Τα Ολύμπια Νέα

Τοπικά Νέα

Διασώστες ετών 67;

Επιστολή της Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ στους βουλευτέςΕΚΑΒ

Να μην ισχύσει τα νέο συνταξιοδοτικό και να θεσμοθετηθεί ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς για τους εργαζομένους του ΕΚΑΒ και όριο ηλικίας που να μπορεί να ανταποκριθεί στην γρήγορη και εξειδικευμένη αντιμετώπιση των επειγόντων και εκτάκτων καταστάσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν, ζητά από τους βουλευτές η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, μεταξύ άλλων τονίζουν στην επιστολή τους, οτι το επάγγελμά τους περιλαμβάνεται ήδη στην λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και επιπλέον, συντρέχουν πολλοί παράγοντες που καθιστούν αδύνατη την σωστή διεκπεραίωση των καθηκόντων των Εργαζομένων σε ηλικίες που προβλέπονται από τα νέα όρια του συνταξιοδοτικού.
Όπως υποστηρίζουν οι παράγοντες που που καθιστούν αδύνατη τη σωστή διεκπεραίωση των καθηκόντων τους, με τα νέα όρια ηλικίας είναι:
Κυκλικό Ωράριο Εργασίας. Δεδομένου του γεγονότος ότι το ΕΚΑΒ είναι υπηρεσία λειτουργούσα επί 24ώρου οι ως άνω κλάδοι αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι κατά περίσταση , απασχολούνται με βάρδιες ( Πρωί Απόγευμα, Νύχτα) με άστατες ημέρες αναπαύσεως (απασχόληση και κατά τις Κυριακές εορτές και αργίες). Συνέπεια των ωραρίων αυτών είναι η κοινωνική, οικογενειακή, σωματική ψυχική και ψυχολογική επιβάρυνση των εργαζομένων ( στέρηση ύπνου, κούραση, επίδραση στην παραγωγικότητα, στην ασφάλεια)
Σωματική καταπόνηση. Η άρση μεγάλων βαρών κατά την άσκηση των καθηκόντων από δυσχερώς προσβάσιμους χώρους ( Κλιμακοστάσια, φωταγωγοί, πολυώροφες οικοδομές, χαράδρες, χαντάκια κλπ) Συνέπεια της μεταφοράς ασθενών είναι η επιβάρυνση του μυοσκελετικού συστήματος των εργαζομένων με αποτέλεσμα την εμφάνιση ορθοπεδικών παθήσεων σπονδυλικής στήλης, αρθρώσεων, αυχενικής μοίρας και πάσης φύσεως κακώσεων μυών και τενόντων που αποδεικνύονται από τις ιατροφαρμακευτικές περιθάλψεις των εργαζομένων σε ποσοστό 50%. Στο ΕΚΑΒ υπάρχουν σοβαρά τραυματίες και θρηνήσαμε νεκρούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Αμεση επαφή με λοιμώδη νοσήματα και καταστάσεις όπως συνεχής επαφή με αίμα, ούρα, κόπρανα, εμετούς, πτύελα ασθενών, διακομιδή αδιάγνωστων περιστατικών, διακομιδή ατομών με λοιμώδη νοσήματα και ιούς, ηπατίτιδες, μηνιγγίτιδες AIDS, Αιμοραγικός Πυρετός (EBOLA) σε περιορισμένο χώρο εργασίας (Καμπίνα Ασθενοφόρου) με υψηλό κίνδυνο μολυσματικότητας.
Έκθεση σε επικίνδυνους χημικούς, βιολογικούς και καιρικούς παράγοντες και συγκεκριμένα σε καυσαέρια, ηχορύπανση (σειρήνες, ασύρματος μηχανή οχήματος), καύσωνας, παγετός, ομίχλη, δονήσεις, κραδασμούς, ιονίζουσες ακτινοβολίες μηχανημάτων, τοξικούς παράγοντες κλπ. Παράγοντες που η συνεχής και επαναλαμβανόμενη επίδραση στον οργανισμό προκαλεί μόνιμες βλάβες στην υγεία.
Επιβάρυνση ψυχοσωματικής υγείας. Το χρόνιο στρες και η ψυχολογική πίεση που βιώνουν στην δουλειά τους οι εργαζόμενοι στην διάσωση, οφείλεται στην αντιμετώπιση περιστατικών ανθρώπινου πόνου που φτάνει πολλές φορές σε φρικιαστικά επίπεδα (Ακρωτηριασμοί, διαμελισμοί σωμάτων, αποκεφαλισμοί, αυτοκτονίες, συνθλίψεις, εργατικά και τροχαία ατυχήματα, θάνατοι ανηλίκων και βρεφών, ψυχικά ασθενής, αλκοολικοί, ναρκομανείς κλπ) καθώς και στην αντιμετώπιση του οικογενειακού και συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών. Η ευθύνη κατά την διακομιδή επειγόντων περιστατικών μέχρι την ολοκλήρωση αυτής είναι ένας ακόμα παράγοντας ψυχολογικής πίεσης καθώς και ο φόρτος εργασίας