Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Ποιο πρόγραμμα θα εφαρμόσετε;

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεωνvouli

Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο Κώστας Κουκοδήμος, κατέθεσαν ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «διγλωσσία».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού υπογραμμίζουν οτι οι ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονται ως «αναπόσπαστο κομμάτι» του τρίτου μνημονίου, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, αν θα είναι 9 (όσες έχει δεσμευτεί στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ) ή αν θα είναι 23 όσες προβλέπει το τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου.
Στο κείμενο της ερώτησής τους, οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρουν: «η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει με το υπό εξέλιξη πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, βάσει του Σχεδίου αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων (Asset Development Plan, «εφεξής ADP») που ενέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ στις 30/7/2015. Μάλιστα ρητά προβλέπεται ότι το ADP αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Τρίτου Μνημονίου, ως παράρτημά του, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για τον κατάλογο των κρατικών δράσεων σε εκκρεμότητα που έχει ήδη εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, και φέρει ημερομηνία 23/7/2015. Το Τρίτο Μνημόνιο έγινε νόμος του κράτους στις 14 Αυγούστου 2015, δίχως οι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να έχουν λάβει γνώση του περιεχομένου των δύο ανωτέρω παραρτημάτων του, παρότι αυτά είχαν καταρτιστεί τον μήνα πριν από την ψήφιση του Τρίτου Μνημονίου και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του. Μέχρι σήμερα, τα παραρτήματα αυτά δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί στους Βουλευτές, ωστόσο μπορεί κανείς να τα μελετήσει στην αγγλική γλώσσα στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στα παραρτήματα αυτά περιγράφονται λεπτομερώς η τρέχουσα κατάσταση των ιδιωτικοποιήσεων για όσες βρίσκονται σε εξέλιξη, οι επόμενες ενέργειες, το χρονοδιάγραμμα δράσης, καθώς και οι τιθέμενοι ποσοτικοί στόχοι. Πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση 23 περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου που θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός της επόμενης τριετίας.
Ωστόσο, στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα κατά την προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου 2015, στο κεφάλαιο 2.2. (σελ. 65-67), υπάρχει διακριτό υποκεφάλαιο 2.2.7 για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Εκεί, αφού απαξιώνεται «η νεοφιλελεύθερη αφήγηση» σύμφωνα με την οποία «οι ιδιωτικοποιήσεις συμβάλλουν στην αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», εκφράζεται απερίφραστα η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούσαν ταχύτατη εκποίηση της περιουσίας του ελληνικού λαού», καθώς επρόκειτο για σκανδαλώδεις αναγκαστικές πωλήσεις. Στη συνέχεια, περιγράφεται το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων – ως επίτευγμα της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – το οποίο  περιλαμβάνει μόνο 9 ιδιωτικοποιήσεις εντός της επόμενης τριετίας και αποτρέπει το προηγούμενο σχέδιο για τις 23 ιδιωτικοποιήσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
-Πώς εξηγείτε τη διαφορετική αποτύπωση των υποχρεώσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, στον ψηφισμένο νόμο του κράτους και στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
-Εν τέλει, προτίθεστε να προβείτε στις 23 ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες έχετε δεσμευθεί στο Τρίτο Μνημόνιο στο όνομα της Ελληνικής Δημοκρατίας, ή στο μειωμένο κατάλογο των 9 ιδιωτικοποιήσεων, για τις οποίες δεσμεύεστε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ»