Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Πλάγιο» χτύπημα στον τουρισμό

Απογοητευτικά τα στοιχεία μελέτης του ΞΕΕ για το «sharing economy» στην Ελληνική Ξενοδοχεία1

Έως και 276 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η απώλεια εσόδων για το Ελληνικό δημόσιο από την «οικονομία διαμοιρασμού» (sharing economy) στην Ελληνική ξενοδοχεία. Τα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στην οποία συμμετείχε και η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας.

Και αν για τους πολλούς το «sharing economy» είναι μια άγνωστη φράση, είναι βέβαιο οτι το επόμενο διάστημα θα το μάθουμε όλοι, αφού αναμένεται να ενταθεί (και άρα να πολλαπλιαστεί η απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο) από την κατάργηση της διάταξης που απαγορεύει την τουριστική μίσθωση κάτω τον 30 ημερών. Το πρόβλημα, αγγίζει και τους επαγγελματίες ξενοδόχους της Πιερίας, αφού σήμερα στην «οικονομία του διαμοιρασμού» (μέσω μεγάλης ιστοσελίδας) συμμετέχουν 153 «ενοικιαζόμενοι χώροι» της Πιερίας. Και αν ως «ιδέα» είναι καλή, το κράτος όμως, δεν διαθέτει ούτε το νομικό πλαίσιο, ούτε βέβαια τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αφήνοντας μεγάλα περιθώρια για «απώλεια εσόδων» και «τόνωσης» του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η μελέτη Η μελέτη της Grant Thornton είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει με στοιχεία το μέγεθος των απωλειών που υφίσταται η ελληνική οικονομία από την ονομαζόμενη sharing economy και ειδικότερα από τη λειτουργία των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων. Μια παράνομη οικονομία, που ανθεί σε μία γκρίζα ζώνη, στερώντας σημαντικά έσοδα από το κράτος και δουλειές από τους σκληρά δοκιμαζόμενους από την κρίση Έλληνες. Η φιλοξενία τουριστών σε παράνομα τουριστικά καταλύματα προκαλεί σύμφωνα με την μελέτη την απώλεια τουλάχιστον 12 εκατ. διανυκτερεύσεων από νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις και αυτό συνεπάγεται την απώλεια εσόδων της τάξεως των 554 εκατ. ευρώ των ξενοδοχειακών καταλυμάτων ενώ επιπλέον χάνονται 15.000 θέσεις εργασίας ετησίως. Oπως επισημαίνει η Grant Thornton στην έρευνα της, το μέγεθος της οικονομίας διαμοιρασμού στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας εκτιμάται από 1,38 δισ. ευρώ έως 1,46 δισ. Ευρώ, και η απώλεια δημοσίων εσόδων κατ’ ελάχιστο τα 260 έως 276 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γεώργιος Τσακίρης τόνισε μεταξύ άλλων την υποχρέωση της πολιτείας να θεσπίσει άμεσα κανόνες που να εξασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό και επισήμανε ζητήματα τα οποία εγείρονται σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται από τα καταλύματα της οικονομίας διαμοιρασμού, λόγω π.χ. έκθεσης σε συνθήκες διαμονής που δεν διασφαλίζουν την προσωπική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα δύναται να προκύψουν και θέματα δημόσιας ασφάλειας καθόσον δεν καταγράφονται τα στοιχεία των επισκεπτών. Επίσης τόνισε ότι τα παράνομα καταλύματα υποκαθιστούν τουλάχιστον σε ποσοστό 70% τα νόμιμα καταλύματα καθώς και ότι όχι μόνο δεν συνεισφέρουν στην απασχόληση αλλά αντιθέτως στερούν 15.000 ζωτικές θέσεις εργασίας το χρόνο και συμβάλλουν στην αδήλωτη εργασία και στην εισφοροδιαφυγή, σε μια στιγμή που αναζητούμε ως χώρα, επιτακτικά, ισοδύναμα μέτρα για να μην συμπιέσουμε και άλλο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Σύμφωνα με την πρέοδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελίας Λάμπρου-Ξυπτερά, η αντιμετώπιση του φαινομένου των παράνομων καταλυμάτων αποτελεί προτεραιότητα της Ένωσης, στο πλαίσιο «παταξης» του αθέμιτου ανταγωνισμού και για αυτό προγραμματίζονται σειρά επαφών και συσκέψεων με εμπλεκόμενους στον τουρισμό.