Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Μοχλός ανάπτυξης

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο

 

Του Γιώργου Τούλη Γραμματέας της ΑΜΚ «Φίλοι Περιβάλλοντος: Πιερία 2008»OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ακούγεται τελευταία από πολλούς η άποψη ότι το σχέδιο του Προεδρικού Διάταγματος για τον Όλυμπο είναι καταστροφικό και θα αποτελέσει εργαλείο στα χέρια όσων νέμονται τον Όλυμπο. Η αλήθεια είναι διαφορετική: το Π.Δ. –αν κάποτε υπογραφεί- θα βάλει τάξη στον Όλυμπο επεκτείνοντας τα όρια του Εθνικού Δρυμού και καθορίζοντας ζώνες προστασίας.

Η κατακραυγή υπάρχει για τη Δ ζώνη, στην οποία θα επιτρέπεται μεταξύ άλλων και η δόμηση στις περιοχές εκτός σχεδίου. Ακούγοντας κάποιος άσχετος αυτή την είδηση, ίσως θεωρήσει ότι ανοίγει μια κερκόπορτα για να χτίσουν τον Όλυμπο. Όμως δεν είναι έτσι: το μεγαλύτερο μέρος της Δ ζώνης είναι δασική έκταση, οπότε προστατεύεται τόσο από τη δασική νομοθεσία, όσο και από το Σύνταγμα. Ο νόμος αλλάζει με νόμο, όχι με Προεδρικό Διάταγμα. Απομένει λοιπόν το κομμάτι της Δ ζώνης που δεν είναι δασική έκταση, πχ ιδιοκτησίες έξω από τον Κοκκινοπηλό. Εκεί μέχρι τώρα μπορούσες να χτίσεις με τις διατάξεις περί εκτός σχεδίου δόμηση. Τώρα πάλι θα μπορείς, αλλά μειώνοντας το ποσοστό κατά 50% (αν μπορούσες να χτίσεις 200 τετραγωνικά, τώρα θα μπορείς να κτίσεις 100). Σημειώνω ότι για να κτίσει κάποιος σε περιοχή εκτός σχεδίου, πρέπει να πάρει βεβαίωση από το Δασαρχείο ότι πρόκειται για μη δασική έκταση – το Δασαρχείο μάλιστα, ακόμη κι αν εσύ το καλλιεργείς, θα ελέγξει αν στο παρελθόν ήταν δασική έκταση.
Από πουθενά λοιπόν δεν προκύπτει ότι κάποιοι όροι του Π. Δ. είναι ύποπτοι. Το αντίθετο μάλιστα. Πολλές οικολογικές οργανώσεις παλεύουν χρόνια για αυτό το σκοπό, για να υπογραφεί επιτέλους το Π.Δ. Τώρα που, ίσως, έχουμε φτάσει κοντά στο στόχο μας, πρέπει όλοι όσοι αγαπούν το βουνό να υποστηρίξουν την έκδοση του προεδρικού διατάγματος.
Μετά τη διαβούλευση που έγινε με τους τοπικούς φορείς την περασμένη Δευτέρα, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου θα στείλει την τελική του πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, την οποία και θα δημοσιεύσει ως οφείλει στη Διαύγεια. Όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει την πρόταση και να την κριτικάρει. Όχι όμως γενικά και αόριστα, αλλά σημείο – σημείο, συγκεκριμένα. Ας μπουν κάποτε τα πράγματα στη θέση τους.
Το Προεδρικό Διάταγμα θα προστατεύει τον Όλυμπο και θα γίνει και μοχλός ανάπτυξης της περιοχής. Ελπίζω μονάχα να μην κολλήσει πάλι όλη η υπόθεση και ότι ο υπουργός (Τσιρώνης) θα το υπογράψει, δίνοντας τέλος σε έναν αγώνα που κρατάει 30 χρόνια.