Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Προϋπολογισμός δύο… όψεων

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Κατερίνης για το 2016

1

Εκτός από το νόμισμα και ο προϋπολογισμός του Δήμου Κατερίνης (παραδοσιακά) έχει δύο όψεις. Η μια της πλειοψηφίας και η άλλη της μειοψηφίας. Ρεαλιστικός για τη διοίκηση, αντιαναπτυξιακός και αντιλαϊκός για τη μειοψηφία.

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης τον προϋπολογισμό του 2016 σε ειδική συνεδρίαση το βράδυ της Κυριακής. Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός (επιβάλλεται από τη νομοθεσία) ανέρχεται σε 81 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τη διοίκηση, διασφαλίζει την λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου και το 2016.

Από την πλευρά της, η μειοψηφία τον χαρακτήρισε αντιαναπτυξιακό ή και αντιλαϊκό, ασκώντας κριτική όχι μόνο στην ουσία του, αλλά και στον τρόπο που ήρθε προς συζήτηση, αφού ουσιαστικά δεν προηγήθηκε διάλογος στην Επιτροπή Διαβούλευσης.
Την εισήγηση του προϋπολογισμού, έκανε η αρμόδιος αντιδήμαρχος Καλλιόπη Μπατάλα-Τζουμέρκα η οποία μίλησε για «κορυφαία πράξη του δημοτικού συμβουλίου», χαρακτηρίζοντάς τον «ρεαλιστικό».
«Είναι προϋπολογισμός δουλειάς και επίπονης προσπάθειας», είπε η κ. Μπατάλα, τονίζοντας πως σ’ αυτόν αποτυπώνεται η προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών, αλλά και η αντιμετώπιση των αναγκών του δήμου για το σήμερα και το αύριο.
«Αν και η περίοδος είναι δύσκολη οικονομικά, υπάρχει μια σταθερότητα εσόδων», είπε από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Οικονομική Υπηρεσίας κ. Κιτιξής, σημειώνοντας οτι για υπηρεσίες παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού έχει προϋπολογιστεί το ποσό των 11 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλα 7 εκατομμύρια για την υπηρεσία τεχνικών έργων.
«Ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να είναι απλά μια λογιστική καταγραφή των αναγκών του δήμου», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής του Άλλου Δρόμου, τονίζοντας πως για μια ακόμη χρονιά η διοίκηση του δήμου λειτούργησε με προχειρότητα.
Ο Γιώργος Κυριακίδης υποστήριξε οτι η κατάρτιση του προϋπολογισμού θα έπρεπε να στηρίζεται και στις προτάσεις των κοινοτήτων του ενιαίου δήμου, κάτι το οποίο δεν έγινε. «Αντ’ αυτού έχουμε τις παγίες των προέδρων», είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για προϋπολογισμό που «διαχειρίζεται» μόνο τα οικονομικά των πενιχρών χρηματοδοτήσεων, σημειώνοντας οτι «ούτε το ΕΣΠΑ δεν εκμεταλλεύεται». Ο κ. Κυριακίδης, στο σημείο αυτό άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή για την απένταξη του Πολιτιστικού Κέντρου Κατερίνης από το ΕΣΠΑ, τονίζοντας οτι για το έργο αυτό «μας ζητάνε τα χρήματα πίσω».
Κριτική, άσκησε και για το «βιοκλιματικό πάρκο» (το ποτάμι επί της 19ης Μαίου) το οποίο όπως είπε «είναι εκτός ΕΣΠΑ» και αυτό φαίνεται στον προϋπολογισμό αφού προβλέπει μόλις 100 ευρώ.
«Όχι» στον προϋπολογισμό, είπε και ο επικεφαλής της Νέας Εποχής Νίκος Μακρίδης, εστιάζοντας κυρίως στο γεγονός οτι καταρτίστηκε από τη δημοτική αρχή, απουσία των κοινοτήτων, αλλά και χωρίς να ερωτηθούν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας.
Συνολική κριτική άσκησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος στάθηκε κυρίως στο «πολιτικό σκέλος» της κατάθεσης του προϋπολογισμού, ο οποίος «εφαρμόζει τις κατευθύνσεις του κεντρικού κράτους» αποτυπώνοντας τις μειώσεις των πόρων προς την Αυτοδιοίκηση με απώτερο σκοπό την εκχώρηση κρίσιμων υπηρεσιών σε ιδιώτες.
Ο κ. Παπαδόπουλος, είπε οτι η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, μετά τη διαπίστωση οτι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από την υπερφορολόγηση των δημοτών, αλλά και επειδή αποτυπώνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την έλειψη προσωπικού.
Για εποχές που έχουν αλλάξει, έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, υποστηρίζοντας οτι «εκτός από κριτική πρέπει να υπάρχουν και προτάσεις». Σχολιάζοντας εμμέσως την αναφορά του κ. Κυριακίδη στην απένταξη του Πολιτιστικού Κέντρου Κατερίνης από το ΕΣΠΑ, είπε πως «αν η μεγάλη χαρά κάποιων είναι οτι χάσαμε κάτι, να μην τους το στερήσουμε», εκτιμώντας ωστόσο οτι η υπόθεση δεν έχει χαθεί οριστικά, αφού είναι σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη.
Σε ότι αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη, ο δήμος είναι σε υψηλότερο επίπεδο ακόμη και από το 2009 όταν ξεκίνησε η κρίση, υποστήριξε ο κ. Χιονίδης, τονίζοντας οτι η διοίκηση κρίνεται κάθε μέρα, όπως και κάθε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου ξεχωριστά.
Ο δήμαρχος Κατερίνης κάλεσε για μια ακόμη φορά την αντιπολίτευση να καταθέσει προτάσεις, ενώ κλείνοντας την συζήτηση, είπε οτι τα χρήματα προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι περιορισμένα, «αλλά σεμνοί και προσγειωμένοι προσπαθούμε για το καλύτερο.»
Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με τις ψήφους των συμβούλων της πλειοψηφίας, αφού Άλλος Δρόμος, Νέα Εποχή και Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισαν.
Β.Ζ.