Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Μνήμες Κοκκινοπλίτικης παράδοσης

2η Γιορτή τραχανά από τον Σύλλογο Κοκκινοπλιτών Πιερίας1

 

Το Παραδοσιακό Βλάχικο φαγητό, τον γνωστό σε όλους μας τραχανά είχαν την ευκαιρία να γευθούν για 2η συνεχή χρονιά τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών στην Πολιτιστική Στέγη του συλλόγου.

Κοκκινοπλίτισσες, έχοντας έντονα χαραγμένες στην ψυχή και την καρδιά τους μνήμες του παρελθόντος και φορώντας την παραδοσιακή τους βλάχικη φορεσιά, αναβίωσαν και μοιράστηκαν μαζί με τους επισκέπτες, τις στιγμές κατά τις οποίες προετοίμαζαν από νωρίς το πρωί το καζάνι για την παρασκευή του βλάχικου εδέσματος της κοκκινοπλίτικης οικογένειας.
Στην ιδιαίτερα ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα της γιορτής, ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η παρουσίαση παραδοσιακών κοκκινοπλίτικων τραγουδιών «του τραπεζιού» από τη Χορωδία Ενηλίκων του Συλλόγου. Τραγούδια της στιγμής κατά την οποία η οικογένεια βρισκόταν συγκεντρωμένη γύρω από τον παραδοσιακό σοφρά (χαμηλό τραπέζι) με σκοπό να απολαύσει τον βλάχικο τραχανά.
Τη φετινή 2η γιορτή παραδοσιακού τραχανά τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Πιερίας Χάρης Τζαμακλής, η Πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης Πιπίτσα Μακρίδου – Παρτσαλίδου, ο δημοτικός Σύμβουλος Αναστάσιος Παπαζήσης, η Πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Νοσταλγοί της Παράδοσης» Πόπη Παπανάκου, πρώην πρόεδροι του Συλλόγου, καθώς και μέλη και φίλοι οι οποίοι ακολοθούν πιστά όλα αυτά τα χρόνια τις πολιτιστικές δράσεις του συλλόγου.
Οι διοργανωτές της γιορτής, δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τις ειλικρινείς τους ευχαριστίες προς τις γυναίκες του Συλλόγου για την ευγενική τους διάθεση να προσφέρουν ανιδιοτελώς τον τραχανά, συμβάλοντας με ιδιαίτερο μεράκι στην διαδικασία παρασκευής του.