Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά / Τοπικά Νέα

Μνήμες νικηφόρων αθλητών στα… Αικατερίνεια

Άνοιξε η αυλαία της έκθεσης στο Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος1

Για το έντονο αθλητικό, ιστορικό και πολιτιστικό της ενδιαφέρον διακρίνεται η ενταγμένη στα «Αικατερίνεια 2015», έκθεση με τίτλο «Μήμες Νικηφόρων Αθλητών», η αυλαία της οποίας άνοιξε το βράδυ της περασμένης Κυριακής στο Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Γεωργίου, του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, Πρωταθλητών, Δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθους επισκεπτών.

Συλλεκτικά μετάλλια, μετάλλια μαραθωνίου δρόμου, δάδες, κύπελλα και σπάνιο φωτογραφικό υλικό παρουσιάζονται για το κοινό της Κατερίνης, ενώ την έκθεση συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολις Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Δήμου Κατερίνης, και ο Α.Π.Σ. Δρομέων Πιερίας «ΖΕΥΣ».

Η σημειολογία και οι συμβολισμοί της έκθεσης Γενικότερα, η έκθεση βασίζεται στο τρίπτυχο «σώμα, νους και ψυχή», ενώ κανένα αντικείμενο δεν αντιμετωπίζεται μονοδιάστατα, καθώς αναδεικνύεται τόσο η εκπαιδευτική, όσο και η εικαστική του πτυχή. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, ο Μητροπολίτης Κίτρους Γεώργιος εξηγώντας τους συμβολισμούς της έκθεσης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος, καθώς στο Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας, μέσα σε ένα Εκκλησιαστικό Μουσείο φιλοξενούμε ένα Μουσείο Αθλητισμού. Η σημειολογία είναι Θεολογική, Φιλοσοφική διότι η πνευματική ζωή από τον Απόστολο Παύλο ακόμα στις επιστολές του χαρακτηρίζεται ως στάδιο αρετών ή ο απολογητής στους πνευματικούς αγώνες χαρακτηρίζεται ως αθλητής κ.ο.κ. υπάρχει δηλαδή μία πληθώρα αθλητικής ορολογίας μέσα στα κείμενα του Αποστόλου Παύλου. Υπάρχει μία στενή σχέση των σωματικών και των πνευματικών αθλημάτων. Άρα η σύνδεση είναι προφανής καθώς προέρχεται μέσα από τη ζωή της εκκλησίας. Όλη αυτή η συνύπαρξη των φωτογραφιών των Ολυμπιονικών, των Πρωταθλητών μας δίπλα στις εικόνες των Αγίων που υπάρχουν στο Μουσείο μπορεί να συνδεθεί ως εξής: οι Άγιοι μας ήταν Ολυμπιονίκες του πνεύματος, οι οποίοι ξεπέρασαν τα όρια τα γήινα και άγγιξαν τον ουρανό, κάτι που προσπαθούν και κατορθώνουν πολλές φορές ξεπερνώντας τον εαυτό τους οι πρωταθλητές μας, όπως η Κατερίνα Νικολαίδου, ο Κώστας Καρυώτης, οι νεότεροι αθλητές». Επιπλέον, όπως τόνισε ο Μητροπολίτης: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ τους συνδιοργανωτές, τον Δήμο Κατερίνης, τον Σύλλογο Δρομέων, όλους τους αθλητές που έδωσαν προσωπικά τους αντικείμενα, όλους όσοι εργάστηκαν, τους υπαλλήλους της Μητροπόλεώς μας. Τις επόμενες ημέρες θα υποδεχτούμε και τα σχολεία και το σημαντικό είναι στις δύσκολες αυτές εποχές να δείξουμε στους νέους μας ότι πάντα ο αγώνας και η προσπάθεια επιβραβεύονται παρά τον σκληρό ανταγωνισμό που υπάρχει». Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης σημείωσε: «Αισθάνεται κανείς πολύ πλούσιος όταν έχει τη χαρά να δει αυτή τη συγκομιδή μεταλλίων, που αποτελεί ένα μικρό μέρος από το σύνολο των επιτυχιών των αθλητών μας διαχρονικά. Η Πιερία, η Κατερίνη είχε και έχει σπουδαίους αθλητές, οι οποίοι έδωσαν μεγάλη αίγλη στην περιοχή μας, αλλά κυρίως έδωσαν το παράδειγμα στα παιδιά μας να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο του ευ αγωνίζεσθαι. Σεβασμιώτατε, με την ευκαιρία αυτής της συνδιοργάνωσης, σας ευχαριστούμε που πάντα είστε δίπλα μας σε όλες τις δράσεις του Δήμου και εμείς από την πλευρά μας στεκόμαστε κοντά σας σε όλες τις πρωτοβουλίες σας. Παράλληλα, είναι μεγάλη η χαρά μας που πάρα πολλά παιδιά, μαθητές και μαθήτριες των σχολείων θα έχουν τη δυνατότητα να δουν όλα αυτά τα σημαντικά εκθέματα από κοντά και παράλληλα να γνωρίσουν και το Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως. Εύχομαι και στο μέλλον να έχουμε ακόμα περισσότερους αθλητές με επιτυχίες και διακρίσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση και σε αυτό το γκρίζο γύρω μας, η απάντηση θα πρέπει να είναι επένδυση στον πολιτισμό, την παιδεία και τον αθλητισμό».

