Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Διάλογος με τρακτέρ σε «θέση μάχης»

Έκπτωση δαπανών ζήτησαν οι αγρότες από τον Τρ. Αλεξιάδηαγρότες-κινητοποιήσεις

Διάλογος για τα αιτήματα των αγροτών που σχετίζονται με τη φορολογία τους αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα. Αυτό αποφασίστηκε στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη με το συντονιστικό όργανο της Πανελλήνιας Πρωτοβουλίας Αγροτών και Κτηνοτρόφων.

Στη συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, οι εκπρόσωποι των αγροτών παρουσίασαν στον αναπληρωτή υπουργό τις θέσεις τους για τη φορολογία των αγροτών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το αίτημά τους για αναγνώριση δαπανών κατά τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος τους. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο συντονιστής της αντιπροσωπείας Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διάλογος για τα θέματα αυτά, ενώ είπε, ότι ο αναπληρωτής υπουργός τους παρουσίασε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από το τρίτο Μνημόνιο για την αύξηση των συντελεστών φορολόγησής τους χωρίς να δεσμευτεί σε κάποιο από τα αιτήματα τους. Για το 2015 όπως εξήγησε ο Τρ. Αλεξιάδης στους αγρότες, ο συντελεστής φορολογίας τους θα παραμείνει στο 13% ενώ η αύξηση στο 20% θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% για τα εισοδήματα του 2017 όπως προβλέπει άλλωστε το Μνημόνιο. «Θα το παλέψουμε και θα το πετύχουμε» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Θ.απακωνσταντίνου σχετικά με τα αγροτικά αιτήματα για τη φορολογία και εξήγησε πόσο σημαντική παράμετρος είναι για τους αγρότες η αναγνώριση των δαπανών τους -και των εργατικών που σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν το 50%-60% του κόστους παραγωγής- την ώρα που αυξάνεται η φορολογία τους. Ο ίδιος ανέφερε ότι θα ενημερώσει και τις υπόλοιπες αγροτικές ομοσπονδίες σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Για τον ΕΝΦΙΑ και για τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν στη φορολογία των αγροτεμαχίων, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση, θα γίνει διάλογος που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2016.

Σε καθεστώς ήπιας ύφεσης; Εν τω μεταξύ, την πλέον αισιόδοξη από όλους τους επιστημονικούς φορείς πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας το 2015 διατυπώνει στο δελτίο του το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Οι αναλυτές βλέπουν ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει λιγότερο από 0,3% έως το τέλος του χρόνου, δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ήταν θετικός (1%). Σημειώνεται ότι η η τελευταία αναθεωρημένη εκτίμηση κυβέρνησης και τρόικας είναι να υποχωρήσει το ΑΕΠ κατά 1,3% το 2015. Στο δελτίο του ΚΕΠΕ επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Με βάση τις προβλέψεις ο μέσος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 εκτιμάται στο -1,6%, με τις επιμέρους προβλέψεις για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο να κυμαίνονται στο -1,5% και -1,7%, ως προς τις αντίστοιχες περιόδους του 2014». Η εν λόγω πρόβλεψη αντανακλά την επιδείνωση των συνθηκών στην εγχώρια οικονομία και την επιστροφή σε αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά από την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 1,0% στο πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία. Ως αποτέλεσμα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για το 2015 προσεγγίζει σύμφωνα με τις προβλέψεις το -0,3%, εκτίμηση που παραπέμπει σε αρνητική μεταστροφή του οικονομικού κλίματος εντός του έτους και επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ήπιας ύφεσης.

Από βδομάδα το οικογενειακό επίδομα
Τέλος, διευκρίνιση σχετικά με την ημερομηνία καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων έδωσε το αρμόδιο υπουργείο, σημειώνοντας ότι αυτά θα καταβληθούν την ερχόμενη Πέμπτη 5 Νοεμβρίου.
Το υπουργείο αναφέρεται στις δηλώσεις που έγιναν νωρίτερα από τον υφυπουργό Εργασίας, Αναστάσιο Πετρόπουλο στη Βουλή ότι τα οικογενειακά επιδόματα θα καταβληθούν στους δικαιούχους την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, εξηγώντας:
«Επειδή ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε δυο ημερομηνίες πίστωσης χρημάτων εκ των οποίων η μία ήταν η ημερομηνία πίστωσης της κάρτας σίτισης που θα χορηγηθεί την Παρασκευή 30/10, εκ παραδρομής αναφέρθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία ως ημέρα καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων.
» Η ορθή ημερομηνία καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων είναι 5η Νοέμβριου, όπως προκύπτει από το σχετικό δελτίο Tύπου που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας στις 27 Οκτωβρίου 2015.»