Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Ταξίδι στο κέντρο… της γραφής

ΤΕΕ ΕΑ Κατερίνης

 

Του Νίκου Κολίτση εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής01 Στην καρδιά του φθινοπώρου ταξιδέψαμε βουτώντας στο μελάνι της γραφής…του ΤΕΕ ΕΑ Κατερίνης -παρέα με τους συνταξιδιώτες από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου στην Αθήνα- στη μακραίωνη ιστορία της γραφής και στην εξέλιξή της στο πέρασμα των αιώνων.

Οδηγός μας αποτέλεσε το εκπαιδευτικό υλικό σε μορφή βαλίτσας που παρέχεται μέσω δανεισμού στα σχολεία από τη Βιβλιοθήκη. Η εκπαιδευτική βαλίτσα που Ιδρύματος, που έφτασε πρώτη φορά σε σχολική μονάδα ειδικής αγωγής πανελλαδικά και πρώτη στο νομό Πιερίας, με το πολυσύνθετο εκπαιδευτικό υλικό που περιείχε και προσαρμόστηκε ανάλογα στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες των μαθητών μας, μας βοήθησε να εξάψουμε την περιέργεια των παιδιών, ώστε να αναζητήσουμε τη γνώση γύρω από την ιστορία της γραφής, με τρόπο ευχάριστο, δημιουργικό και βιωματικό ταυτόχρονα.
Το διαδραστικό υλικό, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει μεταλλικές και ξύλινες γραφίδες, φτερά χήνας, καλαμένιες πένες, πινέλα καλλιγραφίας, κάρβουνα ζωγραφικής, κιμωλίες, στυπόχαρτα, κεραμικά όστρακα, βιβλία με δείγματα χαρτιών, καρτέλες με δείγματα γραφής, βιβλία για την ιστορία της γραφής, cd, αντίγραφο του δίσκου της Φαιστού, πλάκες γραφής με κερί, μαυροπίνακα, μπουκαλάκια με μελάνι, καρτέλες με σύγχρονα υλικά γραφής, φάκελο με στοιχεία για το σύστημα γραφής braille και έντυπα δραστηριοτήτων και ασκήσεων. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τα υλικά και τα όργανα γραφής του παρελθόντος και τα δοκίμασαν στην πράξη. Όλα τα παραπάνω χρησιμοποιήθηκαν για να παρουσιαστεί, από τη μία, η ιστορική εξέλιξη της γραφής και για να δοθεί, από την άλλη, η ευκαιρία στα παιδιά για μια δημιουργική ενασχόληση και γνωριμία με τα υλικά της, ταξιδεύοντάς τα πίσω στο χρόνο.
Από την ανακάλυψη της σφηνοειδούς, τα ιερογλυφικά της Αιγύπτου, τη γέννηση του ελληνικού αλφαβήτου, την εφεύρεση της τυπογραφίας και τέλος (τα βιβλία χωρίς μελάνι) τις ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης (e-book readers), το ταξίδι στο παρελθόν, με ορίζοντα το μέλλον, μας αποζημίωσε με το παραπάνω…
Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι όχι μόνο είδαμε τη γραφή σε πηλό, σε κερί, σε πάπυρο και σε περγαμηνή, αλλά μάθαμε πώς κατασκευάζονταν αυτά τα υλικά και γράψαμε για πρώτη φορά στη ζωή μας με καλαμένια και ξύλινη γραφίδα, με πένες, αλλά και με φτερά χήνας!
Στο κάτω κάτω της γραφής, πόσες φορές θα μας παρουσιαστεί αυτή η ευκαιρία;