Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

119.000.000 ευρώ σε 40 έργα!

Ωφέλειες έργων των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 στην Πιερία01

Σχολεία, αρδευτικά δίκτυα, αστικές αναπλάσεις, ακόμη και ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χρηματοδότησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΕΣΠΑ, στην Πιερία

Τα έργα που υλοποιήθηκαν (ή είναι σε εξέλιξη) με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε. Πιερίας και εκτός από την αντιπεριφερειάρχη Σοφία Μαυρίδου, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και πλήθος ενδιαφερόμενων.

Ηεκδήλωση για τα αποτελέσματα και τις ωφέλειες των έργων του ΕΣΠΑ, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013
«Η υπερπροσπάθεια αυτή –που έχει πολλούς «συνεταίρους»- συνεχίζεται και εντείνεται ακόμη περισσότερο στη νέα προγραμματική περίοδο ΣΕΣ 2014 – 2020, σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», τόνισε κατά την τοποθέτησή της η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου.
Όσον αφορά την Πιερία, από το ΕΣΠΑ 2007-2013 χρηματοδοτήθηκαν 40 έργα, συνολικού προϋπολογισμο΄θ 119 εκατομμυρίων ευρώ. Έργα, που υλοποιήθηκαν ή βαίνουν προς ολοκλήρωση και αφορούν τον Πολιτισμό, τον τουρισμός, τις μεταφορές, το περιβάλλον, την κοινωνική ένταξη των ανέργων, την αστική ανάπτυξη, την υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, αλλά και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και ξεκινώντας από τον πρώτο άξονα που είναι ο Πολιτισμός-Τουρισμός, ολοκληρώνονται επτά παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, όπως στο Ωδείο των Μεγάλων Θερμών στο Δίον, στο Αρχαιολογικό Πάρκο Λειβήθρων, στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο, αλλά και σε μακεδονικούς τάφους και μεταβυζαντινά μνημεία σε ολόκληρη την Πιερία. Παρεμβάσεις που σύμφωνα με τη «φιλοσοφία» του Προγάμματος, γίνονται στη λογική της ανάδειξης και πορώθησης του πολιτιστικού τουρισμού. Παράλληλα, στηρίχθηκε και το Φεστιβάλ Ολύμπου.
Στον τομέα των Μεταφορών, ολοκληρώνονται παρεμβάσεις εκσυχρονισμού σε μήκος 10 χιλιομέτρων στην Περιφερειακή Οδό Κατερίνης, για ασφαλέστερες και πιο άνετες συνθήκες κυκλοφορίας. Η Περιφερειακή Οδός Κατερίνης, με την ολοκλήρωσή της, θα αποτελέσει ίσως το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στην πόλη της Κατερίνης τα τελευταία 40 χρόνια, με τη συμβολή του Δήμου στην ολοκλήρωση των μελετών και της ένταξής του σε χρηματοδότηση, να είναι καταλυτική.
Στον τομέα του Περιβάλλοντος, αναβαθμίστηκαν μεγάλα τμήματα του δικτύου ύδρευσης, σε μήκος 290 χιλιομέτρων, με εξοικονόμηση και βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού για περισσότερους από 100.000 κατοίκους.
Παράλληλα, ολοκληρώνονται επτά έργα αποχετεύσεων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, σε οικισμούς αγροτικών και ορεινών περιοχών της Πιερίας.
Επίσης, αποκαθίσταται το σύνολο των ΧΑΔΑ, ενώ υποστηρίχθηκε και η διαχείριση και η λειτουργία της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.
Στον τομέα της Κοινωνικής Ένταξης, ο οποίος αγγίζει άμεσα το ευαίσθητο κομμάτι των ανέργων, ολοκληρώνονται δύο Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης (ΤοπΣΑ) «Σχέδιο Απασχόλησης Πιερίας» και «Δράσεις για την Απασχόληση στην Π.Ε. Πιερίας» τα οποία απευθύνονται σε 215 ωφελούμενους.
Με παρεμβάσεις που «μεταμορφώνουν τις πόλεις μας» στον τομέα της Αστικής Ανάπτυξης, ολοκληρώθηκαν δύο δράσεις αστικής αναγέννησης στις περιοχές Κέντρου και Αστών της Κατερίνης, με παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης και έργα για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, καθώς και την πρόσβαση των κατοίκων στις λειτουργίες της πόλης.
Στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας, ολοκληρώθηκαν δυο μεγάλες παρεμβάσεις κτιριακής αναβάθμισης και εξοπλισμών στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.
Δημιουργήθηκαν τρεις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με αναπηρία, ενώ ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις υποδομών και εξοπλισμών στο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας του δήμου Κατερίνης.
Στην Εκπαίδευση ολοκληρώνονται παρεμβάσεις σε έξι σχολικά συγκροτήματα της Πιερίας, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδυση.
Εξοπλίστηκαν 22 τμήματα ένταξης σε ειδικά σχολεία και σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στους δήμους Κατερίνης και Πύδνας-Κολινδρού.
Από τα παραπάνω έργα, ωφελούνται ήδη 1697 μαθητές, μεταξύ των οποίων και 312 παιδιά με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ βελτιώνονται αισθητά οι συνθήκες εξυπηρέτησης για τους γονείς και εργασίας για τους εκπαιδευτικούς.
Τέλος στον τομέα Επιχειηρματικότητας και Ανάπτυξης, χρηματοδοτήθηκαν 214 νέες και υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών, με συνολική επιχορήγηση, ύψους 17,8 εκατομμυρίων ευρώ.