Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Απαιτείται ελάφρυνση

Σύμμαχος της Ελλάδας ο Ντράγκι στη «μάχη» του χρέους9D165052D14C5A073CBB14C82687D673

«Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απαιτεί μια ελάφρυνσή του» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mάριο Ντράγκι, σε συνέντευξή του στην Il Sole 24 Ore, σημειώνοντας παράλληλα πως «η εμπιστοσύνη ανακτήθηκε αποτελεσματικά, πρώτα από όλα από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία σήμερα συνδιαλέγεται με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κλίμα συνεργασίας».

«Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα ξεκινήσει σύντομα, μόλις δημοσιευθούν τα στοιχεία της εκτίμησής μας (σ.σ. τα stress test ανακοινώθηκαν το Σάββατο). Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι έχει μείνει απόηχος έλλειψης εμπιστοσύνης. Ήταν, βέβαια, ένα άλλο πολύ δύσκολο τεστ που η νομισματική Ένωση μπόρεσε να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει. Είναι νωρίς για να πούμε έναν οριστικό λόγο, αλλά αν σήμερα συγκρίνουμε τον τωρινό διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση με εκείνον προ πενταμήνου ή εξαμήνου, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά» προσέθεσε. Σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Μάριο Ντράγκι απαντά: «Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο αν, πρώτα από όλα, η κυβέρνηση εφαρμόσει τις υποχρεώσεις του προγράμματος που υπέγραψε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, την “κυριότητα” του προγράμματος. Δεύτερον, η βιωσιμότητα του χρέους απαιτεί μια ελάφρυνσή του. Και το τελευταίο αυτό πρέπει να είναι μεγέθους ανάλογου ώστε να απομακρύνει κάθε αμφιβολία σχετικά με την μελλοντική βιωσιμότητα του ίδιου του χρέους, όταν η πρώτη προϋπόθεση θα έχει βρει εφαρμογή. Τι είδους ελάφρυνση θα πρέπει να γίνει, πώς να στοχευθεί έτσι ώστε να μην αλλοιωθούν τα κίνητρα για την εφαρμογή του προγράμματος, είναι αποφάσεις που ανήκουν στις χώρες μέλη, στους προϋπολογισμούς των οποίων θα έχει επιπτώσεις η απόφαση αυτή. Πάνω σε αυτό το θέμα η ΕΚΤ δεν έχει κάτι να πει».

ESM: Το τρίτο πακέτο ίσως δεν χρειαστεί να φτάσει τα 86 δισ. Ευρώ Οι χαμηλότερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, μετά τα stress test της ΕΚΤ, κάνουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να εκτιμά πως το τρίτο ελληνικό πακέτο δεν θα φτάσει μέχρι τα 86 δισ. ευρώ. Το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα κινητοποιηθούν μέσω του πακέτου θα εξαρτηθεί και από τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Στην αρχική πρόβλεψη για πακέτο με ανώτατο όριο τα 86 δισ. ευρώ είχαν συνυπολογιστεί συνολικά 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση. Τα αποτελέσματα ωστόσο των stress test που δημοσιεύτηκαν το Σάββατο τοποθετούν τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στα 14,4 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο. «Η συνολική κεφαλαιακή υστέρηση βρίσκεται με άνεση εντός του «μαξιλαριού» των 25 δισ. ευρώ που προβλεπόταν στο [τρίτο] πρόγραμμα, και δείχνει ότι το πρόγραμμα έχει επαρκή χρηματοδότηση» σχολίασε στο Reuters εκπρόσωπος του ESM. «Αυτό δείχνει πως το μέγιστο του δανεισμού προς την Ελλάδα θα είναι πρακτικά κάτω από τα 86 δισ. ευρώ που αρχικά προβλέπονταν» τόνισε. Ο εκπρόσωπος ανέφερε πως ο ESM «έχει ήδη κινητοποιηθεί και «περιμένει» ένα σύνολο 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση, που θα διατεθεί σύντομα στην Ελλάδα».

Αισιοδοξία για την έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης
Την αισιοδοξία τους για την επιτυχή κατάληξη της διαδικασίας της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εκφράζουν τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όσο και οι τράπεζες, μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης από την ΕΚΤ και σε αναμονή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που θα καθορίζει λεπτομέρειες της σχετικής διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.
Τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών δίνουν έμφαση στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να επικεντρωθούν στο βασικό τους έργο, που είναι η χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δηλαδή της πραγματικής οικονομίας, ώστε να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις να επανέλθει σε βιώσιμους αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας το Σάββατο στην Βουλή, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται η ανακεφαλαιοποίηση μαζί με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. «Έχουμε δύο παράλληλες δραστηριότητες. Αρχίζει σήμερα η ανακεφαλαιοποίηση. Μέσα στη δεύτερη σειρά προαπαιτούμενων θα έχουμε τη λύση για τα κόκκινα δάνεια, με αποτέλεσμα στο τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των κόκκινων δανείων» επισήμανε ο υπουργός.
«Τα νέα για την ανακεφαλαιοποίηση είναι ότι πάει πολύ καλύτερα απ” ό,τι νομίζαμε. Είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος σήμερα και αισιόδοξος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ” ό,τι αν είχαμε κάνει αυτή τη συζήτηση πριν από ένα μήνα» επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε:
«Ένας λόγος που είμαι πιο αισιόδοξος είναι ότι το EBRD (η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) έχει δηλώσει συμμετοχή, που αποτελεί ένα πρώτο σήμα στην αγορά για τη συμμετοχή των ιδιωτών. Είναι πολύ καλό γιατί δείχνει ότι υπάρχουν επενδυτές που έχουν μακροπρόθεσμη πρόθεση συμμετοχής στην ελληνική οικονομία και ότι μέσα από αυτή τη μακροπρόθεσμη πρόθεση συμμετοχής στην ελληνική οικονομία μπορεί να βοηθηθεί η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η πρόσβαση των δικών μας τραπεζών στη διατραπεζική αγορά και το γενικό ζήτημα της ανασυγκρότησης της οικονομίας».