Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

«Έργα και ημέρες» του ΕΣΠΑ στην Πιερία

Στα 119 εκατομμύρια ευρώ  τα έργα και οι δράσεις του ΕΣΠΑ στην Πιερία

 

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ζαμαντζάς  

Σχολεία, έργα περιβάλλοντος, ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και αστικές παρεμβάσεις ανάμεσα στα 40 έργα που χρηματοδοτήθηκαν στην Πιερία από το ΕΣΠΑ 2007-2014

 

Εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση των «δανειστών», της λιτότητας και του «νεοφιλελευθερισμού», υπάρχει και η άλλη Ευρώπη των Κρατών και των χρηματοδοτήσεων, που δίνει την ευκαιρία (και) στις Ελληνικές Περιφέρειες να αναπτυχθούν, να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν σειρά υποδομών, που υπό άλλες συνθήκες ενδεχομένως, να μην τις βλέπαμε ποτέ.

 

1mesa

 

Την Παρασκευή το πρωί, σε μια κατάμεστη αίθουσα στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα αποτελέσματα και τις ωφέλειες των έργων του ΕΣΠΑ με αφορμή την ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013

Όπως τόνισε στην τοποθέτησή της η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η υπερπροσπάθεια αυτή, που έχει πολλούς «συνεταίρους», συνεχίζεται και εντείνεται ακόμη περισσότερο στη νέα προγραμματική περίοδο ΣΕΣ 2014 – 2020, σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις που έγιναν στην Κεντρική Μακεδονία μέσω του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 καλύπτουν πολλούς θεματικούς τομείς και έχουν αποφέρει και θα αποφέρουν απτά αποτελέσματα, συγκεκριμένες ωφέλειες για την καθημερινότητα των κατοίκων, καθώς και γενικότερα για την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, έχουν ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνονται 510 παρεμβάσεις (άλλες μικρές και άλλες μεγάλες), προϋπολογισμού 1,37 δισεκατομμυρίων ευρώ. Άλλα τόσα περίπου (1,3 δισεκατομμύρια ευρώ) αναμένεται να διατεθούν μέχρι το 2020.

Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εφαρμογή του, έχει ξεκινήσει και περιλαμβάνει πόρους ύψους 965 εκατομμυρίων ευρώ σε όρους δημόσιας δαπάνης και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)

Παράλληλα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να κατευθυνθούν πόροι ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα αφορούν δράσεις για τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού. Οι δράσεις αυτές συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής και έχουν εκχωρηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

 

2mesa

 

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου πρόκειται να υλοποιηθούν στην Περιφέρεια μας, δράσεις αγροτικής ανάπτυξης ύψους τουλάχιστον 115 εκατομμυρίων ευρώ, που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα εκχωρηθούν από το Ε.Π. «Αγροτική Ανάπτυξη»

Η εκχώρηση αφορά σε ενισχύσεις επενδύσεων στον αγροτικό τομέα (γεωργικές εκμεταλλεύσεις, γεωργικά προϊόντα, νέοι αγρότες κλπ) σε υποδομές αγροτικού τομέα και σε δράσεις Τοπικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων.

 

Οι δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατευθύνθηκαν σε επτά βασικούς τομείς:

Στον τομέα των μεταφορών, για ασφαλέστερες και πιο άνετες μετακινήσεις, που διευκολύνουν την μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων.

Στον τομέα του πολιτισμού, με στόχο την προστασία της κληρονομιάς μας, την  ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος και την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού.

Στον τομέα του περιβάλλοντος, με σειρά έργων και δράσεων για την ορθολογική διαχείριση υγρών αποβλήτων και στερεών απορριμμάτων, «με προφανείς οφέλειες για την ποιότητα ζωής μας».

Στον τομέα των αστικών αναπλάσεων, με παρεμβάσεις για τη αναμόρφωση των λειτουργικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών του αστικού χώρου, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε δεκάδες αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, «στον οποίο επενδύουμε το μέλλον μας», δημιουργώντας νέα σχολικά συγκροτήματα για χιλιάδες μαθητών και υλοποιώντας δράσεις για παιδιά με αναπηρία ή με μαθησιακή δυσκολία. Παρεμβάσεις και έργα με τα οποία παράλληλα βελτιώνονται αισθητά οι συνθήκες εξυπηρέτησης για τους γονείς και εργασίας για τους διδάσκοντες.

Στον τομέα της υγείας, με έργα εξοπλισμού για ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας και περίθαλψης, αλλά και με προνοιακές παρεμβάσεις οι οποίες χάρισαν ισότιμη διαβίωση σε χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Στην ένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας με συγκεκριμένες δράσεις και με ενισχύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νέων και υφιστάμενων, για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την αναζωογόνηση της οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

Το δικό της κομμάτι διεκδίκησε και έλαβε από τα 1,37 δισεκατομμύρια ευρώ και η Πιερία στην οποία υλοποιήθηκαν 40 έργα συνολικού προϋπολογισμού 119 εκατομμυρίων ευρώ, «κινούμενη» σε οχτώ βασικούς άξονες. 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση της Παρασκευής και ξεκινώντας από τον πρώτο άξονα που είναι ο Πολιτισμός-Τουρισμός, ολοκληρώνονται επτά παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, όπως στο Ωδείο των Μεγάλων Θερμών στο Δίον, στο Αρχαιολογικό Πάρκο Λειβήθρων, στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο, αλλά και σε μακεδονικούς τάφους και μεταβυζαντινά μνημεία σε ολόκληρη την Πιερία. Παρεμβάσεις που σύμφωνα με τη «φιλοσοφία» του Προγράμματος, γίνονται στη λογική της ανάδειξης και προώθησης του πολιτιστικού τουρισμού. Παράλληλα, στηρίχθηκε και το Φεστιβάλ Ολύμπου.