Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Οι θεσμοί ελέγχουν την κυβέρνηση

Μπαράζ συναντήσεων του κουαρτέτου με υπουργούς και σχολαστικός έλεγχος στην τήρηση των συμφωνηθέντων33

Μπαράζ επαφών με μέλη της κυβέρνησης είχαν χθες οι εκπρόσωποι των θεσμών, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την πορεία υλοποίησης της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων, απ” όπου θα κριθεί η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

Χθες το «κουαρτέτο» είχε συνάντηση με τους Τσακαλώτο, Φλαμπουράρη, Χουλιαράκη, καθώς και με τους Γ.Σταθάκη και Γ. Κατρούγκαλο, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους των δανειστών να διαπιστώνουν καθυστερήσεις, αλλά και κάποιες αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα. Η πρώτη συνάντηση ήταν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη. Εξερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ήταν «η πρώτη εισαγωγική συνάντηση». Περίπου δύο ώρες κράτησε η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Επι τάπητος τέθηκε η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Το επείγον ζήτημα της διευθέτησης των «κόκκινων δανείων» -δεδομένης της συγκυρίας και της πίεσης του χρόνου για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης- θα βρεθεί στο επίκεντρο της νέας συνάντησης του υπουργού με την τρόικα, σήμερα το πρωί, αν και δύσκολα πιστεύει κανείς ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά και στη χθεσινή συνάντηση. Να σημειωθεί οτι η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κανονίστηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες τελευταία στιγμή, κάτι που σχολιάστηκε, αφού δείχνει την σπουδή των δανειστών σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Πέρα από τις εκκρεμότητες που απομένουν για να συμπληρωθούν τα 49 προαπαιτούμενα, οι συζητήσεις περιστράφηκαν και γύρω από τα επιπλέον μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Χθες το απόγευμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μαζί με τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών, Γ.Χουλιαράκη και Τρ.Αλεξιάδη, είχε εκ νέου με τους εκπροσώπους των δανειστών με αντικείμενο συζήτησης τα οικονομικά και δημοσιονομικά, τον προϋπολογισμό για το 2016 και τη φορολογία. Στη συνάντηση έγινε και μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, καθώς είχε ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος επαφών των εκπροσώπων των δανειστών με τους υπουργούς. Πάντως οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές διαπιστώνουν καθυστερήσεις, όσο και αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα. Για παράδειγμα στο θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση καθώς και στην φορολογία των ενοικίων η κυβέρνηση τελευταία στιγμή επεφύλαξε «εκπληξούλες» στους θεσμούς, που πιέζουν τώρα να μάθουν ποια θα είναι τα ισοδύναμα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει την τρύπα στα έσοδα που δημιουργείται από αυτές τις αποφάσεις της. Γκρίνια και προβληματισμός από την πλευρά των θεσμών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκδηλώνεται και για ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες, αφού ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά για το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι ακόμη έτοιμα και πηγαίνουν προς το τέλος του μήνα. Ανοιχτοί λογαριασμοί υπάρχουν και στο μέτωπο του ΣΔΟΕ και τη μεταφορά φορολογικών υποθέσεων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η τροπή δε που έχει πάρει η σχέση της κυβέρνησης με την γγ Δημοσίων Εσόδων Κ.Σαββαΐδου περιπλέκει την κατάσταση και λειτουργεί ως πηγή ανησυχίας για τους δανειστές.

Σε αναμονή των εξελίξεων το EWG Οι επαφές διεξάγονται στον απόηχο της απόφασης να αναβληθεί η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, κατά την οποία αναμενόταν να γίνει η ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. Πηγές με γνώση του θέματος ανέφεραν πως η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους και το θέμα θα συζητηθεί μόλις αυτά εφαρμοστούν πλήρως. Έτσι, η απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, που συνδέεται με την επίμαχη δέσμη προαπαιτούμενων, αναμένεται να κριθεί την επόμενη εβδομάδα. Πάντως, προσερχόμενος στη συνάντηση ο Αλ.Φλαμπουράρης δήλωσε: «Δεν νομίζω πως συνδέεται η αναβολή του EuroWorking Group με την διαπραγμάτευση».

Τα «αγκάθια» για το 1 δισ. ευρώ
Πολύ βαρύτερες δράσεις περιλαμβάνει το επόμενο πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών, ώστε να εκταμιευθεί το υπόλοιπο 1 δισ. Ευρώ, να ξεκινήσει η επίσημη αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το τέλος του Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο του «κουρέματος» των καταθέσεων (bail in) που θα ισχύσει, σύμφωνα με την κοινοτική Οδηγία, από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Στο δεύτερο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:
-Ασφαλιστικό: στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις, αύξηση εισφορών ΟΓΑ, νέος υπολογισμός εισφορών του ΟΑΕΕ και κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων
-Ισοδύναμα για απόφαση ΣτΕ με ετήσιο κόστος 2 δισ. ευρώ
-Κατάργηση ΕΚΑΣ με άμεση εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2016 για 70.000 συνταξιούχους
-Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς
-Αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια
-Αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες από 13% στο 20%
-Νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο – Επέκταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.