Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Όλα για την πρώτη κατοικία

Διαβεβαιώσεις Αλέξη Τσίπρα για «προστασία» των δανειοληπτών

 

 

mm

«Πρόχειρες και ανεπαρκώς κοστολογημένες», χαρακτηρίζουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για την α’ κατοικία, ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία των αδύναμων δανειοληπτών, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους δανειστές εν μέσω της διαπραγμάτευσης για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους, όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδύναμων» πρόσθεσε. Στην ανακοίνωσή της μετά το τέλος της συνεδρίασης, η ΠΓ ανέφερε για το θέμα της προστασίας της α” κατοικίας: «Η υπεράσπιση των ασθενέστερων στρωμάτων αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή ήταν και η λαϊκή εντολή του Σεπτεμβρίου την οποία καλούμαστε να υπερασπιστούμε ιδεολογικά, πολιτικά, κινηματικά, σε ένα εξαιρετικά ασφυκτικό, νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, στο οποίο βρισκόμαστε απέναντι. » Στηρίζουμε την κυβέρνηση στη σθεναρή της στάση στο ζήτημα των πλειστηριασμών. Θεωρούμε απαράδεκτες τις επιδιώξεις των θεσμών και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας». Η κυβέρνηση θα τιμήσει τη συμφωνία με τους θεσμούς, όμως θα πρέπει και όλοι να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα και τα εσκεμμένα, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη, ερωτηθείς σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρα πολύ σαφείς στοχεύσεις. Θα έλεγα ότι θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στην προτέρα κατάσταση. Υπάρχει μια συμφωνία, την οποία έχουμε αποδείξει ότι τιμούμε και θα τιμήσουμε, θα πρέπει και όλοι να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα και τα εσκεμμένα. Και θα πρέπει να έχουν μια λογική, η οποία δεν θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική βιωσιμότητα της συμφωνίας. Επειδή η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, όμως, θα ήθελα να μείνω σε αυτό» δήλωσε ο κ. Παππάς.

Συσκέψεις επί συσκέψεων
Σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών σχετικά με τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης.
Τα αγκάθια για την επίτευξη συμφωνίας είναι δύο: η προστασία της α” κατοικίας και οι νέες απαιτήσεις του κουαρτέτου για αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Πάντως, η πορεία των διαβουλεύσεων δείχνει πως απομακρύνεται ο στόχος της κυβέρνησης να εγκριθεί στο Eurogroup της Δευτέρας η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.
Τα τελευταία 24ωρα, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου ώστε να υπάρξει συμφωνία, όμως προς το παρόν η εξέλιξη των διαβουλεύσεων δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.
Για το θέμα της προστασίας της α” κατοικίας, οι διαφορές Αθήνας-θεσμών για το οικογενειακό εισόδημα, αλλά και την αξία της περιουσίας των δανειοληπτών παραμένουν αγεφύρωτες.
Σύμφωνα με το Mega, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να συζητά να πέσει το όριο της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας του δανειολήπτη πάνω από το οποίο θα χάνεται η προστασία, στις 180.000 ευρώ, όμως δεν συζητά να μειωθεί το εισοδηματικό όριο κάτω από τις 32.000 ευρώ το χρόνο.
Από την πλευρά τους οι δανειστές επιμένουν η αντικειμενική αξία της περιουσίας όσων προστατεύονται να μην υπερβαίνει τα 100.000 με 120.000 ευρώ και το εισοδηματικό όριο να προστατεύει μόνο όσους έχουν εισοδήματα λίγο πάνω από τις 8.000 ευρώ, δηλαδή στα όρια της φτώχειας.
Όσον αφορά στη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι δανειστές ζητούν να βγαίνουν εκτός ρύθμισης όσοι καθυστερήσουν να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους για μόλις μία ημέρα. Ζητούν δηλαδή να υπάρξουν νέες αλλαγές, παρά τη ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν λίγες εβδομάδες και προβλέπει ότι ο φορολογούμενος θα βγαίνει εκτός ρύθμισης εάν καθυστερεί να πληρώσει πάνω από 30 ημέρες.
Το δυσμενές κλίμα στις διαβουλεύσεις επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε σε έλληνα συνομιλητή του: «Νομίζουν ότι είναι πιο έξυπνοι από όλους εμάς τους υπόλοιπους στην Ευρώπη. Καταλαβαίνουμε ότι η ιδιοκτησία στην Ελλάδα είναι ευαίσθητο ζήτημα, αλλά οι προτάσεις που μας παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι πρόχειρες και ανεπαρκώς κοστολογημένες.