Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ισα βάρκα, ίσα νερά

Τα 44 χρόνια (και βαδίζει ολοταχώς προς τα 45) πολιτιστικής παρουσίας, συμπλήρωσε το 2015 το Φεστιβάλ Ολύμπου. Ένα Φεστιβάλ, που από τις «σκηνές» του, στο πέρασμα των δεκαετιών, πέρασαν κορυφαίες μορφές του θεάτρου και της μουσικής της χώρας μας, ενώ δεν ήταν λίγες και οι προσωπικότητες από το διεθνή χώρο.


 

TRANS EPTA 553 monh

 

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και στις μορφές που πέρασαν από το Φεστιβάλ Ολύμπου, είναι αδύνατον να «ξεχάσεις» κάποιες. Μάνος Κατράκης, Άννα Συνοδινού, Θανάσης Βέγγος, Νίκος Κούρκουλος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Γιώργος Κιμούλης, Θύμιος Καρακατσάνης, Νικήτας Τσακίρογλου, Σωτήρης Μουστάκας, Κώστας Βουτσάς, από το χώρο του θεάτρου, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Ντέμης Ρούσος, Νανά Μούσχουρη, Νίκος Παπάζογλου, Γιώργος Νταλάρας, Χαρούλα Αλεξίου, Μάριος Φραγκούλης, από την Ελληνική μουσική σκηνή, Μίλβα, Λουθ Καζάλ από την διεθνή σκηνή και τόσοι άλλοι.

Η καταξίωση για τον θεσμό, «χτίστηκε» χρονιά-χρονιά, βήμα-βήμα από ανθρώπους που άλλοτε έβγαιναν μπροστά και άλλοτε προτιμούσαν να μείνουν στο παρασκήνιο, απλοί εργάτες του πολιτισμού. Θα έλεγε κανείς, ότι μετά από τόσες δεκαετίες, το Φεστιβάλ Ολύμπου θα είχε εδραιωθεί και αν μη τι άλλο, θα μπορούσε να επιβιώσει με σχετική ευκολία, ειδικά μετά από τόσες υποσχέσεις ενίσχυσης που έλαβε κατά κατά καιρούς από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το 2105 ήταν μια χρονιά πολύ ιδιαίτερη, αφού τα γεγονότα στην καρδιά του καλοκαιριού επηρέασαν και τον συγκεκριμένο θεσμό. Οι θεατές «κουμπώθηκαν», εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, σχήματα δεν πραγματοποίησαν την περιοδία τους, λόγω των δυσκολιών που πρόσθεσαν στην ήδη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της «αριστεράς».

 

IMG_6320

 

Το 44ο Φεστιβάλ Ολύμπου ολοκληρώθηκε και όπως κάθε χρόνο (τα τελευταία χρόνια) το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, προχώρησε σε απολογισμό των φετινών εκδηλώσεών του. Το γεγονός ότι ο απολογισμός έγινε βδομάδες μετά την λήξη των εκδηλώσεων, οφείλεται στο χρόνο που ήθελε η διοίκηση για να διαμορφώσει ολοκληρωμένη εικόνα, αναλύοντας όλα τα δεδομένα. 

Την Παρασκευή το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρης Παπαχρήστου, αναφέρθηκε εκτενώς στις εκδηλώσεις που πέρασαν, στα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά κυρίως στους στόχους της επόμενης διοργάνωσης. Γιατί το Φεστιβάλ «άντεξε» το 2015 κυρίως επειδή βρέθηκαν φορείς (όπως ο Δήμος Κατερίνης, το ΕΒΕ και η Περιφέρεια) να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

«Το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά και για τον πολιτισμό» ήταν το πρώτο σχόλιο του κ. Παπαχρήστου, ξεκινώντας τον απολογισμό, σημειώνοντας ωστόσο πως το «γενικό αποτέλεσμα» κρίνεται θετικό, «παρά τον αιφνιδιασμό με το δημοψήφισμα του Ιουλίου και την αναπροσαρμογή του προγράμματος».

Εισπρακτικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΡ.ΦΕ.Ο., το αποτέλεσμα ήταν «ικανοποιητικό», παρότι δεν πραγματοποιήθηκαν 6 από τις 32 προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

«Αν δούμε τι έγινε και σε άλλα Φεστιβάλ μεγάλα, που κάποια από αυτά δεν έγιναν λόγω των οικονομικών εξελίξεων, είμαστε ικανοποιημένοι εμείς, για τις έξι μόνο ακυρώσεις εκδηλώσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας τον απολογισμό του «οικονομικού σκέλους», υποστήριξε ότι φέτος δεν υπάρχει παθητικό (δεν δημιουργήθηκαν επιπλέον χρέη), αφού «από τις εισπράξεις, καλύψαμε τα έξοδά μας». Να σημειωθεί ότι φέτος το Φεστιβάλ δεν ανέλαβε το ρίσκο να «αγοράσει» δική του εκδήλωση ενώ για όσες φιλοξενήθηκαν στο πρόγραμμά του, εισέπραττε ένα ποσοστό επί των εσόδων.  Επιπλέον, υπήρχαν και εκδηλώσεις χωρίς εισιτήριο, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, όπως οι ομιλίες αρχαιολόγων σε Αγιονέρι και Πύδνα.

Το Φεστιβάλ Ολύμπου, είπε ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο., προσπαθεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του, τις οποίες «κουβαλάει» από προηγούμενα χρόνια. «Προσπαθούμε να καλύψουμε το άνοιγμα των περασμένων ετών. Αισθανόμαστε άσχημα να οφείλουμε σε ανθρώπους που μας έχουν στηρίξει. Δεν αρνούμαστε τις υποχρεώσεις μας και ζητάμε την κατανόηση όλων», ανέφερε.

Σχολιάζοντας την πιο πετυχημένη από εισπρακτικής πλευράς εκδήλωση του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου, αποκάλυψε ότι ήταν η συναυλία του Χαρούλη στο αρχαίο θέατρο του Δίου, όπου είχαν προπωληθεί όλα τα εισιτήρια. Ωστόσο, αυτό που κυρίως ικανοποίησε τους διοργανωτές, ήταν ότι μετά το πέρας της συναυλίας ο κόσμος ήταν ευχαριστημένος και ικανοποιημένος.

 

21

 

Ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας

Εδώ και μερικά χρόνια, ανέφερε ο κ. Παπαχρήστος, ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. έχει καθιερώσει το θεσμό της Τιμώμενης Χώρας. Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ επιλέγει να τιμήσει μια διαφορετική χώρα και να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του, εκδηλώσεις από την τιμώμενη χώρα.

Το 44ο Φεστιβάλ Ολύμπου, είχε τιμώμενη χώρα, το Μαρόκο και όπως σχολίασε ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. αποδείχθηκε μια πολύ καλή επιλογή. «Θεωρούμε ότι έγιναν σημαντικά πράγματα, γνωρίσαμε έναν ενδιαφέροντα πολιτισμό μέσα από τις εκδηλώσεις που φιλοξενήσαμε», είπε, μένοντας ιδιαίτερα στην εκδήλωση όπου Μαροκινός αρχαιολόγος παρουσίασε άγνωστες πτυχές της ιστορίας του Μαρόκου και των μνημείων του, τα οποία συνδέονται με την Ελλάδα και τον αρχαίο πολιτισμό της. «Ήταν μια θετική συνεργασία, η οποία θα έχει συνέχεια και φαίνεται ότι υπάρχουν τα περιθώρια να επεκταθεί και σε άλλους τομείς πέρα από τον πολιτισμό», τόνισε ο κ. Παπαχρήστος, σημειώνοντας ότι οι συναντήσεις με τους Μαροκινούς διπλωμάτες θα συνεχιστούν και με παραγωγικούς φορείς της Πιερίας. «Άποψη μας είναι ότι ο πολιτισμός μπορεί να ανοίξει δρόμους οικονομικής συνεργασίας και αυτό επιδιώκουμε,», είπε χαρακτηριστικά.