Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

60 χρόνια από τα «Σεπτεμβριανά»

Ομιλιών συνέχεια από τη Σχολή Γονέων Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης

image002

«Η τρίτη άλωση της Πόλης. 60 χρόνια απο τα Σεπτεβριανά του 1955 είναι το θέμα της αποψινής ομιλίας απο τον Δικηγόρο και ΜSc Κανονικού Δικαίου Νικόλαο Τσιρέλη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σχολής Γονέων Κατερίνης, αλλά και των «Αικατερινείων».

Μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης (1923), την ανταλλαγή των πληθυσμών και την υπογραφή του Ελληνο-Τουρκικού Συμφώνου Φιλίας (1930) δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και εξέλιπαν οι διαφορές. Όμως, έκτοτε, η Ελληνική (Ρωμέικη) κοινότητα της Κωνσταντινούπολης αποτέλεσε επί δεκαετίες το στόχο του «βαθέως κράτους» της Τουρκίας. Με ποιες μεθοδεύσεις οι Τούρκοι επέτυχαν τον οικονομικό και επιχειρηματικό μαρασμό του Ελληνισμού της Πόλης; Τι συνέβη τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955; Υπήρξε, όντως, η «νύχτα των κρυστάλλων» για την Πολίτικη Ρωμιοσύνη; Πως αντιμετωπίζεται από τη σύγχρονη τουρκική ιστοριογραφία η συστηματική εκδίωξη των Ρωμιών της Πόλης; Υπάρχει μέλλον και προοπτική για τον Ελληνισμό της «καθ’ ημάς Ανατολής» ή θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα της οριστικής απώλειας του ανατολικού πνεύμονα του Έθνους; Η εισήγηση επιχειρεί να δώσει απαντήσεις, μέσα από την παράθεση πλήθουςιστορικών ντοκουμέντων, φωτογραφιών και μαρτυριών και να φωτίσει τις σκοτεινές πτυχές της διαχρονικής δράσης του τουρκικού παρακράτους εις βάρος της Ελληνικής Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης

Ποιος είναι ο Νικόλαος Τσαϊρέλης Γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1970 και αποφοίτησε με άριστα από το 1ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης και μετά από Πανελλήνιες Εξετάσεις εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι πτυχιούχος της Νομικής και τελειόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Ειδίκευση του Κανονικού Δικαίου του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων ως Έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού, έλαβε την Άδεια ασκήσεως Δικηγορίας και διορίστηκε Δικηγόρος Κατερίνης. Έπειτα από απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, μετεγράφη το 1996 στο Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας, όπου μέχρι σήμερα ασκεί τη Δικηγορία, ενώ από το 2006 είναι παράλληλα και εκπαιδευτικός ειδικότητας Νομικών και Πολιτικών Επιστημών. Ο κ. Τσαϊρέλης, έχει μιλήσει σε πολλές πόλεις της χώρας, αναφορικά με τα Ελληνικά Εθνικά θέματα, την παρουσία του Ελληνισμού στη Χερσόνησο του Αίμου και την Εγγύς Ανατολή, καθώς και τη Γεωπολιτική και ενεργειακή θέση της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

 

 
.