Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Στο «πόδι» για το τελωνείο

Σύσκεψη στο Επιμελητήριο και «αρραγές μέτωπο»1

Κοινό μέτωπο (θεωρητικά τουλάχιστον) προέκυψε από τη σύσκεψη της Πέμπτης στο Επιμελητήριο Πιερίας, όπου στο επίκεντρο βρέθηκε η «πληροφορία» που θέλει να συγχωνεύεται το Τελωνείο της Κατερίνης με της Βέροιας και της Σκύδρας και να μεταφέρεται στην Σκύδρα.

 

Αν και οι βουλευτές Πιερίας απουσίαζαν (λόγω της συζήτησης των προαπαιτούμενων στη Βουλή), οι εκπρόσωποί τους, τάχθηκαν υπέρ του αιτήματος παραμονής του τελωνείου στην Κατερίνη. Υπέρ της παραμονής του τελωνείου, τάχθηκε η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, αλλά και ο δήμαρχος Κατερίνης.

Οι συμμετέχοντας φορείς συνυπέγραψαν επιστολή, στην οποία αναπτύσουν τις θέσεις τους για την αναγκαιότητα παραμονής του τελωνείου στην περιοχή μας, επιστολή η οποία θα προωθηθεί στους αρμόδιους υπουργούς, με την «ελπίδα» να επικρατήσει η λογική (έστω μια φορά) στον σχεδιασμό της ανάπτυξης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΒΕ Πιερίας. «Για μια ακόμα φορά οι επιχειρηματίες και οι πολίτες της Πιερίας ερχονται αντιμέτωποι με μια σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στα όρια της εγχώριας πολιτικής βούλησης, ακολουθώντας προφανώς τις επιταγές ξένων υπηρεσιακών παραγόντων», είπε κατά την τοποθέτησή του ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και σημειώνοντας πως μετά το πλήγμα που δέχθηκαν οι επιχειρήσεις του νομού από την «απομάκρυνση» του χημείου, δεν αποκλείεται να δεχθούν ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα, όπως το κλείσιμο του Τελωνείου Κατερίνης και η μεταφορά του στη Σκύδρα.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ, εκτίμησε ότι αν υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πολιτική, οι επιχειρήσεις του νομού θα αντιμετωπίσουν σημαντικές καθυστερήσεις (ειδικά όσοι εξάγουν τρόφιμα και νωπά προϊόντα), προβληματική εξυπηρέτηση, ενώ παράλληλα, είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, «θα παρουσιαστούν αδυναμίες εξυπηρέτησης των τοπικών παραγωγών και υποβάθμιση του τουρστικού προϊόντος της Πιερία».

 

Στοχευμένη και περιεκτική χαρακτήρισε την επιστολή που συνέταξε το ΕΒΕ Πιερίας (και συνυπογράφουν εκτός από σωματεία και ενώσεις παραγωγικών τάξεων και οι βουλευτές Πιερίας) η Σοφία Μαυρίδου.

Η κ. Μαυρίδου, χαρακτήρισε «αναγκαιότητα» την παραμονή του τελωνείου στην Πιερία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η συζήτηση (για το πλάνο δράσης) πρέπει να γίνει πρώτα με τους βουλευτές του νομού, αφού αυτοί έχουν τον «πρώτο λόγο», αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρμόδια υπουργεία που επεξεργάζονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, υποστήριξε ότι πρέπει να απαντηθούν κάποια ερωτήματα σε σχέση με τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου για «συγχώνευση» τριών τελωνείων σε ένα στη Σκύδρα. Πρέπει να απαντηθούν κάποια ερωτήματα, είπε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ξέρουμε για ποιον λόγο επανέρχεται το ενδεχόμενο συγχώνευσης των τελωνείων, «ποιος και για ποιον λόγο το ξεκίνησε».

Η ίδια, δεν φάνηκε να πείθεται ως προς του λόγους (κόστος λειτουργίας) που οδηγούν στη συγχώνευση, ενώ δεν ήταν αρνητική στο ενδεχόμενο (αν ο λόγος συγχώνευσης είναι το κόστος λειτουργίας) να μετεγκατασταθεί το τελεωνείο στο ΚΤΕΟ, θυμίζοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί να γίνει εφόσον δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία του δημόσιου ΚΤΕΟ της Πιερίας το οποίο περιμένει την πιστοποίηση για να επαναλειτουργήσει.

 

Υπηρεσιακοί παράγοντες των Αθηνών, είχαν προτείνει (πριν 1,5 χρόνο περίπου) την συγχώνευση των τελωνείων Κατερίνης, Βέροιας, Σκύδρας, είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε στην Σκύδρα, ανέφερε ο πρώην βουλευτής Πιερίας Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, τόνισε, ότι τότε ως βουλευτής και σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες είχε αντιπροτείνει το τελωνείο Κατερίνης να μεταφερθεί στο παλιό τελωνείο της Αγαθούπολης όπου το κτίριο ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών και επιπλέον είναι εύκολα προσβάσιμο από την Εθνική Οδό. «Τότε το θέμα πάγωσε» είπε ο πρώην βουλευτής, ο οποίος σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι οι εξαγωγής της Πέλλας συνεχίζουν τις πιέσεις για τη συγχώνευση των τριών τελωνείων «και από ότι φαίνεται το κάνουν καλά»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, εκτίμησε ότι στόχος των «υπηρεσιακών παραγόντων» είναι να μείνει ένα τελωνείο στην Κεντρική Μακεδονία «και αυτό στη Θεσσαλονίκη», ενώ αναγνώρισε ότι αν τελικά φύγει το τελωνείο από την Κατερίνη, οι παραγωγικές τάξεις θα δεχθούν ένα ισχυρό πλήγμα στην προώθηση των προϊόντων τους στο εξωτερικό.

 

Ως ένα «οπλο» για την περιοχή μας χαρακτήρισε το τελωνείο Κατερίνης, ο πρόεδρος των οδοντοτεχνιτών, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση. Ο κ. Τελιογλανίδης, είπε ότι αν αποφασιστεί το κλείσιμο του τελωνείου στην περιοχή μας, οι επιχειρήσεις της και οι φορείς της θα αναγκαστούν να δώσουν μια μάχη με την κρίση, χωρίς «όπλα», τονίζοντας πως «δεν γίνεται να καθορίζονται όλα από τους βουλευτές».

Ο Νίκος Τελιογλανίδης, πρότεινε τη δημιουργία μιας ισχυρής επιχειρηματικής ομάδας που θα αντιμετωπίζει άμεσα τέτοιες καταστάσεις, τονίζοντας ότι αν υλοποιηθεί αυτή η σκέψη, «τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν και πάλι οι παραγωγικές τάξεις».