Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Οι χώρες έχουν σύνορα. Τα συστήματα παρατήρησης γης όχι

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου θέματα αξιοποίησης δεδομένων Παρατήρησης Γης προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέαimg_1942

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου με τίτλο «The role of Earth Observation in Agriculture: towards creating reliable data and new services for a competitive Agri-Sector; The case of AGRO_LESS», που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, ΝΟΕSIS, στην Θεσσαλονίκη.

Το συνέδριο διεθνούς βεληνεκούς, το οποίο πλήθος ατόμων είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω live-streaming μετάδοσης, εστίασε σε θέματα αξιοποίησης δεδομένων Παρατήρησης Γης προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο «Κοινές Στρατηγικές Καθοδηγούμενης Άσκησης Αγροτικών Δραστηριοτήτων για την Εφαρμογή Χωρικά Διαφοροποιούμενης Γεωργίας Μειωμένων Εισροών» με ακρωνύμιο «AGRO_LESS», του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα- Βουλγαρία 2007-2013» από τον επικεφαλής εταίρο του έργου, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες και στελέχη φορέων και οργανισμών από Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίοι κατέθεσαν την εμπειρία τους σχετικά με τον ρόλο της Παρατήρησης Γης στην γεωργία και ανέδειξαν την συμβολή των αξιόπιστων δεδομένων και των νέων υπηρεσιών που δημιουργούνται από την Παρατήρηση Γης στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα.
Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε η παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Νικόλαου Στουπή, με τον χαιρετισμό του οποίου σηματοδοτήθηκε η έναρξη του συνεδρίου. Ο κ. Στουπής, αφού τόνισε την ανάγκη για παραγωγή αγροτικών προϊόντων με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εξήρε την σημασία του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας ότι τα αποτελέσματά του θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη από την πολιτική ηγεσία.
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με την ομιλία της η κα. Barbara Ryan, Γενική Διευθύντρια της Διακυβερνητικής Ομάδας Παρατήρησης της Γης (GEO) των Ηνωμένων Εθνών, η παρουσία της οποίας αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για τους εταίρους του έργου AGRO_LESS. Η κα. Barbara Ryan παρουσίασε τον ρόλο του GEO και του Συστήματος Συστημάτων Παρατήρησης Γης (GEOSS) στον αγροτικό τομέα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων και φορέων, ώστε τα Συστήματα Παρατήρησης Γης να αξιοποιηθούν προς όφελος της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, της ασφάλειας των τροφίμων και της σταθεροποίησης των τιμών τους. Πυλώνα της ομιλίας της αποτέλεσε η φράση «Οι χώρες έχουν σύνορα. Τα συστήματα παρατήρησης γης όχι».
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, την οποία συντόνισε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, καθ. Γεώργιος Ζαλίδης, μέσα από την οποία μεταφέρθηκαν οι θέσεις διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με την ενσωμάτωση νέων διαστημικών, εναέριων και επίγειων πλατφόρμων στις αγροτικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, ο κ. Steffen Kuntz, στέλεχος των μελλοντικών προγραμμάτων δορυφόρων της Airbus Defence & Space και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Freiburg, μίλησε για τις Πλατφόρμες Μεγάλου Υψόμετρου (High Altitude Pseudo-Satellites) και τη χρήση τους στην γεωργία μειωμένων εισροών. Ο κ. Eyal Βen Dor, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων, αναφέρθηκε στις σημαντικές δυνατότητες που διαμορφώνουν οι βιβλιοθήκες φασματοσκοπίας εδαφικών δειγμάτων (soil spectroscopy libraries) ενώ ο κ. Κυριάκος Θεμιστοκλέους, Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Γεωματικής), περιέγραψε τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των εναέριων μη επανδρωμένων οχημάτων (drones) τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο εργαλείο στην γεωργία μειωμένων εισροών. Ο κ. Bernard Pacher, σύμβουλος μετεωρολογικών δικτύων και πρώην CEO της Adcon Telemetry, τόνισε την ανάγκη εκπαίδευσης των αγροτών, ώστε να αντιληφθούν τα οφέλη της γεωργίας μειωμένων εισροών και να εφαρμόσουν σωστά τα αντίστοιχα πρωτόκολλα ενώ υπογράμμισε την αξία της διαθεσιμότητας των δεδομένων που κατέχει η κάθε χώρα στην ενίσχυση του γεωργικού τομέα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως μέσα από την αξιοποίηση των δεδομένων Παρατήρησης Γης, το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και των εξαγωγών της μπορεί να είναι λαμπρό.
Παρεμβάσεις σχετικά με την αξία των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στην γεωργία μειωμένων εισροών έκαναν μέσω τηλεδιάσκεψης ο κ. Mathew Bullock, Ειδικός Επιστήμων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, και ο Δρ Karlheinz Kreuzberg, Πρόεδρος του Οργανισμού Eurisy και πρώην επικεφαλής του γραφείου του Γενικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
Την ανάλυση των εμπειριών της διεθνούς κοινότητας ακολούθησε η παρουσίαση του έργου AGRO_LESS, ενός έργου πρωτοποριακής φύσης για την ελληνική πραγματικότητα, από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη.
Τον λόγο πήρε στην συνέχεια η επιστημονική ομάδα του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, η οποία παρουσίασε ζωντανά τις ψηφιακές υπηρεσίες που αναπτύχθηκαν από τον οργανισμό για την χωροχρονική σύσταση άρδευσης, λίπανσης και φυτοπροστασίας και τον τρόπο που αυτές εφαρμόστηκαν σε πιλοτικές περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι εταίροι του έργου ΑGRO_LESS από την Ελλάδα και την Βουλγαρία και ο κ. Γεώργιος Χαραλάμπους, εκπρόσωπος της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας του προγράμματος «Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013», με την συμμετοχή τους σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, ανέλυσαν τα αποτελέσματα και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από το έργο AGRO_LESS σε συνδυασμό με τη βιωσιμότητα και τις μελλοντικές προοπτικές των πρακτικών της γεωργίας μειωμένων εισροών, όχι μόνο στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία αλλά σε ολόκληρη την περιοχή. Υψίστης σημασίας ήταν η συμμετοχή στην συζήτηση στρογγυλής τράπεζας του τελικού χρήστη του έργου, κ. Τάσου Καρκάτζαλου από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «ΝΕΣΤΟΣ», ο οποίος υπογράμμισε ότι οι πρακτικές της γεωργίας μειωμένων εισροών αποτελούν μονόδρομο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, καθώς η εφαρμογή αυτών, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα του έργου, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής, την μείωση του οικολογικού αποτυπώματος και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων.
Ένα επιτυχημένο διετές έργο ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση ενός υψηλού επιπέδου συνεδρίου, με επιρροές και απήχηση προς και από την διεθνή κοινότητα, που αποτέλεσε το εφαλτήριο μιας ευρύτερης διατομεακής δικτύωσης σε Ελλάδα και εξωτερικό πάνω σε θέματα αξιοποίησης νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα.