Τα Ολύμπια Νέα

Κοινωνικά

Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία

Συναυλία χορωδίας Ε.Π.Μ. Κατερίνης1

Συνεχίζοντας τον κύκλο των ποιοτικών συναυλιών, η χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και με αφορμή την εβδομηκοστή πέμπτη επέτειο του ιστορικού «ΟΧΙ», παρουσιάζει το ερχόμενο Σάββατο, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου και 5ου γενικού λυκείου Κατερίνης (πρώην πολυκλαδικό) στις 8 μ.μ., μουσικό, λογοτεχνικό και ιστορικό αφιέρωμα, με τίτλο: «θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία» – από την προεπαναστατική Ελλάδα στο σήμερα-.

Το αφιέρωμα εξιστορεί την ιστορική διαδρομή  του ελληνικού κράτους από την εποχή του Ρήγα μέχρι τις μέρες μας,  μέσα από την μουσική παράδοση, δημιουργία και έκφραση. Σταθμοί της πορείας αυτής: η προεπαναστατική Ελλάδα, Ρήγας Φεραίος, 1821, 3η Σεπτεμβρίου 1843, Μακεδονικός αγώνας, 1912, A΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Διχασμός, Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, Ανταλλαγή πληθυσμών, Προσφυγική αποκατάσταση, Κραχ, Δικτατορία Μεταξά, Ελληνοϊταλικός και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος, Μετεμφυλιακή Ελλάδα, Πέτρινα χρόνια, Μετανάστευση, Διχασμός, Αστικοποίηση, Δικτατορία, Κυπριακό, Μεταπολίτευση, Η Ελλάδα της Ευρώπης, ΟΝΕ, Σήμερα.
Για όλους αυτούς τους σταθμούς υπάρχουν τα αντίστοιχα τραγούδια, λογοτεχνικά κείμενα και στιγμιότυπα εποχής (πίνακες/φωτογραφίες/κινηματογραφικά στιγμιότυπα) που αναφέρονται στην παράδοση, σε ιστορικά- πολιτικά γεγονότα της κάθε περιόδου, σε κοινωνικές- καθημερινές ασχολίες, ανησυχίες και ανάγκες των απλών ανθρώπων.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η Εταιρεία Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης επί εξήντα ένα και πλέον χρόνια εκφράζει πολιτισμικά την Πιερία και όχι μόνο. Με ευρύ φάσμα πνευματικής δημιουργίας καταξιώθηκε σε Ελληνικό και παγκόσμιο ορίζοντα. Για τα 60 χρόνια προσφοράς, ένα χρόνο πριν, στις  19 Δεκεμβρίου 2014, η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε την Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης: «Οτι τη πλουσιωτάτη αυτής δράση τον πολιτισμόν και την Ιστορίαν της Πιερίας εξόχως προάγει»
Η συναυλία-αφιέρωμα υλοποιείται και συνδιοργανώνεται με τη συνεργασία του Ο.Π.Π.Α.Π. Δήμου Κατερίνης.
Συμμετέχουν η τετράφωνη χορωδία της Ε.Π.Μ. Κατερίνης και μέλη της Δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», καθώς και πολυμελής ορχήστρα.
Τραγουδούν, Ζωή Ανδρικοπούλου, Γιώργος Ανδρικόπουλος.
Παρουσίαση Περικλής Χατζηγιάννης.
Διευθύνει ο Ευθύμιος Μαυρίδης.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.