 

Ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θεόδωρος Παυλίδης επισήμανε: «Ανταποκριθήκαμε με ιδιαίτερη χαρά στο αίτημα της συνδιοργάνωσης με την Μητρόπολη και τον ΑΠΣ Δρομέων Πιερίας «ΖΕΥΣ» της συγκεκριμένης έκθεσης, η οποία αποτυπώνει τον σωματικό, αλλά και τον πνευματικό κόπο των αθλητών μας να φθάσουν στη διάκριση και την επιτυχία. Η έκθεση κατευθύνει στο τρίπτυχο Αθλητισμός, Πολιτισμός και καλλιέργεια πνεύματος, τα οποία σμιλεύουν ανθρώπους με ιδανικά. Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης». Τέλος, ο πρόεδρος του ΑΠΣ Δρομέων Πιερίας «ΖΕΥΣ» Αλέξανδρος Πούλιος υπογράμμισε: «Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Δρομέων Πιερίας «ΖΕΥΣ», η συνδιοργάνωση με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και τον Οργανισμό Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης της έκθεσης «ΜΝΗΜΕΣ ΝΙΚΗΦΟΡΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ». Χαίρομαι που με τρόπο εύληπτο και κατανοητό η έκθεση αυτή στο Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, θα συνοδευτεί από ένα στοχευμένο και άμεσα συνδεδεμένο – όπως πληροφορούμαι – πρόγραμμα επισκέψεων των σχολείων της Πιερίας, όλων των βαθμίδων. Επιτρέψτε μου με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω τους συνδιοργανωτές και ειδικότερα τον Μητροπολίτη μας κύριο Γεώργιο και τον Δήμαρχο Κατερίνης κύριο Σάββα Χιονίδη, για την συμβολή τους στην ενδυνάμωση του μαζικού αθλητισμού, όπως άλλωστε απτά αποτυπώθηκε στις ιδιαίτερα επιτυχημένες αθλητικές διοργανώσεις που από κοινού πρόσφατα πραγματοποιήσαμε. Τέλος, ευχαριστώ από καρδιάς τα μέλη του συλλόγου μας, που διέθεσαν μετάλλια και άλλα αντικείμενα από τις προσωπικές τους συλλογές, στα οποία καταγράφονται επιτυχημένες αγωνιστικές παρουσίες σε εγχώριους και διεθνείς μαραθωνίους, συμβάλλοντας έτσι στον εμπλουτισμό της έκθεσης». Αξίζει να επισημανθεί, ότι στην έκθεση συμμετέχουν οι εξής φορείς: Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών Σύλλογος Ελλήνων εξαιρετικά διακριθέντων αθλητών. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 9.00-14.00 / 18.00-20.30. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Δεκεμβρίου και όπως προαναφέρθηκε σχολεία όλων των βαθμίδων έχουν ήδη προγραμματίσει επισκέψεις στο χώρο.