Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

«Έφυγε» ο Δημήτρης Γκελντής

Η νεκρώσιμος ακολουθία έγινε χθες το απόγευμα680497_594332407328797_1264673040_o

Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και συναγωνιστές, είπαν χθες το απόγευμα το τελευταίο «αντίο» στον δικηγόρο Δημήτρη Γκελντή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, αλλά και όσους τον γνώριζαν.

Ο Δημήτρης Γκελντής, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 55 ετών. Η ενασχόλησή του με τα κοινά (διετέλεσε Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης και Νομαρχιακός Σύμβουλος), καθώς και η δικαστική νίκη που πέτυχε εναντίον του Τουρκικού Κράτους υπερασπιζόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον έκαναν γνωστό σε όλη την Ελλάδα Ήταν, παντρεμένος με την συμβολαιογράφο Ελένη Λεουσίδου, με την οποία απέκτησε δύο αγόρια. Ο Δημήτρης Γκελντής σπούδασε στα πανεπιστήμια Γκρενόμπλ και Νίκαιας της Γαλλίας στο τμήμα νομικών και πολιτικών επιστημών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. -Το 1979 διετέλεσε Μέλος της Π.Α.Σ.Π. στην Γκρενόμπλ -το 1994 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κατερίνης, ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του, εξελέγη 2 φορές Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης. Ως εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ διετέλεσε μέλος της 3μελούς επιτροπής ελέγχου νομιμότητας των Δημοτικών και Κοινοτικών αποφάσεων το διάστημα 1995-1999. Από το 1995 έως το 1998 διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΚΑΠΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ και από το 1997 έως το 1998 μέλος της διευρυμένης Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μέλος της Νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Πιερίας διετέλεσε και από το 1999 έως το 2003, καθώς και υπεύθυνος γραφείου τύπου Το 2002 εκλέγεται Νομαρχιακός Σύμβουλος και επιλέγεται από τον Συνδυασμό του ως εκπρόσωπος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ο Δ. Γκελντής στις 29 Σεπτεμβρίου 2009 πέτυχε την καταδίκη της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για αρπαγή περιουσιών Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, προκαλώντας αίσθηση σε όλη την Ελλάδα. Ως δικηγόρος ήταν νομικός συμπαραστάτης της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Κων/πολιτών και υπερασπίστηκε τα περιουσιακά δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας της Πόλης. Μάλιστα, με ομόφωνη απόφαση (31.206/02) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Τουρκία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση των αδελφών Φωκά, περιορίζοντας μάλιστα στην Τουρκία το δικαίωμα έφεσης αφού ακόμη και η Τουρκάλα δικαστής που συμμετείχε στην σύνθεση του δικαστηρίου, ψήφισε υπέρ της καταδίκης της Τουρκίας. Ο Δημήτρης Γκελντής, δικηγόρος των δικαιούχων αδελφών Φωκά από την Κατερίνη, πέτυχε όλο αυτό το διάστημα σε συνεργασία με Ευρωβουλευτές την καταδίκη της Τουρκίας σε δύο Ευρωπαϊκές Επιτροπές -Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Επιτροπή Αναφορών-, ενημερώνοντας με επιστολή του τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα κατήγγειλε την Τουρκία για παραβιάσεις του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», στην αρμόδια για την ένταξη νέων χωρών Ε.Ε καθώς και στον τότε αρμόδιο για την διεύρυνση επίτροπο Όλι Ρεν.

Γιος τής αντάρτισσας Τιτίκας Γκελντή – Παναγιωτίδου Ο Δημήτρης Γκελντής είχε καταγωγή από οικογένεια με δημοκρατικούς αγώνες, ποντιακής καταγωγής από την μητέρα του, η οποία είναι πανελλήνια γνωστή ως Τιτίκα Παναγιωτίδου Γκελντή, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Πιερίας. Η φωτογραφία της αντάρτισσας Τιτίκας, «η φωτογραφία της ψυχής» όπως την αποκάλεσε ο φωτογράφος του βουνού Σπύρος Μελετζής, έκανε τον γύρο του κόσμου αποθανατίζοντας την στέρηση, την αγωνία, τα ιδανικά του Ελληνικού λαού, που αντιστάθηκε με συνέπεια ενάντια σε κάθε ξένη εισβολή. Η φωτογραφία της με υπόδειξη του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου αποτυπώθηκε σε γραμματόσημο για να τιμηθεί η Ενιαία Εθνική Αντίσταση 1941-44.

Συλλυπητήρια μηνύματα
Την οδύνη τους για το θάνατο του Δημήτρη Γκελντή, εξέφρασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, αλλά και ο δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης εξέδωσε ψήφισμα.
«Κι έτσι, μια ωραία πρωία, φεύγουμε.
Σύντροφε και φίλε Δημήτρη Γκελντή, η εικόνα του ευφυούς και σαρκαστικού ενίοτε γέλιου σου, για πάντα χαραγμένη στο μυαλό. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια», αναφέρει σε μήνυμά της η βουλευτής Μπέττυ Σκούφα, ενώ ο Χάρης Τζαμακλής εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του φίλου, συναδέλφου και συντρόφου Δημήτρη Γκελντή.
«Ο αδόκητος χαμός του συντρόφου Γκελντή Δημήτρη κάνει φτωχότερο τον προοδευτικό χώρο,τον οποίο
υπηρέτησε όλα τα χρόνια της παρουσίας του στα κοινά και στην πολιτική ζωή της Πιερίας.Η συνεπής
πολιτική του στάση ας είναι σημείο αναφοράς για όλους μας.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια μου στους οικείους του και ας είναι ελαφρύ το χώμα της
Πιερικής γης που θα τον σκεπάσει», αναφέρει στο δικό του μήνυμα ο Στέργιος Καστόρης.
Η Σοφία Μαυρίδου, εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για τον αδόκητο θάνατο «του αγαπητού φίλου και εξαίρετου συναδέλφου», Δημήτρη Γκελντή.
Η είδηση του θανάτου συγκλόνισε την τοπική κοινωνία και σκόρπισε τη λύπη σε όσους τον γνώριζαν, σημειώνει η αντιπεριφερειάρχης, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος
Σε συλλυπητήριο του, ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρου, Ευάγγελος Λαγδάρης, εκφράζει τη βαθιά θλίψη του και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του συντρόφου και φίλου Γκελντή Δημήτρη για τον αδόκητο χαμό του, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η Ν.Ε. Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία τονίζει πως η απώλειά του Δημήτρη Γκελντή κάνει φτωχότερη την νομική επιστήμη, την πολιτική και την κοινωνία
της Πιερίας. Η διαρκής παρουσία του στα κοινά, η στράτευσή του στους αγώνες για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία και η συνεπής πολιτική του στάση ας είναι η παρακαταθήκη του στα παιδιά του και σε όλους μας.