Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Ένα κερί αρκεί…

Η Πιερία ετοιμάζεται να υποδεχθεί την «Τίμια Ζώνη» της Θεοτόκου1

Οι στόχοι είναι πνευματικοί, είπε ο Μητροπολίτης, ζητώντας από τους πιστούς να μην προβούν σε «υπερβολές κατά την απόδοση τιμών»

Καθημερινές φαίνεται οτι είναι οι επαφές μεταξύ της Μητρόπολης, της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και του Δήμου Κατερίνης, για την προετοιμασία υποδοχής της Τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου στην πόλη μας στις 28 Οκτωβρίου.

Το Αυτοκρατορικό κειμήλιο «προσκηνυματικού χαρακτήρα», θα φτάσει στην πόλη μας από την Μονή του Βατοπεδίου Αγίου Όρους και θα γίνει δεκτό με τις τιμές που προβλέπονται, αφού αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κειμήλια του Αγίου Όρους, αλλά και το μοναδικό (σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας) που σχετίζεται με τον επίγειο βίο της Θεοτόκου. Χθες το πρωί, ο Μητροπολίτης Γεώργιος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και ο Δήμαρχος Κατερίνης, αναφέρθηκαν στις προετοιμασίες, αλλά και στη σημασία που έχει για το ορθόδοξο πλήρωμα της περιοχής μας η υποδοχή και παραμονή του κειμηλίου στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Κατερίνης. Την πεποίθηση οτι το προσκήνυμα στην Τίμια Ζώνη, θα στηρίξει πνευματικά όλους τους πιστούς, όλων των ηλικιών, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, υπογραμμίζοντας οτι θα πρέπει οι πιστοί «να αποφεύγουν υπερβολικές λατρευτικές εκδηλώσεις». Ο κ.κ. Γεώργιος, ευχαρίστησε την Ιερά Μονή Βατοπεδίου για την αποδοχή του αιτήματος παραμονής (για τρεις μέρες) του Κειμηλίου στην Μητρόπολή μας, κάνοντας ειδική αναφορά στον Γέροντα Εφραίμ τον οποίο χαρακτήρισε σημαντική φυσιογνωμία και προσωπικότητα της μοναστικής κοινότητας. Ο Μητροπολίτης, με την ευκαιρία, αναφέρθηκε στη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης με την Μονή Βατοπεδίου στην στήριξη συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη. Όπως τόνισε, η Ιερά Μονή Βατοπεδίου, είναι ο κύριος χορηγός του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Μητρόπολης, το οποίο μέχρι και πριν τη συνεργασία είχε τη δυνατότητα να ικανοποιεί περί τις 180 αιτήσεις συνανθρώπων μας, ενώ τώρα (με τη στήριξη της Ι.Μ. Βατοπεδίου) μπορεί και ικανοποιεί 480 αιτήσεις. Το προσκήνυμα είναι μια ευλογία για όλους τους πιστούς, είπε ο κ.κ. Γεώργιος, σημειώνοντας πως έχουν προβλεφθεί όλες οι λεπτομέρειες, ώστε οι πιστοί να φτάσουν στο χώρο του προσκηνύματος με ασφάλεια και με ασφάλεια να αποχωρήσουν από αυτό. Όπως υπογράμμισε, ζήτησε να μην υπάρχει «κυτίο» όπου θα συγκεντρώνονται χρήματα, αλλά όσοι πιστοί επιθυμούν να ανάβουν μόνο ένα κερί από το παγκάρι της Εκκλησίας, στο οποίο δεν θα αναγράφεται καμία τιμή. Όπως φάνηκε, στόχος της Μητρόπολης είναι, να προσκηνύσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος την Τίμια Ζώνη και σε καμία περίπτωση να μην μετατραπεί η «ευλογία παραμονής του Κειμηλίου» σε εμπορική συναλλαγή και σκανδαλισμό των πιστών. Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον αριθμό των πιστών που θα προσέλθουν για προσκήνυμα, είναι βέβαιο οτι αυτός ίσως ξεπεράσει τις μερικές δεκάδες χιλιάδων, αφού ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον να έρθουν στην πόλη μας (οργανωμένα) και πιστοί από άλλες περιοχές της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί, οτι η Τίμια Ζώνη θα μεταφερθεί και σε ιδρύματα της Μητρόπολης, όπου διαβιούν συνανθρωποί μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στο Ναό φιλοξενείας, ενώ το βράδυ θα φυλάσσεται στο Παρεκκλήσι του Αποστόλου Βαρνάβα στο Επισκοπικό Μέγαρο. Η Μητρόπολη, προγραμματίζει παράλληλα, σειρά πνευματικών συναθροίσεων με ομιλητή τον Γέροντα Εφραίμ.

Μεγάλο πνευματικό γεγονός, χαρακτήρισε η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου την υποδοχή της Τίμιας Ζώνης, «του μοναδικού επίγειου κειμηλίου της Θεοτόκου», διαβεβαιώνοντας πως «όλοι θα στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια», αφού αποτελεί έναν τρόπο «για να σττηριχθούμε όλοι πνευματικά»

Για «ξεχωριστή ευλογία για την περιοχή μας» έκανε λόγο ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, υπογραμμίζοντας πως οι ενέργειες του Μητροπολίτη μας, αποδεικνύουν καθημερινά οτι είναι ένας ποιμένας που δρα συστηματικά για όλα όσα μας έλειψαν για κάποιο διάστημα»
Και ο κ. Χιονίδης ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ, αλλά και το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου για την αποδοχή της πρότασης φιλοξενείας του κειμηλίου.
Βαγγέλης Ζαμαντζάς