Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Με «εμβόλιο» 36 περιοχές της Πιερίας

Ενάερια ρίψη εμβολίων-δολομάτων κατά της λύσσας των αλεπούδωνEMVOLIO LISSAS

Την προσοχή των πολιτών εφιστά το Κτηνιατρικό Τμήμα Πιερίας, ζητώντας να μην έρθουν σε επαφή με τα διάσπαρτα δολώματα

Εναέριες ρίψεις εμβολίων δολωμάτων κατά της λύσσας των αλεπούδων έγιναν χθες σε 36 περιοχές της Πιερίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας.

Έτσι, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι κάτοικοι των περιοχών σε: Μ. Γέφυρα, Παλιάμπελα, Αιγίνιο, Καταχά, Ν. Αγαθούπολη, Κολινδρό, Μεθώνη, Π. Ελευθεροχώρι, Παλαιόστανη, Σφενδάμη, Μακρύγιαλο, Αλώνια, Κούκο, Τρίλοφο, Κίτρος, Αλυκές, Σεβαστή, Κορινό, Ν. Τραπεζούντα, Κάτω Αγιάννη, Άνω Αγιάννη, Π. Κεραμίδι, Γανόχωρα, Ν. Κεραμίδι, Χράνη, Καλλιθέα, Παραλία, Κατερίνη, Ανδρομάχη, Σβορώνο, Κονταριώτισσα, Ν. Έφεσο, Καρίτσα, Δίον, Πλατανάκια και Λιτόχωρο.

Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λόγω της σοβαρότητας της νόσου το Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας υπενθυμίζει τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων: -Να αποφεύγεται η επαφή των εμβολίων-δολωμάτων και ειδικά με γυμνά χέρια. -Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης βρει ένα τέτοιο εμβόλιο-δόλωμα, δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει ή να το πατήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει π.χ. για να το απομακρύνει σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης ή πιάνοντας το δόλωμα με μια πλαστική σακούλα. -Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη) έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα. Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr). Τα φυλλάδια και αφίσες για την ενημέρωση του κοινού για τη λύσσα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.minagric.gr/Πολίτης/Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο/Λύσσα).