Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Αναζητώντας τον συμβιβασμό

Συνάντηση του Πιέρ Μοσκοβισί με τον Γ.Κατρούγκαλο (και) για τα «κόκκινα δάνεια»k

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ένας καλός συμβιβασμός για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας Γ.Κατρούγκαλο, την Τετάρτη.

Όπως είπε, «συμφωνούμε να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρούμε λύση για εκείνους που πτωχεύουν για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους». «Θα βρούμε τον συμβιβασμό ώστε να μην διακινδυνέψουμε τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα να γίνει κτήμα μια κουλτούρα πληρωμής» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί. Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις εκκρεμότητες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί πρόοδος αυτήν την εβδομάδα έως το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας. Ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και υπό αυτήν την προϋπόθεση θα συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα. Όπως είπε, πρέπει να ολοκληρωθεί πλήρως το πακέτο των προαπαιτούμενων, καθώς και οι εκκρεμότητες που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση και τα «κόκκινα» δάνεια. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συνέχισε, λέγοντας ότι εντός του Νοεμβρίου θα πρέπει να ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, προκειμένου να αποδεσμευθούν οι δόσεις των 2+1 δισ. ευρώ. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι το Eurogroup θα δώσει το σήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα ανοίξει με φιλόδοξο, αλλά και ρεαλιστικό τρόπο η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί. Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, είπε ότι η συμμετοχή του Ταμείου θα πρέπει να εξασφαλιστεί μέσα στους επόμενους μήνες. Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς, προκειμένου να επανέλθει η εμπιστοσύνη και να αρθούν τα capital controls. Όπως είπε ο Επίτροπος, τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση είναι ήδη διαθέσιμα για την Ελλάδα αλλά για να εκταμιευτούν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σχετικά με τη διακυβέρνηση του τραπεζικού συστήματος και τη δομή του έως το τέλος του έτους. «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ισχυρή, με θέσεις απασχόλησης και βελτιωμένη κοινωνική συνοχή, θέλουμε να ξαναγίνει ελκυστική για τους επενδυτές» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και πρόσθεσε: «Περάσαμε μια δύσκολη κρίση το τελευταίο έτους, αλλά σώσαμε τα βασικά. Η Ελλάδα έμεινε στην Ευρωζώνη, αυτή ήταν η βασική αναγκαιότητα. Μετά τις περιπέτειες του Ιουλίου, η δυναμική είναι θετική. Υπάρχει εμπιστοσύνη μετά τη Σύνοδο του Ιουλίου, κι αυτή δεν έχει διαψευσθεί. Αλλά δεν είναι όλα εύκολα. Υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν έως το τέλος του έτους, αλλά υπάρχει και η κοινή βούληση να φθάσουμε σε καλές συμφωνίες. Είναι μια αποφασιστική αλλαγή αυτή» υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί. «Στόχος μου είναι να υπογραμμίζω την υποστήριξη της Κομισιόν προς τον ελληνικό λαό, μιλώντας ειλικρινά με την κυβέρνηση για τα ζητήματα – κλειδιά» κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Γ. Κατρούγκαλος: Βρήκαμε ευήκοα ώτα στον Μοσκοβισί
Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, που σχεδιάζει αυτή την περίοδο η κυβέρνηση και εργασιακά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο με τον τελευταίο να δηλώνει ότι «βρήκαμε ευήκοα ώτα».
Από την πλευρά του ο Π.Μοσκοβισί μετέφερε τη δέσμευση της Κομισιόν να βοηθήσει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, απέρριψε όμως -εμμέσως πλην σαφώς- σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό την λύση της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, ενώ απέκλεισε και την πιθανότητα χρονικής μετάθεσης της μεταρρύθμισης για μετά τον Νοέμβριο.
Τη σημασία της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων τόνισε, άλλωστε, ο Μοσκοβισί και στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό, τασσόμενος υπέρ της υλοποίησης όλων των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων έως το τέλος του μήνα. Αρνήθηκε δε οποιαδήποτε δράση που θα οδηγούσε σε μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων (όπως πχ η αύξηση των εισφορών).
Το σενάριο περί κυβερνητικής επιθυμίας για χρονική μετάθεση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έως το Δεκέμβριο, προέκυψε από πηγές του υπουργείου Εργασίας, που άφηναν μάλιστα να εννοηθεί ότι ο Π.Μοσκοβισί συμφώνησε να δοθεί αυτό το περιθώριο. Ωστόσο με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου το όλο θέμα «διορθώθηκε», επαναλαμβάνοντας ότι το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό θα παρουσιαστεί μέσα στον Νοέμβριο.
Ειδικότερα, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Επίτροπο, ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος δήλωσε: «Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και αφορούσε εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Βρήκαμε ευήκοα ώτα. Το θέμα των συντάξεων δεν είναι μόνο ζήτημα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια διαδοχικές μειώσεις. Είμαστε κοντά στον στόχο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που θα γίνει μέχρι τέλος Νοεμβρίου».
Για το περιεχόμενο και το κλίμα της συνάντησης είχε προϊδεάσει και ο Π.Μοσκοβισί, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν τη συνάντηση με τον υπουργό και ερωτηθείς για το σκοπό αυτής ανέφερε: ««Είμαι εδώ για συναντήσεις με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης. Θα συναντηθώ με τον υπουργό Εργασίας, γιατί στόχος της Ευρώπης είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας».