Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Οικονομική κρίση και περιβάλλον

Κοινό συνέδριο Οικολογικών Οργανώσεων-ΚΕΔΕ1

«Η αειφόρος ανάπτυξη, ο έμπρακτος σεβασμός στο περιβάλλον και η τήρηση των νόμων από κάθε πολίτη, αλλά παράλληλα και από τη συντεταγμένη πολιτεία φαίνεται να είναι ένας αργός, επίπονος αλλά ασφαλής τρόπος διεξόδου από την οικονομική κρίση», ανέφερε ο δήμαρχος Κατερίνης από το βήμα του συνεδρίου

Ολοκληρώθηκε στο Βόλο, το 25ο Συνέδριο του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, σε συνδιοργάνωση με την ΚΕΔΕ με θέμα «Οικονομική Κρίση και Περιβάλλον».

Το συνέδριο παρακολούθησαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς, οικολογικές οργανώσεις και πολλοί πολίτες. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Σάββας Χιονίδης στην εισήγησή του τόνισε μεταξύ άλλων, οτι η χώρα μας βιώνει τα τελευταία χρόνια μία πρωτοφανή οικονομική κρίση, μία κρίση που έχει αλλάξει άρδην λειτουργίες, συμπεριφορές, καταναλωτικά πρότυπα, συνήθειες και πρακτικές τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, στην ιδιωτική και τη δημόσια ζωή της χώρας. Μία κρίση που αφήνει καθημερινά και βαθαίνει το αποτύπωμά μας στο οικονομικό και στο κοινωνικό πεδίο αλλά και στο ίδιο το περιβάλλον άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κατερίνης, η αειφόρος ανάπτυξη, ο έμπρακτος σεβασμός στο περιβάλλον (φυσικό, πολιτιστικό, ιστορικό, ανθρωπογενές) και η τήρηση των νόμων από κάθε πολίτη αλλά παράλληλα και από τη συντεταγμένη πολιτεία φαίνεται να είναι ένας αργός, επίπονος αλλά ασφαλής τρόπος διεξόδου από την οικονομική κρίση τώρα αλλά και πιθανόν μελλοντικά. Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για τους Δήμους της χώρας, είπε ο κ. Χιονίδης, να οργανώσουν όλη τους τη δραστηριότητα στην εξοικονόμηση πόρων και λειτουργικών δαπανών χωρίς να υπάρχει η παραμικρή «έκπτωση» υπηρεσιών προς τους δημότες και χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει η οικονομική τους επιβάρυνση». Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν πολλές εισηγήσεις σχετικά με τα προβλήματα περιβάλλοντος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των κλιματικών αλλαγών, τα προβλήματα του φυσικού περιβάλλοντος, τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την ανακύκλωση και τέλος τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις οικολογικές οργανώσεις. Οι σύνεδροι κατέληξαν, πως τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα αποτελέσουν βάση στον σχεδιασμό μιας περιβαλλοντικής πολιτικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις οικολογικές οργανώσεις, και της συνεργασίας μεταξύ τους.