Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Δώρο ζωής ο θηλασμός

Και στην Κατερίνη γιορτάζεται η Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού1

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση για τον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό που πραγματοποιήθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά και στην πόλη της Κατερίνης στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου).

Περισσότερες από 40 οικογένειες συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Δημαρχείου η οποία γέμισε από παιδικές φωνές και βρέφη. Στις 12 ακριβώς, πραγματοποιήθηκε η καταμέτρηση για τον Ταυτόχρονο Θηλασμό, σε περισσότερες από 50 πόλεις της χώρας, οι Κατερινιώτισσες θηλάζουσες έδωσαν το παρών. Το μήνυμα της εκδήλωσης είναι σαφές, ο θηλασμός αποτελεί δώρο ζωής για τα παιδιά, δώρο το οποίο προσφέρεται κατά απαίτηση χωρίς να περιορίζεται σε κλειστούς και απομονωμένους χώρους. Παράλληλα, όλες οι θηλάζουσες σημείωσαν ότι η επιστροφή στην εργασία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα του θηλασμού. Σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση αλλά και στην προώθηση του θηλασμού έπαιξαν και οι μπαμπάδες που συνόδευσαν την οικογένειά τους στην εκδήλωση και μίλησαν ένθερμα για τα οφέλη του θηλασμού. Για την Πιερία τη διοργάνωση είχε αναλάβει και φέτος η εθελοντική ομάδα «ΠΙΕΡΙΑ: Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας», τα μέλη της οποίας ευχαριστούν όσους συνέδραμαν για την επιτυχία της εκδήλωσης και δεσμεύονται στην διοργάνωση και άλλων εκδηλώσεων.

ΠΚΜ: Θηλασμός και εργασία, ας το κάνουμε να λειτουργήσει
Εν τω μεταξύ, μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού, εξέδωσε και το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο μήνυμά του αναφέρει: Με την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού τιμάται η επέτειος της Διακήρυξης του Innocenti, που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1990 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την UNICEF, με στόχο την χάραξη πολιτικών υγείας οι οποίες θα βοηθούσαν στην προστασία προώθηση και υποστήριξη του θηλασμού.
Ο μητρικός θηλασμός είναι η φυσική συνέχεια μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και είναι μια διαδικασία που απαιτεί αγάπη, υπομονή και επιμονή, την κατάλληλη ενημέρωση και την υποστήριξη των μητέρων.
Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:
-Αν κάθε παιδί είχε θηλάσει από την πρώτη ώρα της γέννησης του, με αποκλειστικό θηλασμό, μέχρι τους πρώτους 6 μήνες της ζωής και μέχρι 2 ετών, θα σώζονταν περίπου 800.000 ζωές παιδιών κάθε χρόνο.
-Τα βρέφη και τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην καλή διατροφή.
-Το ποσοστό των βρεφών 0-6 μηνών που θηλάζουν με «αποκλειστικό θηλασμό» είναι σε παγκόσμιο επίπεδο 36% μόνο.
-Ο υποσιτισμός συνδέεται με το 45% των παιδικών θανάτων.
Ο θηλασμός είναι ο φυσιολογικός τρόπος παροχής των θρεπτικών συστατικών στα βρέφη για την υγιή ανάπτυξη τους και ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να εξασφαλιστεί η υγεία των παιδιών και η επιβίωση τους.
Το φετινό σύνθημα για την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού είναι: «Θηλασμός και εργασία, ας το κάνουμε να λειτουργήσει».
Σχεδόν όλες οι μητέρες μπορούν να θηλάσουν, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ακριβείς πληροφορίες, και τη στήριξη της οικογένειάς τους, το σύστημα υγείας και την κοινωνία γενικότερα. Οι δράσεις που βοηθούν στην προστασία, προώθηση και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού περιλαμβάνουν:
-Την υιοθέτηση πολιτικών, όπως της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) με την Σύμβαση Προστασίας της Μητρότητας.(Σύμβαση 183)
-Τα σχετικά ψηφίσματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος.
-Την εφαρμογή των Δέκα Βημάτων για επιτυχή μητρικό θηλασμό . Η εφαρμογή των δέκα βημάτων καθορίζει τα «Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία (ΦΒΝ)».
-Την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών υγείας για τα βρέφη και την παροχή συμβουλών για την διατροφή των παιδιών.
-Την υποστήριξη από την κοινότητα με δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν ομάδες υποστήριξης της μητέρας με βάση την προαγωγή της υγείας της ίδιας και του βρέφους.
Ο ΠΟΥ έχει δεσμευτεί να στηρίξει την εφαρμογή του «Ολοκληρωμένου σχεδίου για την μητρική, βρεφική ,παιδική και νεανική διατροφή», το οποίο εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη τον Μάιο του 2012 και ένας από τους στόχους του είναι η αύξηση του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού τους πρώτους 6 μήνες, κατά 50% έως το έτος 2025. Επί πλέον η UNICEF με τον ΠΟΥ υποστηρίζουν την πρωτοβουλία «Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία».
Η διαδικασία πιστοποίησης ενός νοσοκομείου ως Φιλικό προς το Βρέφος Νοσοκομείο έχει συγκεκριμένους κανόνες. Υπεύθυνος για την τήρηση της διαδικασίας αυτής σε κάθε χώρα είναι ο «Εθνικός Συντονιστής» για τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία.
Στην Ελλάδα τον ρόλο του Συντονιστή έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού το οποίο μέσα από το πρόγραμμα «Αλκυόνη» προτυποποιεί και εφαρμόζει την διαδικασία αξιολόγησης, ενώ την πιστοποίηση την κάνει η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού. Με τον Ν.4316 ΦΕΚ 270 Α ΄24/12/2014 αρ.3 «προαγωγή του μητρικού θηλασμού» προωθείται η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας για ΦΒΝ στα δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, που έχουν μονάδα νεογνών, η δημιουργία τράπεζας γάλακτος, προγράμματα και δράσεις προαγωγής του θηλασμού. Στο Υπουργείο Υγείας συστήνεται το «Μητρώο Επιμορφωτών για την Παροχή του Μητρικού Θηλασμού».