Τα Ολύμπια Νέα

Ελλάδα

Το «κουαρτέτο» των μέτρων

Στην Αθήνα οι «θεσμοί» με στόχο να κλείσουν τα προαπαιτούμενα7406E76C7BC7696F8E5AA5A82A8C46A1

Την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και ειδικότερα την πορεία υλοποίησης της πρώτης δέσμης των προαπαιτουμένων, που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, θα αξιολογήσουν οι επικεφαλής των θεσμών αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, σήμερα, Δευτέρα, από τις Βρυξέλλες. Εν τω μεταξύ, χθες εκπρόσωπος της ΕΕ ξεκαθάρισε πως σε αυτή τη φάση δεν ξεκινά ακόμη η πρώτη επίσημη αξιολόγηση του προγράμματος, αφού εκκρεμούν δεκάδες υπουργικές αποφάσεις, εφαρμοστικές διατάξεις και εγκύκλιοι για την εφαρμογή όσων πέρασαν με το πολυνομοσχέδιο την Παρασκευή. Μέχρι τώρα έχει υλοποιηθεί περίπου το 30-40% του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων και απομένουν πολλά διαδιακαστικά κυρίως θέματα για να κλείσουν και τα 49 μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό στο μίνι υπουργικό που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς να «τρέξουν» γρήγορα όλες τις αναγκαίες διαδικασίες αφού η κυβέρνηση για σειρά σημαντικών λόγων δεν θέλει να διακινδυνεύσει καθυστερήσεις στο συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πρώτη αξιολόγησης. Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι μέχρι την Τετάρτη θα εκδοθούν πολλές εγκύκλιοι και αποφάσεις, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα καλύπτουν και τα 49 μέτρα. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, θέτει σε κίνδυνο την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ ευρώ που είναι συνδεδεμένη με την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων. Η κυρία Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και των ελληνικών Αρχών θα κρατήσουν τρεις ημέρες, από Τετάρτη ως Παρασκευή, ενώ σημείωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια της Επιτροπής βρίσκονται ήδη στην Αθήνα. Όπως είπε η εκπρόσωπος του Π.Μοσκοβισί, οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τη συμβατότητα των προαπαιτουμένων που ψηφίστηκαν πρόσφατα με τις απαιτήσεις των πιστωτών. Ακόμη, θα «διατρέξουν» με τον υπουργό Οικονομικών όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο και οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου το αργότερο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και συναντήσεις με τους υπουργούς που χειρίζονται κρίσιμα ζητήματα, όπως Εργασίας, Περιβάλλοντος, Οικονομίας κλπ. Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η δεύτερη δέσμη των προαπαιτουμένων αναμένεται να συμφωνηθεί με τις ελληνικές Αρχές εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Η επιτυχής υλοποίηση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτουμένων θα αποδεσμεύσει την επόμενη υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ, ανέφερε η κυρία Μπράιτχαρτ.

Τετάρτη συνεδριάζει το EWG Κομβικό σημείο στις εξελίξεις είναι και η προγραμματισμένη συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- του EuroWorking Group την Τετάρτη, το οποίο θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου. Το EWG λαμβάνοντας υπόψη και την έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα μέτρα, θα αποφασίσει εάν θα εισηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να προχωρήσει στην έγκριση της εκταμίευσης των 2 δισ ευρώ έως τις 27 Οκτωβρίου ή αν θα ζητήσει από την Αθήνα να αναλάβει περαιτέρω δράση. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν τώρα, να περάσουν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων δράσεων και οι εκταμιεύσεις των υποδόσεων των 2 και 1 δισ ευρώ να γίνουν μαζί, αφού υλοποιηθούν όλα τα μέτρα.

«Μεγάλα αγκάθια» στη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων Το περιεχόμενο του επόμενου πολυνομοσχεδίου που θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών, θα περιλαμβάνει πολύ «βαρύτερες» δράσεις: -Δεύτερη φάση του Ασφαλιστικού: στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις, αύξηση εισφορών ΟΓΑ, νέος υπολογισμός εισφορών του ΟΑΕΕ και κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων -Ισοδύναμα για απόφαση ΣτΕ με ετήσιο κόστος 2 δισ. ευρώ -Κατάργηση ΕΚΑΣ – Άμεση εφαρμογή από Μάρτιο του 2016 για 70.000 συνταξιούχους -Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους – Ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς -Αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια -Αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες από 13% στο 20% -Νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο – Επέκταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων ανοίγει το δρόμο για τρία σημαντικά ζητήματα: -Την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. -Την έναρξη της αξιολόγησης και στη συνέχεια τη συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους. -Την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έως το τέλος του Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο του «κουρέματος» των καταθέσεων (bail in) που θα ισχύσει, σύμφωνα με την κοινοτική Οδηγία, από την 1η Ιανουαρίου 2016.