οποίος μίλησε για τις θετικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ελαιόδεντρα και στην ελαιοπαραγωγή.
Ο Γενικός Διευθυντής αγροτικής έρευνας ΕΛΓΟ –Δήμητρα Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου έκανε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στην αγορά του σιταρίου και τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα έλυσε το επισιτιστικό της πρόβλημα, τονίζοντας ότι «μέσα από την οικονομική κρίση θα έρθει και πάλι η αναζωογόνηση».
Τα βασικά συμπεράσματα του Συνεδρίου είναι: η γεωργία ακριβείας και η χρήση των νέων τεχνολογιών αυξάνεται, το ίδιο όμως συμβαίνει και στην ένταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με αυτά κρίνεται απαραίτητη η προσαρμογή των αγροτών στα νέα δεδομένα, η δημιουργία νέων γενετικών υλικών και νέων δυναμικών καλλιεργειών. Παράλληλα και ενώ η κατάσταση στον αγροτικό τομέα παραμένει έκρυθμη σύμφωνα με τα νέα μέτρα που επιβάλλονται στην πρωτογενή παραγωγή, οι αγρότες παρόλες τις δυσκολίες δηλώνουν διατεθειμένοι να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, ζητώντας δομές για την κατάρτιση τους και στρατηγικό σχεδιασμό.