Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Η μεγάλη των δέντρων «σφαγή»

Προσφεύγει στη δικαιοσύνη ο δήμος εναντίον όσων καταστρέφουν το πράσινο

Ο νεοελληνικός «σαχλοτσαμπουκάς» και η απαίτηση για περισσότερο πράσινο

Του Βαγγέλη Ν. Ζαμαντζάkentrikh Αν γινόταν μια δημοσκόπηση (και σήμερα), για το τι θα ήθελε ένας δημότης από την δημοτική αρχή που διοικεί την πόλη του, είναι σχεδόν βέβαιο οτι ανάμεσα στις τρεις, τέσσερις κορυφαίες απαντήσεις θα ήταν «περισσότερο πράσινο» και «πεζοδρόμια».

Μπορεί πολλές φορές ο Δήμος Κατερίνης να έχει γίνει αποδέκτης (δικαιολογημένης θεωρώ) κριτικής από πολίτες, εθελοντές και μέσα ενημέρωσης για αποφάσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει οτι στον τομέα πρασίνου, παρά τα λάθη που ενδεχομένως μπορεί να έχει εντοπίσει ο καθένας μας, έχουν γίνει «βήματα μπροστά». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες σε συνέντευξή του ο δήμαρχος Κατερίνης, στην πόλη μας από το 2005 έως το 2015 το πράσινο έχει αυξηθεί και από τα 5.000 δέντρα (σε πεζοδρόμια) σήμερα η Κατερίνη έχει ξεπεράσει τα 7.000. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί από το 2007 (στον στενό αστικό ιστό της Κατερίνης) 1088 πολυχρηστικές νησίδες στις οποίες αντιστοιχεί (ή θα έπρεπε να αντιστοιχεί) και ένα δέντρο. Πολυχρηστικές νησίδες οι οποίες κατασκευάστηκαν στην άσφαλτο και σε περιοχές όπου δεν μπορούσε να φυτευτούν δέντρα επί του πεζοδρομίου. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε κάθε Κατερινιώτη αντιστοιχούν 3,2 τ.μ. πρασίνου αν υπολογίσουμε μόνο την δενδρώδη βλάστηση, ενώ αν προσθέσουμε και τη θαμνώδη τα τετραγωνικά αυξάνονται σε 4 ανά κάτοικο, πολύ πάνω από τον μέσο όρο πρασίνου του συνόλου των Ελληνικών πόλεων. Για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, ανέφερε ο Σάββας Χιονίδης, χρειάστηκε η συστηματική εργασία και συνεργασία των υπηρεσιών, αλλά και του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει ο δήμος μας, αφού η υπηρεσία πρασίνου είναι σε θέση να γνωρίζει (και να έχει εικόνα) και για τα 7.135 (μείον 1) δέντρα στα πεζοδρόμια της πόλης. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα μπορούσαν από μόνα τους να αποτελέσουν «ένα θέμα». Ωστόσο, αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παράθεσε ο δήμαρχος για να εκφράσει την «αγανάκτιση του δήμου» έναντι κάποιων δημοτών οι οποίοι στην καλύτερη των περιπτώσεων «καταστρέφουν» τα δέντρα.

211 Τον τελευταίο καιρό, συνεργεία του δήμου (αλλά και δημότες) έγιναν μάρτυρες καταστροφών (ακόμη και κοπής) δέντρων σε αρκετά πεζοδρόμια της πόλης, από «αγνώστους» των οποίων η αισθητική ενοχλείται από το πράσινο. «Αν δεν μπορούμε να φυτέψουμε ένα δέντρο, τουλάχιστον να μην καταστρέφουμε ένα δέντρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χιονίδης, ανακοινώνοντας οτι ο Δήμος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για την πράξη τους. Ο κ. Χιονίδης χαρακτήρισε μείζονος σημασίας το θέμα, αφού εκτός από την υλική ζημία που υφίσταται ο δήμος από την καταστροφή των δέντρων, υπάρχει και «κοινωνική ζημία» αφού για να ξαναγίνει ένα δέντρο πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια δεκαετία. Συνεχίζοντας ο δήμαρχος, ζήτησε από τους πολίτες να ειδοποιούν την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, όταν εντοπίζουν τέτοια περιστατικά, θυμίζοντας πως τα δέντρα ανήκουν σε όλους τους δημότες και ως περιουσία μας θα πρέπει να τα προστατεύουμε. Αξίζει να σημειωθεί, οτι σύμφωνα με τα όσα έχει καταγράψει η υπηρεσία, τα περισσότερα κομμένα δέντρα εντοπίζονται μπροστά σε καταστήματα. Εκτός από την προσφυγή στη δικαιοσύνη και τη διερεύνηση του ενδεχόμενου άσκησης ακόμη και αστικών αγωγών, η υπηρεσία πρασίνου του δήμου «θα εξετάσει κάθε ένα από τα 7.134 δέντρα» και θα συνεχίσει την δουλειά της κανονικά, εξακολουθώντας να ενισχύει και να φροντίζει το πράσινο στην πόλη. Εξάλλου, (για να επιστρέψω στην πρώτη παράγραφο του κειμένου), είναι βέβαιο οτι όποιος δημότης (ακόμα και αυτός που καστρέφει ένα δέντρο στο πεζοδρόμιο του σπιτιού του) ρωτηθεί για το τι χρειάζεται περισσότερο η πόλη, θα απαντήσει «περισσότερο πράσινο».