Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Θύματα Bullying οι άριστοι και τα αγόρια

Ομιλία του εφευρέτη-Καθηγητή Γιώργου Παυλίδη στη Σχολή Γονέων Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης1

Για 27η χρονιά και μετά την ευλογία της εκκλησίας, με τον καθιερωμένο αγιασμό από τον π. Παύλο Ντούρο, ξεκίνησε η ακαδημαϊκή χρονιά της Σχολής Γονέων-Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου. Πρώτος ομιλητής ο εφευρέτης-καθηγητής κ. Γεώργιος Παυλίδης, καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με θέμα Bullying Σχολικός Εκφοβισμός (Βιασμός της Αξιοπρέπειας) Σχέση με Δυσλεξία, Διάσπαση Προσοχής ( ΔΕΠΥ).

Όπως ανέφερε ο καθηγητής κατά την ομιλία του, ο σχολικός εκβιασμός είναι ο βιασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσω της αναίτια σκόπιμης, επαναλαμβανόμενης σωματικής, λεκτικής, οπτικής, κοινωνικής, ρατσιστικής και σεξουαλικής βίας. Αφορμή αποτελούν για τους θύτες- που έτσι νομίζουν ότι κυριαρχούν και καταξιώνονται-η αδυναμία και η διαφορετικότητα ή ιδιαιτερότητα και σκοπό έχουν την πρόκληση πόνου. Στις μέρες μας ο εκβιασμός-θα το αναφέρουμε ως Β κατά το διεθνή όρο bullying- εκφράζεται και ηλεκτρονικά σε κάθε άνθρωπο. Δυστυχώς η χώρα μας έρχεται 3η χειρότερη σε 41.
Στη σχολική ζωή παρατηρούνται τα κρούσματα από το δημοτικό έως και το λύκειο συνήθως στη διάρκεια του διαλείμματος, στους διαδρόμους και στη γυμναστική. Τα αγόρια υφίστανται Β περισσότερο από τα κορίτσια και οι έρευνες δείχνουν ότι θύματα , ίσως από φθόνο, είναι κάποιες φορές οι άριστοι μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί καλό είναι να επαγρυπνούν, διότι οι επιπτώσεις άγχους, ψυχοσωματικών προβλημάτων, μειωμένης επίδοσης, κατάθλιψης, απελπισίας μπορεί να τα συνοδεύουν σε όλη τη ζωή τους.
Πολλές φορές θύματα Β είναι μαθητές με δυσλεξία (έξυπνοι με αργή ανάγνωση), με πρόβλημα αυτοσυγκέντρωσης, παρορμητικοί και υπερκινητικοί. Τα παιδιά αυτά τα αποδεχόμαστε γονείς και δάσκαλοι και αντιμετωπίζουμε με γνώση και ενδιαφέρον τα προβλήματά τους κι όχι ως απλοί παρατηρητές. Ο εκφοβισμός δεν εξαλείφεται αλλά μειώνεται με τη σωστή εκπαίδευση, την κοινωνική ευαισθητοποίηση και το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο. Ήταν φυσικό ένα τέτοιο θέμα που το διαπραγματεύτηκε ένας ειδήμων ομιλητής να προκαλέσει γόνιμο διάλογο στο πολυπληθές ακροατήριο που αποτελείτο κυρίως από εκπαιδευτικούς.
Η επόμενη ομιλία θα γίνει την επόμενη Δευτέρα 9/11/2015 από τον δικηγόρο Νικόλαο Τσιρέλη με θέμα «Η 3η άλωση της Πόλης-60 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά».