Τα Ολύμπια Νέα

Κυριότερες Ειδήσεις / Τοπικά Νέα

Αφιέρωμα στο Έπος του ‘40

Παρουσιάστηκε στο Δημαρχείο Κατερίνης, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «ΚΗ’ Πάτρια»1

Το πρόγραμμα των ΚΗ” Πατρίων παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί σε συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε από τους διοργανωτές στο Δημαρχείο Κατερίνης. Ειδικότερα, στην συνέντευξη παρέστησαν ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ράχης «Τα Πάτρια» Δημήτρης Ντούρος, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου.

Οι εκδηλώσεις των ΚΗ” Πατρίων, των οποίων το αφιέρωμα φέτος επικεντρώνεται στο έπος του 1940, θα πραγματοποιηθούν στη Ράχη από 16 έως 29 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών στο επιστημονικό συνέδριο και καταξιωμένων καλλιτεχνών στο μουσικό μέρος. Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει λατρευτικά δρώμενα, εθελοντική αιμοδοσία, προβολή ταινιών κ.α. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δημήτρης Ντούρος: «Πρόκειται για έναν σημαντικό θεσμό για την Πιερία και όλη την Ελλάδα, τον οποίο στηρίζουν ηθικά, οικονομικά και τους ευχαριστώ για αυτό ο Δήμος Κατερίνης και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της εορτής του πολιούχου της Ράχης Ευαγγελιστή Λουκά. Δρώμενα λατρευτικά, πνευματικά και ψυχαγωγικά περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Με το επιστημονικό συνέδριο – αφιέρωμα κλείνει μία τριλογία ενός ιστορικού κύκλου που ξεκίνησε με το ’21, συνεχίστηκε με το ’12 και καταλήγει στο έπος του ’40».

Σάββας Χιονίδης: «Εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου» Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης: «Τα Πάτρια είναι ένας θεσμός που μας κάνει υπερήφανους. Διαπιστώνουμε ότι στη Ράχη, μία αετοφωλιά ψηλά στα Πιέρια, μας δίνει απτά παραδείγματα επιβίωσης, προόδου της κοινωνίας, της οικονομίας, προαγωγής της Παιδείας και του Πολιτισμού. Πρόκειται για εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, που δίνουν μεγάλο ειδικό βάρος στην ποιότητα, αποτελούν το παράδειγμα για την Κατερίνη και όλη την Ελλάδα και υπό την έννοια αυτή, τις στηρίζει ο Δήμος Κατερίνης. Καλώ όλους να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία και να είναι εξίσου σημαντικά και τα συμπεράσματα του συνεδρίου, τα οποία αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς υπάρχει πλέον και η χρονική απόσταση από το έπος του ’40, για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων».

Σοφία Μαυρίδου: «Ποιοτικές εκδηλώσεις» Τέλος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Τα Πάτρια είναι ένα κράμα με χαρακτήρα κοινωνικό, πολιτιστικό, ιστορικό, που φέτος αναφέρεται στο έπος του ’40. Είναι εκδηλώσεις που μας εκπλήσσουν, καθώς ξεφεύγουν από το χαρακτήρα του πανηγυριού και για αυτό αξίζουν τα εύσημα στο Δ.Σ. και στον κόσμο της Ράχης. Στηρίζουμε τον πολιτισμό στην περιοχή, καθώς Πολιτισμός και Παιδεία δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη ενός τόπου και δίνουν τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από την κρίση και τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Αντιλαμβανόμαστε και από την συμμετοχή των εξαιρετικών ομιλητών την ποιότητα των εκδηλώσεων και περιμένουμε με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα. Ως Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας δεσμευόμαστε ότι θα στηρίζουμε κάθε χρόνο τα Πάτρια, τους ανθρώπους της περιοχής και θα κάνουμε κάθε φορά ένα βήμα περαιτέρω. Καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις».